Věnuj čas s Markétou Schimmerovou Procházkovou

  • 29. 06. 2018
Věnuj čas s Markétou Schimmerovou Procházkovou

Výzva na červenec Vás může stát jen pár minut. Věnujte čas neziskovkám. Seznamte se s některou prostřednictvím videa. Nebo zajděte na nějakou akci. Třeba se Vám některá neziskovka zalíbí.

Výzvu v Kalendáři pomoci 2018 představila herečka a zpěvačka Markéta Schimmerová Procházková. Vyzývá zejména k péči o seniory nebo lidi s handicapem. Její srdeční záležitostí je Bárka - Charitní domácí hospicová péče Jihlava, jejímž cílem je prostřednictvím zdravotní, sociální, psychologické a duchovní podpory umožnit těžce a nevyléčitelně nemocným prožít poslední období svého života doma, v kruhu svých blízkých a podpořit jejich blízké v tomto náročném období. A tak jsme se Markéty zeptali, co je v Bárce nového:

Pro Bárku se 23.6.  uskutečnil Běh pro hospic. Toho jsem se bohužel zúčastnit nemohla, ale byl velmi úspěšný. Na start se postavilo přes 100 běžců, vynesl Bárce 37 tisíc korun.

Jakých dobročinných aktivit ses letos už stihla zúčastnit?

Od Vánoc jsem se zapojila hned do několika bohulibých akcí. Například darujhracku.cz, kampaň Pomozte naplnit misky v útulcích, noclezenka.cz, Večer pro dobrou věc – v Jaroměři, kterou pořádal David Novotný. Výtěžek byl určen Základní speciální škole v Jaroměři a handicapovanému sportovci Martinu Zachovi. Mám charitativní akce ráda a podporuji je, protože mají smysl.
A na co dalšího se chystáš?

Nadále se aktivně věnuji Nadaci na ochranu zvířat. Na jaře 2017 jsem se stala patronkou. Účastním se tak mnoha akcí a hlavně teď pomalu a jistě připravujeme/ spolu s kamarádkou Bárou Smejkalovou pro Nadaci koncert, který se uskuteční 16.12.2018 a zúčastní se ho i patronka Marta Kubišová, z čehož máme obrovskou radost.

Co Tě čeká v létě a na podzim nového?

Mám po hodně dlouhé době...cca po 11letech volné léto. Neboť mě na úplném konci srpna čeká něco více než krásného. Budu maminka. A tak i na podzim nebudu nic nového v divadle zkoušet. Vlastně až na jaře 2019 nastoupím do muzikálu Kočky v Ostravě, který má premiéru již v září 2018. Paní režisérka i divadlo mi toto umožnili, čehož si moc vážím a na dálku je zdravím a přeji hodně štěstí.

 

Na novinky jsme se zeptali i fotografa Honzy Kvardy, který pro nás do Kalendáře pomoci fotil:

Kromě toho, že s BuduPomahat.cz opět připravujeme kalendář, tak letos poprvé pořádám charitativní aukci pro organizaci Alen – sdružení žen, z.s. 

Co se bude dražit?

Černobílé portrétní fotografie známých osobností. Od března se setkávám se samými zajímavými lidmi, které jsem vždycky chtěl potkat, fotit a povídat si s nimi. Mám radost z toho, že se zapojilo tolik úžasných lidi ať z kultury, hudebního průmyslu, jsou tam i sportovci a modelky. Velkou radost mám třeba z herců Petra Nárožného nebo Rudolfa Hrušínského, skvělé herečky a dabérky Valérie Zawadské, herečky Markéty Hrubešové nebo Nely Boudové. Zúčastnily se i hvězdy populární z televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas – Roman Vojtek, Berenika Kohoutová nebo Aneta Krejčíková. A další a další…

Známé osobnosti se do projektu zapojili tak, že s tebou fotili, jak se mohou zapojit ostatní?

Teď je potřeba, aby se k nám přidalo dost lidí, kteří si nějakou z portrétních fotografií vyberou a vydraží. Bohužel, pokud má projekt splnit účel (pomoct Alenkám), musí být taky trochu o financích. Já si myslím, že to stojí za to, protože nejenže dostanou fotku, ale i osobní vzkaz osobnosti, která na fotografii je. A to není všechno. Budou tam sympatické Alenky, hudební vystoupení, něco dobrého k zakousnutí a lehce nervózní autor projektu.. Myslím, že je na co se těšit.

Tak si napište do kalendáře: 6. září v šest hodin – Týnská literární kavárna! Více o projektu zde.

 

Jedním z partnerů kalendáře na rok 2019 je i Hotel Amarilis, jemuž velmi děkujeme za chuť podporovat neziskové organizace. Na pár dotazů nám odpověděla Bc. Aneta Fišerová, Sales & marketing manager:

Jaké bylo první setkání s neziskovkou?

Paní majitelka hotelu Amarilis se o neziskovou sféru zajímá už od začátku svého podnikání. Jako první byla adopce afrického chlapce a podpora jeho studia. Ještě dnes nám již dospělý chlapec píše dopisy a posílá fotografie.

Jak se rozrostla od té doby Vaše aktivita ve prospěch neziskovek?

V roce 2017 nás oslovila paní Pěchočová z neziskové organizace Ergo Aktiv, která pořádá Polívkovou smršť. Zúčastnili jsme se Dnu otevřených dveří v pražském centru Ergo Aktiv. Náš šéfkuchař a velký sportovec Running Chef Max Semenchukov pro tuto akci připravil  „Polévku, která léčí mrtvici“ a odstartovali jsme tak širší spolupráci. Chtěli jsme pokračovat dál a spojili se s Hankou Kosovou z BuduPomahat.cz. Naše kongresové prostory nabízíme na stránkách tohoto projektu pro neziskovou sféru za zvýhodněné ceny.  V únoru jsme se opět zúčastnili Polívkové smršti tentokrát na Andělu. Dostali jsme se mezi další neziskovky. Dále vymýšlíme spolupráci s kavárnou Bílá Vrána v ulici Ve Smečkách, která zaměstnává osoby s mentálním postižením.

Co Vám spolupráce s neziskovkami dává?

Kromě dobrého pocitu, je to další forma propagace naší značky. Snažíme se přiblížit lidem a ukázat, že za každým „byznysem“ stojí stejní lidé jako všude jinde na světě.  

Chystáte něco zajímavého na léto?

Asi největší akce, co se u nás každé léto pořádá, je Mezinárodní šachová soutěž. Přijíždí sem zapálení šachisté z celého světa a my se na ně velmi těšíme. Jedou měsíční speciální nabídky na restauraci, polední menu a každou středu je u nás jóga od paní Romany Justové. Máme také zajímavé wellness balíčky.

Děkujeme všem za rozhovory, přejeme krásné léto a ... věnujte čas