Sportem k pomoci

  • 15. 01. 2019
Sportem k pomoci

Každým pohybem pomůžete těm, kteří to potřebují.

Mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem zaznamenává pohyb (např. při chůzi, běhu, jízdě na kole, lyžování, ale třeba i při běhu na běžícím pásu v tělocvičně) a kromě běžných údajů generuje body. Tyto body pak můžete prostřednictvím EPPky kdykoli věnovat některému z aktuálně nabízených projektů neziskových organizací, škol nebo obcí. Nadace ČEZ pak projekt podpoří konkrétní a předem stanovenou částkou.
Více informací najdete na www.pomahejpohybem.cz.

Pokud běháte hodně a rádi, pak můžete čerpat informace z řady dalších zdrojů.

Rozběháme česko

Rozběháme Česko z.ú. je nezisková organizace, jejíž hlavní filosofií a cílem je rozběhat co nejvíce lidí a zároveň je i vzdělávat v oblastech jako je zdravé běhání a zdravý životní styl. Ukazuje veřejnosti cestu k pohybu, pořádá charitativní běhy, výzvy ve městech po celé republice na pomoc těm, kteří to potřebují. Vytváří komunity, spojuje sportovní nadšence, organizuje veřejné i firemní tréninky, soustředění, učí nováčky milovat pohyb a pomáhá lidem měnit životní styl. Pod hlavičkou Rozběháme Česko dále funguje projekt Canicross Česko, zabývající se běháním se psem, Bežecká Akademie s unikátním programem „zdravého běhu“ a běžeckými kurzy a Běžecká vesnice, zaměřená na pomoc s výběrem canicrossového a běžeckého vybavení. Mimo každodenní činnost, pořádá i závody a to jak vlastní, tak i pro větší organizace. Každý rok pořádá seriál lesních závodů Leskros a zážtkových běhů Párty běh.
http://rozbehamecesko.cz/charitativni-behy/

Sport pro charitu
Prostřednictvím tohoto projektu můžete podpořit snahu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové pomoci lidem se zdravotním postižením. Zapojte se do sportu pro charitu. Pomůžete tak nakoupit invalidní vozíky, kompenzační pomůcky pro děti a dospělé s handicapem a digitální sluchadla pro neslyšící.
http://www.sportprocharitu.cz/

Běhy pro hospice
Tento portál vznikl v rámci projektu Spolu až do konce - podpora svébytnosti, který finančně podpořil Nadační fond Avast a realizoval jej v partnerství s Českým centrem fundraisingu. Deset vybraných hospiců v ČR mělo možnost 2 roky pracovat na rozvoji svých vztahů s dárci a příznivci. Základní vizí programu Spolu až do konce je, aby co nejvíce lidí v České republice mělo v důležité fázi života, v jeho závěru, k dispozici kvalitní informace a mohlo se svobodně rozhodnout, kde a jak chtějí zemřít, jaký způsob péče zvolí a koho chtějí mít nablízku.
http://www.behyprohospice.cz/

Nemusíte jen běhat. Často se můžeme zúčastnit i různých charitativních sportovně zaměřených projektů - pochody, zumba, šipky, plážový volejbal … Můžete se zapojit i do projektu Každý krok pomáhá. Jeden ročník akce má maximálně 14 kol. Každé kolo akce se skládá minimálně z 28  kalendářních dnů. OZP vyhlásí každé kolo na webové stránce a pro každé kolo akce vybere tři projekty se sociální či zdravotní tématikou. Účastník na webové stránce zaznamenává manuálně denní počet jím ušlých kroků nebo na kole najetých kilometrů či uplavaných metrů, které jsou přiřazeny projektu, který se účastník rozhodl v daném kole svými přípisy podpořit. Kroky, resp. kilometry nebo metry, které účastník nasbírá a zapíše, budou v průběhu celého kola přiřazovány právě tomuto projektu. V dalším soutěžním kole se účastník soutěže opět rozhodne, který ze tří projektů bude přípisem svých kroků, resp. Kilometrů nebo metrů, podporovat.
https://www.ozp.cz/kazdykrokpomaha/

Zapojit se můžete také do projektu Spojenci. Přijdete na to, že lze pomáhat vlastně jakýmkoli sportem, pohybem. A třeba každý váš uběhnutý kilometr může znamenat nedocenitelnou pomoc těm, kteří už běhat nemohou. Můžete plnit sny konkrétním sportovcům.
www.spojenci.cz

Každoročně se koná například Běh pro Kuře, Běh pro Paraple, Noční běh pro Světlušku nebo Teribear. Plážovým volejbalem můžete pomáhat na benefičním turnaji Vyber si. Vydraž si. Zahraj si.

Sportu můžete být blízko i jako dobrovolník. Česká olympijská nadace je projekt zaměřený na děti a sport. Tým dobrovolníků České olympijské nadace zajišťuje akce, na kterých se podpořeným dětem plní sny. Organizuje setkávání dětí s jejich sportovními idoly, účastní se společných schůzek dobrovolníků a vnáší do chodu nadace nové nápady.
nadace.olympic.cz/chci-pomahat/


Sportujte a sledujte AKCE, ať vám žádná sportovní akce neuteče!