Darujte, co nepotřebujete

  • 05. 06. 2018
Darujte, co nepotřebujete

Oblečení můžete odnést třeba do azylového domu, do skladu věcí pro pěstouny, dobročinného obchodu, případně Českému červenému kříži, Diakonii Broumov, Naději, Charitě, Armádě spásy, do oděvní banky, do Šatníku pro samoživitele. Můžete využít i kontejnery Diakonie. Nábytek najde uplatnění v nábytkové farmě nebo v nábytkové bance v Praze. Pomáhají i tonery z tiskáren, nevyužité kolo, mobil, či staré brýle. Nechce se vám hledat? Pak se jednoduše zaregistrujte a zveřejněte inzerát na Burze pomoci. Pomoci může i aplikace Kam s ním.

Určitě máte doma hromadu věcí – hračky, knihy, oblečení, kuchyňské nebo sportovní potřeby… Už je nepotřebujete, ale je Vám líto je vyhodit. Ze zkušenosti víme, že darování věcí někomu, kdo je využije, udělá oboustrannou radost. Kam tedy s nimi?

Zde na webu můžete vyhledat organizaci, která potřebuje právě tu věc, kterou máte. Oblečení můžete odnést třeba do azylového domu (mapa umístění azylových domů), případně Českému červenému kříži, Diakonii Broumov, Naději, Charitě, Armádě spásy. Můžete využít i kontejnery Diakonie. O knihy by mohl mít zájem třeba Domov pro seniory, hračky přivítá dětský domov, anebo nezisková organizace, jejímiž klienty jsou děti. Některé neziskové organizace také provozují dobročinné obchůdky, kam můžete dovézt téměř cokoliv - oblečení, módní doplňky, bižuterii, knihy, hračky, sportovní potřeby… Anebo vše můžete předat neziskové organizaci, která zrovna bude pořádat dobročinný bazar. Informace o některých bazarech naleznete v akcích. Máte-li zbytky látek, výtvarné potřeby, určitě se budou hodit chráněné dílně. Anebo neziskovce, která provozuje denní stacionář, týdenní stacionář, sociálně terapeutickou dílnu, výtvarný ateliér apod. Pomáhají i tonery z tiskáren. I nevyužité kolo, mobil, či staré brýle najdou uplatnění. Sbírku nepotřebných věcí můžete uspořádat i ve vaší firmě. Některé neziskovky zveřejňují poptávku na Burze pomoci. Sbíráte-li víčka od PET lahví a nevíte, kam s nimi, podívejte se sem. Vždy je třeba dopředu kontaktovat potencionálního příjemce a dohodnout se, zda a co potřebují.

Nechce se vám hledat? Pak se jednoduše zaregistrujte a zveřejněte inzerát na Burze pomoci.

Dobročinné obchody

Jednou z metod fundraisingu je tzv. charity shop. Zřizování dobročinných obchodů (charity shopů) má tradici především v zahraničí, kde je tento způsob získávání prostředků pro neziskový sektor běžný. Charity shops, dobročinné obchody neboli nadační obchody se zabývají prodejem darovaného zboží, čímž získávají finanční prostředky pro neziskový sektor. Do obchodu mohou lidé darovat nejrůznější sortiment, který se v něm prodá. Dobročinné obchody dávají možnost zapojit se do pomoci celé komunitě. Lidé mohou pomáhat několika způsoby: dobrovolnická činnost v obchodě (prodej, třídění zboží, oceňování, doplňování zboží), darování věcí, nákup sortimentu.

V Libereckém kraji můžete věnovat i nábytek, spotřebiče a mnoho dalšího. Funguje zde nábytková banka: https://na-bank.cz/

Darovat můžete i vlasy, krev, mobil, toner, brýle.

PODPOŘIT MŮŽETE I PROJEKT BuduPomahat.cz

Chcete-li podpořit projekt BuduPomahat.cz, tak O NĚM MLUVTE, DOPORUČUJTE. Nebo nám napište o své podpoře neziskovek, o Vašich zkušenostech. Rádi zveřejníme článek na našem webu. Svým příběhem můžete inspirovat někoho dalšího. Protože POMÁHAT JE RADOST.

Informace o registrovaných sociálních službách a další inspiraci naleznete zde.