Zatanči si užitečně

  • 29. 01. 2018
Zatanči si užitečně

S únorem přichází další dobročinná výzva. Běžte na ples! Třeba potkáte Hanku Kynychovou nebo Marka Dědíka, kteří únorovou výzvu v Kalendáři pomoci představují.

Plesová sezóna je v plném proudu a řadu plesů pořádají i neziskové organizace. Nazujte střevíčky, zavažte kravaty a vyražte. Vybrat si můžete i zde www.budupomahat.cz/akce.

A my tentokrát přinášíme rozhovor s mistryní světa v kickboxu Martinou Ptáčkovou, která se objevila na titulní straně Kalendáře pomoci.

Martino, dáváš si novoroční předsevzetí? Jaké máš plány na tento rok?

Novoroční předsevzetí si nedávám, myslím, že změna a pomoc může přijít kdykoliv během celého roku.  Stačí se jen dívat okolo sebe a nebýt lhostejný. Plánů pro tento rok je mnoho.

Ráda bych zmínila mezigenerační cvičení pro celou rodinu – to znamená – děti, rodiče, prarodiče. Mrzí mě, že se na tuto věkovou skupinu někdy zapomíná… a to bych si přála změnit, také povedu kurz sportu a sebeobrany pro nevidomé, stejně tak cvičení s mentálně postiženými lidmi.  Chtěla bych ukázat, že všichni můžeme sportovat bez ohledu na to, jaké nám byly dány podmínky.

Také jsem se stala ambasadorkou Sportovního klubu vozíčkářů Praha. V tomto projektu jde o to, že si stanovím určitou výzvu, kterou budu chtít překonat např., že uběhnu určitý počet km apod. Za každý zdolaný km půjde finanční částka na podporu celého projektu. To mě moc těší. Ráda dělám věci, ve kterých vidím smysl.

Hroznou radost mám i z navázané spolupráce se psím útulkem Dog point. Rádi bychom zvýšili povědomí o jejich fungování a organizaci. Stejně tak pokračuji i ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Nadání a dovednosti, která podporuje děti z dětských domovů a pěstounských rodin.

Jak zpětně hodnotíš Tvoji účast v projektu Kalendář pomoci?

Jsem moc ráda, že jsem mohla být součástí Kalendáře pomoci. Přinesl mi dobrý pocit a také jsem si znovu uvědomila, že pomáhat má smysl, a jednou se nám to jistě vrátí. Focení jsem si moc užila a velmi ráda bych se do něj zapojila i příští rok. Projekt má dle mého názoru velký smysl, jelikož nás seznamuje s různými formami pomoci. Já věřím, že se každá pomoc počítá.

Také mě moc těší reakce mého okolí. Prezentovala jsem ho na různých akcích jako je například křest knih v Neoluxoru, benefiční ples na podporu historického sálu či na veřejných tréninkách. Kalendář bude též zdobit zdi společenské místnosti Nadání a Dovednosti, Dog pointu, Sportovního klubu vozíčkářů Praha, prostě na místech, kde je potřeba.

Také  bych šla ráda ostatním příkladem, proto mě moc potěšilo, když mi jedna má kamarádka sdělila, že by se také ráda do něčeho takového zapojila. To je asi ta největší odměna. Nakonec bude pomáhat lidem se sluchovým postižením.

Martině držíme palce, aby všechny dobročinné aktivity zvládala, není jich málo.

 

Únorovou výzvu představila Hanka Kynychová s Markem Dědíkem. Hlavní činností Nadačního fondu Hanky Kynychové je  charitativní projekt Hejbejte se a zpívejte. Dále se ale NF věnuje organizaci adventních koncertů; promoakcí, které mají za úkol představit veřejnosti děti v dětských domovech v reálném světle; zprostředkovává dětem zařazení v profesionálních tanečních skupinách; zajišťuje dětem a dětským domovům prezentaci na prestižních sportovních a společenských akcích apod. Nadační fond Hanky Kynychové se také snaží o integraci dětí z dětských domovů do současné společnosti. Marek Dědík, mistr České republiky i Slovenska v latinskoamerických tancích, se zúčastnil řady charitativních projektů, například projektu Díky tanci, který podpořil kampaň Hledáme rodiče.

 

Kalendář pomoci se dostal na mnoho zajímavých míst. Třeba na dobročinný Vánoční večírek Wine for Help. Ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR ho předala prezidentským kandidátům, kteří se sešli s představiteli neziskových organizací. Honza Kvarda obdaroval třeba zpěváka Petra Dopitu. Celý kalendář si můžete prohlédnout zde. Napište nám, zda vás kalendář inspiroval k nějaké aktivitě ve prospěch neziskových organizací. Rádi Váš příspěvek zveřejníme a nejlepší pomahače odměníme .