Mentální zdraví - jak nechat mysl odpočinout

  • 17. 07. 2019
Mentální zdraví - jak nechat mysl odpočinout

Doba dovolených je v plném proudu. Umíte si ale pořádně odpočinout? Pokud nenajdete rozptýlení na nějaké zajímavé akci, pak mrkněte na pár tipů, které mohou působit radost.

Stále se zrychlující doba na nás chrlí informace ze všech stran a klade na nás stále větší a větší nároky. Nebo si to alespoň myslíme, a pak tomu tlaku podléháme a ztrácíme schopnost si svůj život organizovat tak, abychom nebyli pod neustálým stresem. Máme pocit, že jediná cesta ke štěstí je být dokonalý, výkonný, bezchybný. Práce nikdy nekončí a najít si čas sám pro sebe na aktivity, které se neměří v návratnosti investice - jako pletení nebo tvoření a vyrábění z papíru - je viděno jako slabina. Problém nastane, když si uvědomíme, že bezchybný není nikdo v ničem a chtít být dokonalý zaměstnanec, manžel/ka, rodič, syn/dcera .. nevede ani tak ke štěstí, jako spíše k antidepresivům.

Snaha být úspěšný je samozřejmě obdivuhodná. Bez lidí s ambicemi, zvídavých a tvrdohlavých, by se lidstvo neposunulo dopředu. Ale je to otázka míry, stanovení si priorit a také pohledu do vlastní duše. Nejhorší je zjistit, že ty největší biče si na sebe pleteme my sami. Snaha být nejlepší a  pocit, že všichni ostatní získávají své úspěchy snadněji a s méně úsilím, to vše neblaze ovlivňuje nejen lidskou psychiku, ale promítá se i do našeho fyzického zdraví. Dlouhodobý stres má za následek nepravidelný spánek a nespavost,  vnitřní třes a nervozitu, ale postupně také může vést ke zhoršení krevního obrazu, problémům se žlučníkem, štítnou žlázou, ale také vysokým tlakem a cholesterolem. Není náhodou, že vysoce postavení business profesionálové často trpí předčasnými srdečními infarkty.

Jak se tomu bránit? Jde to vůbec? Není to vždy a u každého snadné, ale jde to. Tady je pár nápadů jak můžete přinést klid neklidné mysli:

Terapie
Zkuste si sami anebo s psychoterapeutem (dnes už to není žádná ostuda, pečovat o duševní hygienu – mělo by to být stejně samozřejmé jako to, že si ráno a večer vyčistíme zuby) popřemýšlet, co Vás tlačí, pohání, stresuje. Kde a jak tomu můžete zamezit a zda ten tlak vychází z Vašeho okolí anebo si ho vytváříte Vy sami. Z toho můžete vyjít při rozvaze o tom, jak těmto tlakům předcházet, čelit a jak přidat duševní hygienu do Vašeho každodenního programu.

Odpojte se
Zkuste se odstřihnout. Doma nekontrolujte mobil každých pět minut a naučte své okolí, že až na výjimečné situace prostě nebudete řešit pracovní maily v osm večer, protože to zrovna koupete děti a nic pro Vás v tu chvíli není důležitější. Řici 'ne' je často provázeno vnitřní nejistotou a pochybami o vlastní profesionalitě. Je třeba si ale uvědomit, že s každým odmítnutím pomáháte chránit své nejdůležitější 'ano'.

Hrajte si
Duševní a manuální činnost se velmi doplňují, tělo i mysl potřebují oboje. Tvrdá fyzická práce samozřejmě unavuje tělo, tomu se nikdo nediví. Nicméně duševní práce nevysiluje organismus o nic méně. Chceme-li se tedy udržet v rovnováze, je důležité pečovat a rozvíjet oboje. Při intenzivním duševním zatížení a působení stresu je pak velmi důležité vracet se k jednoduchým činnostem, které jsme dělali, dokud jsme na to měli čas a dokud jsme si nemysleli, že bez naší 24/7 připravenosti se firma okamžitě položí. Čím tedy můžeme pomoci mysli od setrvalého tlaku a odreagovat se?

Tvoření a vyrábění z papíru
Ideální činnost. Mnohé si pamatujeme z dětství, na všechno ostatní se dají najít návody na internetu. Vystřihovánky, skládačky, origami, cokoliv. Ideální je mít takovou zábavu s dětmi, které velmi ocení Vaši snahu o společnou zábavu a trávení času.

Ruční práce
Ať už vládnete jehlicemi, háčkem, paličkami či jehlou, ruční práce jsou skvělou činností na odreagování. Najdete si projekt, který Vás bude bavit a pokud se sem tam vloudí nějaká ta chybka, nezapomeňte, že nejde o výsledek, ale process a chyby jsou jen příjemným důkazem rukodělné práce. Pokud chcete dát Vašim hotovým dílům vyšší smysl, můžete tvořit dobročinně.

Úklid
Je známou věcí, že úklidem se člověk může báječně odreagovat. Zapomene na problémy v práci a pokud přerovnává komoru v bytě či rovná skříně, je klidně možné, že znenadání najde to, co už několik měsíců hledal – o důvod k radosti víc. Další radostí pak může být, že pro Vás nepotřebné věci můžete věnovat některé neziskové organizaci. A i nejobávanější CEO nebo account manager může najít ztracenou rovnováhu nad lesknoucím se umyvadlem anebo dobře srovnanými šroubky a matičkami v přihrádkách v garáži.

Práce na zahrádce
Statisíce českých zahrádkářů či chatařů a chalupářů by mohly hodiny vyprávět o tom, jak úžasný je to pocit, když ze záhonu vytáhneme svoji vlastní mrkev, vyryjeme své vlastní brambory a nebo ze zahrádky vyženeme krtka. Vypletý záhon, zapadající sluníčko, zpěv sýkorek, pěnkav, kosů či jakéhokoliv jiného ptactva a džbánek piva nebo sklenice citronády s lístky vlastnoručně vypěstované máty? Ráj na zemi.

Pohyb všeho druhu
Plavání, běh, nordic walking a nebo skákání přes švihadlo s dětmi – cokoliv, při čem se Vám zvýší srdeční frekvence a zapotíte se. Při takové fyzické aktivitě Vaše tělo nejen zocelí krevní oběh, ale také začne vylučovat endorfiny. Tyto takzvané 'hormony štěstí' Vám pomůžou cítit se více v pohodě, v klidu a čelit čemukoliv co den přinese. Věděli jste, že podpora zvýšené tvorby endorfinů, je jedním z hlavních účinků moderních antidepresiv?  Navíc – i sportovat můžete pro charitu.

Pojďme si malovat
Fenomén omalovánek pro dospělé si našel pevné místo na trhu. Je to činnost, při níž si užíváme klid a soustředění, ale také nostalgickou vzpomínku na dětství. Takže není nic výjimečného, přistihne-li manžel či manželka svůj protějšek skloněný nad omalovánkami, které vybarvuje s největším zaujetím, včetně mimoděk vystrčené špičky jazyka. Přejeme Vám co nejvíce takových krásných okamžiků.