Kalendář pomoci

  • 01. 10. 2017
Kalendář pomoci

Kalendář pomoci přináší tipy lidem, kteří chtějí podpořit neziskové organizace. Chcete-li se přidat k naší kampani, ozvěte se. Podpora vítána.

Nápad vytvořit kalendář pomoci vzešel od lidí, kteří znají projekt BuduPomahat.cz. Často píší, že by rádi pomáhali, ale nevědí jak a komu. Kam můžou odvézt oblečení, hračky, knížky. Že by chtěli pomoct dětem v dětských domovech, seniorům …

Kalendář vznikl na podporu neziskových organizací, které pečují o zdravotně či sociálně znevýhodněné spoluobčany. Tyto neziskovky poskytují řadu služeb, bez kterých se společnost neobejde. Ve veřejném mínění dosud převládá názor, že lidé v neziskovkách mají státem garantované příjmy. Druhým extrémním názorem je, že zaměstnanci neziskovek by měli pracovat zadarmo. Pravdou ale je, že každou korunu si neziskovky musejí shánět samy. Lidé v neziskovkách péčí o lidi se znevýhodněním doslova žijí, neustále vymýšlejí nové možnosti, jak naplnit poslání a vize své organizace, jak pomáhat potřebným, nemocným….. My, kteří jsme měli štěstí, že nás žádný handicap netrápí, bychom měli pomoci a nemusí to být jen darování finančních prostředků. O tom náš kalendář pomoci je. Přináší témata jako Vykliď skříně, Vyrob dárek, Věnuj čas, Nakup dobročinně, Sportuj pro charitu ... Oslovili jsme známé osobnosti, které skutečně pomáhají. Každá z osobností v kalendáři představuje nějakou konkrétní formu pomoci. A se všemi jsme také natočili rozhovor o pomáhání.

Celý projekt je realizován čistě dobrovolnicky. Pomáháme tím, co umíme Přidat se k nám můžeš i TY! Inspiruj se a pomáhej.

Hlavním smyslem kalendáře není vydělat peníze neziskovce. Chceme oslovit ty, kteří ho mohou využít jako firemní kalendář a rozšíří tím dál jeho myšlenku. Chceme, aby se lidé o neziskovky více zajímali a uvědomili si, kolik práce v nich lidé odvádějí a také aby věděli, jaké možnosti mají při jejich podpoře. Tisk samozřejmě umožníme i neziskovým organizacím.  Máte-li možnost kalendář vytisknout a distribuovat, rádi Vám poskytneme tisková data. Dejte nám vědět co nejdříve.

Samozřejmě plánujeme také putovní výstavu, nejen obrázků z kalendáře, ale spolu s dalšími i veselými fotkami ze zákulisí. Chcete, abychom u vás vystavovali? Pište...

K 25. 1. 2017 bylo evidováno 2150*) fungujících poskytovatelů registrovaných sociálních služeb (více než 5600 poskytovaných služeb), z toho 1050 neziskových organizací a 1100 ostatních poskytovatelů (příspěvkové organizace, a.s., s.r.o., obce apod.). Neziskové organizace zajišťují 61% poskytovaných služeb. Celkem je 33 druhů sociálních služeb, z toho 13 služeb se poskytuje klientům zdarma (sociální poradenství, raná péče apod.). Zdarma poskytovaných sociálních služeb zajišťují neziskové organizace cca 90%. Náklady na tyto služby jsou hrazeny z dotací, darů a dalších zdrojů. Více o sociálních službách zde.
*) Do tohoto počtu nebyly zařazeni poskytovatelé, kteří v průběhu 1. čtvrtletí ukončili svoji činnost.

Chcete-li se k našemu šíření dobra připojit, pište na budupomahat@budupomahat.cz. 

Fotogalerie:

A kdo se do projektu již zapojil? Lucie Vondráčková, Anna Julie Slováčková, Štěpánka Fingerhutová, René Kujan, Markéta Procházková, Bára Nesvadbová, Bára Hrzánová, Petr Vacek, Denisa Pfauserová, Míša a Roman Tomešovi, Martina Ptáčková, Šimon Ornest, Marek Fichtner, Hanka Kynychová, Marek Dědík, Magda Malá.

Fotograf: Honza Kvarda
Vizážistka: Kristýna Rázková, Kateřina Vitáková

Ilustrace: Hanka Křivánková
Redaktor: Marek Čihák
Kamera:
Hanka Kosová
Grafika: Jakub Karman
Background: Monika Jindrová

Malá ochutnávka

Celý kalendář si můžete prohlédnout zde.

Kalendář vzniká ve spolupráci a za podpory Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, za podporu děkujeme také Augustine restaurant a Milan Kvapil, s.r.o.

Rozhovory s účastníky projektu naleznete zde.