Sportuješ? Dej sportu další smysl. Sportuj pro charitu.

  • 31. 05. 2018
Sportuješ? Dej sportu další smysl. Sportuj pro charitu.

S René Kujanem jsme se setkali při focení červnového tématu v Kalendáři pomoci. Společně s ním vyzýváme – sportuj pro charitu. Co René chystá na letošní rok? Jaká má doporučení pro běžce?

René Kujan maratony běhá od roku 1998. Účastní se městských i terénních maratonů a ultramaratonů v Evropě i jinde po světě. V roce 2007 při cestě s kamarádem po jižních Čechách měl autonehodu. Na místě spolujezdce chyběl airbag. Bezpečností pás mu rozdrtil hrudní kost a žebra a současně došlo i ke zlomení obratle. V rehabilitačním ústavu v Kladrubech mu lékaři předpovídali, že pokud se bude vůbec hýbat, bude to asi maximum; běhání v jeho případě nepřipadá v úvahu. Půl roku po autonehodě začal René Kujan zase klusat. Tři měsíce nato zvládl svůj první "poúrazový" půlmaraton. A přesně pět let po autonehodě vyrazil na samotářskou pouť po Islandu, kde si naplánoval postupně rok po roce své tři velké islandské projekty, které věnoval Sportovnímu klubu vozíčkářů Praha. (Zdroj: Wikipedia)
My jsme měli tu čest se s René Kujanem setkat při focení Kalendáře pomoci. Pro červnovou výzvu nám odpověděl na pár otázek:

Jakých charitativních projektů jste se letos již stihl zúčastnit?
Letos zatím žádných. Všechny mé charitativní projekty spadají spíše do druhé poloviny roku. Na začátku června přijde oslava 174. „narozenin“ YMCA, která je tentokrát věnovaná běhu. Společně s přáteli a Sportovním klubem vozíčkářů Praha plánujeme charitativní maraton z Kralup do Prahy, přičemž výtěžek půjde právě sportujícím vozíčkářům. Dále připravujeme na září charitativní „stovku“, tentokráte 100 mil napříč Českou republikou s výtěžkem rovněž putujícím na konto SKV Praha. A do třetice chystám jeden malý soukromý projekt, který je zatím více tajný než veřejný, protože na něj budu muset nejdříve trochu potrénovat   Zapomenout bych neměl ani na už tradiční Vánoční maraton a půlmaraton, který pořádáme s přáteli v Kralupech nad Vltavou každoročně 24. prosince ráno.

Jaká doporučení máte pro rekreační běžce?
Hlavně aby si za žádných okolností nenechali ničím a nikým vzít radost z pohybu. Na rychlosti ani kilometrech nezáleží, pokud vás běh přímo neživí, běhejte hlavně pro radost. Aby radost co nejdéle vydržela, je dobré držet se dvou věcí: pravidelnosti a přiměřenosti. Lidské tělo dokáže učiněné zázraky, když mu dáme dostatek času na adaptaci a trénujeme jej pravidelně. Lepší je třikrát čtyřikrát v týdnu trochu než jednou moc.
Zkuste pojmout běhání jako společenskou záležitost. Není nad to pořádně si při běhu „pokecat“ a uvidíte, že právě při něčem takovém dostanete ty nejlepší nápady, které třeba radikálně změní váš život. Samozřejmě k lepšímu

Jaké charitativní běžecké závody doporučujete?
Každý závod, dokonce i každý výběh může být charitativní. Zkuste se zapojit třeba do projektu Spojenci – www.spojenci.cz. Tam přijdete na to, že lze pomáhat vlastně jakýmkoli sportem, pohybem. A třeba každý váš uběhnutý kilometr může znamenat nedocenitelnou pomoc těm, kteří už běhat nemohou.

Jak se Vám líbil Kalendář pomoci? Máte na něj nějaké reakce?
Mně osobně se kalendář líbil moc a grafické zpracování mi přišlo nejen vkusné, ale i vtipné. Rozdal jsem pár kousků po rodině, kde naše společné dílo samozřejmě pochválili
S René Kujanem se můžete potkat 2.6.


I my přináším nějaké tipy. Řadu sportovních akcí, které pomáhají, nejdete zde. V nejbližší době se koná například  Prague Barefoot Run 2018, Dětský charitativní překážkový závod, Běh pro Domácí hospic Setkání, Běh pro Hospic sv Štěpána v Litoměřicích 2018, Knycká pětihodinovka - aneb potíme se pro slané 2018, Běh pro Paraple, 14. Charitativní běh Plzní 15. června 2018, RUN and Help.
Pokud běháte hodně a rádi, pak můžete čerpat informace z řady dalších zdrojů. Třeba zde http://rozbehamecesko.cz/charitativni-behy/, http://www.sportprocharitu.cz/, http://www.behyprohospice.cz/.
Nemusíte jen běhat. Často se můžeme zapojit i do různých charitativních sportovně zaměřených projektů - pochody, zumba, šipky, plážový volejbal … Můžete se zapojit i do projektu Každý krok pomáhá - https://www.ozp.cz/kazdykrokpomaha/.
Sportujte a sledujte AKCE, ať vám žádná sportovní akce neuteče!

Můžete se podívat i na rozhovor s René Kujanem, který jsme natočili při focení do kalendáře.