Vykliď skříně!

  • 30. 07. 2018
Vykliď skříně!

Na podzim plánuje řada neziskových organizací dobročinné bazárky. Klidně už můžete společně se Štěpánkou Fingerhutovou začít s přípravou věcí, které chcete neziskovkám věnovat. V článku se dozvíte i to, čemu se věnuje zpěvačka a herečka Kateřina Herčíková.

Srpnové téma v Kalendáři pomoci představila Štěpánka Fingerhutová. Štěpánku jsme zastihli na vysněné dovolené na Bali, i tak si udělala čas, aby nám prozradila, co je u ní nového:
Nového je toho u mě hodně. Zrovna se stěhuju, začínám studovat vysokou školu, dotočila jsem seriál Lynč, což je osmidílné drama pro Českou televizi a pracuju na internetovém skečovém seriálu CO BY KDYBY.
Jakých dobročinných projektu ses letos zúčastnila? Co Tě ještě čeká?
Letos jsem se zúčastnila dvou dobročinných bazarů, skříně jsem vyklízela už dvakrát. První sbírku organizovala kolegyně Terezka Vítů a druhý Denisa Pfausnerová. Obě akce dopadly velmi úspěšně. Mně se podařilo nashromáždit 4 pytle oblečení. A nemateriálně třeba vzkazem nebo šířením do světa jsem podpořila Klub svobodných matek a několik dalších organizací. Z těch charitativních akcí uvidím, co se naskytne a u pracovní stránky je to dost podobné.
A jak je na dovolené?
Na Bali je božsky. Každý se tu zajímá o to, jaký máte den a každý se na vás usmívá. Je to krásný nábožensky založený ostrov a po 6 letech se mi povedlo takhle někam vypadnout na dovolenou. A cítím se tu moc šťastná. To je ale jen pohled turisty! Když jsem se více zajímala ... ohledně lidí s handicapy je to velký průšvih. Z náboženského hlediska je berou jako kletbu, lidi co mají démony, jako hanbu pro rodinu. Postižení, které tu tolerují, je hluchota, berou jí jako součást diverzity a mají svůj etnický znakový jazyk. Kdo je ale neschopný pohybu nebo postižený nějakým mentálním způsobem, je téměř jistě odsouzen k životu na zadním dvorku domu, bez vzdělání, pohybu venku apod. Ti, kteří jsou už nějakým způsobem informováni o možnosti normálního začlenění hendikepovaných lidí do společnosti, zase obtížně nakoupí například invalidní vozík. Je zde naštěstí hodně cizinců-expatů, kteří se snaží vzdělávat společnost. Zakládají nadace a přímo zachraňují hendikepované a ukazují jim život. Když jsem sem přijela vůbec jsem si něco takového nepředstavovala. Je tu také hodně opuštěných pejsků, kteří se pohybují ve smečkách. I když většina z nich vypadá zdravě a šťastně, jsou hodně nemocní, ale naštestí je tu organizace s krizovou linkou a ta se o ně stará. I Bali potřebuje naši pomoc!

Prospěšné činnosti se věnuje i zpěvačka a herečka Kateřina Herčíková, která nám zazpívala na křtu Kalendáře pomoci. I Kačky jsme se zeptali na novinky:
S muzikálem Ferda Mravenec jsme například zpívali na Staroměstském náměstí na akci Kuře dětem. Mimo Prahu to pak byla akce pro Nadační fond Kraslický šnek, což je organizace, která poskytuje bezpečný prostor pro volnočasové programy pro děti a jejich rodiny a zaměřuje na sociálně vyloučené skupiny dětí.
Miluji zvířata a myslím si, že jejich osudy jsou často opomíjeny a brány na lehkou váhu. Proto podporuji Svobodu zvířat, například různé petice a protesty jako jsou: zákaz kožešinových farem, nebo zákaz zvířat v cirkusech. Člověk si může říct, kdy toho má dost a odejít, zvíře, které je drezúrováno nebo drženo v klecích pro jeho kůži, takovou volbu nemá. Zamysleme se nad tím a zkusme to změnit, buďme k ostatním tvorům na této planetě ohleduplní, nežijeme tu sami a člověk není pánem tvorstva, jak si bohužel myslí, naopak.

Kačka je jednou z tváří projektu Portréty pro Alenky fotografa Honzy Kvardy, o kterém jsme již informovali. Zajímalo nás, odkud se Kačka s Honzou zná:
S Honzíkem už se znám nějaký ten pátek, každé focení s ním je pro mě radost, protože je to krásná a pohodová “práce” ... poprvé jsme se potkali na focení jeho projektu Alorie a Morgun, kde jsem fotila čarodějku, a od té doby se pravidelně setkáváme a to nejen kvůli focení. Honzík je skvělý mladý muž s talentem zachytit krásné okamžiky. Pro mě je focení s ním vždy radost a jsem ráda, že je to můj dvorní fotograf. Snad se nebude zlobit za takové označení. Takže kdo by chtěl krásné fotky, Honzík je sázka na jistotu! Je to pro mě čest zapojit se do jeho krásných projektů a děkuji za to!

 Projektu Portréty pro Alenky je právě teď velmi aktuální a tak bychom Vám rádi připomněli, že výstava portrétů známých osobností, které nafotil fotograf Honza Kvarda se koná od 6.8. do 6.9. Uvidíte na ní řadu velmi zajímavých tváří. A není to ledajaká výstava. V jejím závěru proběhne aukce fotografií, jejíž výtěžek bude věnován neziskové organizaci ALEN – sdružení žen, z.s. Více se dovíte zde. Rezervaci místa na aukci zašlete na kvarda.art@seznam.cz.

 

A kdo se na projektu podílel?