PŘEDSTAVUJEME: Nadační fond Pečovatel

  • 30. 04. 2019
PŘEDSTAVUJEME: Nadační fond Pečovatel

V letošním Kalendáři pomoci v květnu otočíte na stránku, která je věnována Nadačnímu fondu Pečovatel.

Přemýšleli jste někdy, že byste se ocitli v situaci, která vám nedovolí postarat se sami o sebe v těch nejzákladnějších potřebách? Asi byste požádali o pomoc vaše nejbližší. Co když je ale někdo nemá, nebo vám pomoci nechtějí či nemohou? Proto existuje služba osobní asistence. Co když ale nemáte dostatek peněz, abyste si ji mohli dovolit? S tím vám může pomoci právě Nadační fond Pečovatel.

Kdo jsou klienti Nadačního fondu Pečovatel?

Našimi klienty jsou lidé všech věkových kategorií s různým druhem zdravotního znevýhodnění. Na našich webových stránkách www.pecovatel.cz najdete příběhy všech našich klientů a dozvíte se o nich více.

Proč byl založen Nadační fond Pečovatel?
Nadační fond byl založen na základě potřeb lidí, kteří jsou závislí na asistenční péči, ale vzhledem k tomu, že již vyčerpali všechny své finanční možnosti a rezervy a pomoc státu nestačí, už si ji nemohou dovolit platit. Přesto chtějí zůstat žít ve svém domácím prostředí.

Jak se člověk může stát klientem NF Pečovatel?
V současné době spolupracujeme s největším poskytovatelem asistenční péče v ČR, společností HEWER, z.s. a organizací Podané ruce – osobní asistence. Každý, kdo je klientem některého z uvedených poskytovatelů asistenčních služeb po dobu minimálně dvou měsíců a má trvalý pobyt v ČR, si u nás může zažádat o nadační příspěvek.

Jak mohu jako dárce přispět klientovi nadačního fondu?
Cílem NF Pečovatel je, aby lidé pomáhali lidem. Nejlepší formou pomoci je, když si dárce na našich webových stránkách www.pecovatel.cz vybere člověka a přispívá mu trvalým příkazem na měsíční bázi pravidelně. Jedna hodina asistenční péče stojí 130 Kč. Samozřejmě, že jednorázové příspěvky jsou také skvělé a jsme za ně rádi, ale zásadní je pro nás získat dárce „pečovatele“, kteří budou klientovi přispívat pravidelně. Přáli bychom si, aby se mezi dárcem a klientem vytvořila vazba a využili možnost komunikace. Přispět můžete ale i neadresně na účet Křídla pomoci 107-1988080227/0100, odkud rozdělujeme klientům peníze vždy na konci měsíce dle potřebnosti za Vás.

V dnešní době musí být asi těžké sehnat dárce. Nebo tomu tak není?
Co vnímám jako jednu z nejtěžších úloh, je přesvědčit dárce o důvěryhodnosti nadačního fondu. Někteří lidé nevěří, že se ke klientovi dostane příspěvek ve 100% výši, i když tomu tak je. Je naším velkým úkolem budovat transparentní a důvěryhodnou organizaci a přesvědčit i ty, kteří se v minulosti „spálili“, aby se nebáli znovu pomáhat.

Za rozhovor děkujeme ředitelce NF Pečovatel Monice Hlinkové