Znáte Spojené hlavy?

  • 28. 03. 2014
Znáte Spojené hlavy?
Jedná se o velmi aktivní spolek. Stačí vyjmenovat projekty, které se pod hlavičkou Spojených hlav dějí: Recykloserver a charitativní bazar Šikne se, komunitní zahrada Zebra, ekologicko-společenský projekt Zdrojovna, přednáškový cyklus Praha bez revizorů, sociální divadlo osvobození - Rodinné Divadlo,...

Jedná se o velmi aktivní spolek. Stačí vyjmenovat projekty, které se pod hlavičkou Spojených hlav dějí: Recykloserver a charitativní bazar Šikne se (www.siknese.cz), komunitní zahrada Zebra, ekologicko-společenský projekt Zdrojovna, přednáškový cyklus Praha bez revizorů, sociální divadlo osvobození - Rodinné Divadlo (www.divadlo.siknese.cz), o kterém nedávno hovořil předseda Spojených hlav v Českém rozhlase viz  http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/spojene-hlavy-a-socialni-divadlo--1330232 a mnoho dalšího.

 

www.siknese.cz je server věcí, služeb a událostí, které jsou zdarma, za výměnu, za odvoz či do 150 Kč. Tvoří ho obsah, ale především komunita lidí, kterým jsou sympatické myšlenky ekologie, recyklace, DIY stylu, výměnného obchodu a alternativ k nefunkčním systémům. Jde o estetický styl. Na serveru siknese.cz preferujeme věci a události, které jsou šik, něčím vyjímečné, šmrcovní. Zkrátka se, z nějakého důvodu (jsou zadarmo, jsou originální, jedinečné apod.), šiknou.

Recyklobazary: Aktuálně lze věci donést/darovat/vyměnit v rámci čtvrtečních recyklobazarů, které pořádáme od března a rovněž jsme zahájili spolupráci s charitativním obchůdkem Koloběh.

Každý čtvrtek pořádají Spojené hlavy ve spolupráci s o.p.s. Borůvka Praha na Sofijském náměstí (Praha 12) v rámci farmářských trhů - CHARITATIVNÍ RECYKLOBAZAR tj. do stánku na náměstí lze donést nepotřebné věci a darovat je či vyměnit za jiné, rovněž lze věci za symbolické/dobrovolné ceny koupit (zisk z prodeje bude použit na provoz nekomerčního recykloserveru (www.siknese.cz), provoz stánku umožní zaměstnání člověka se sociálním či zdravotním znevýhodněním, součástí projektu bude i prodej triček (zisk z prodeje bude použit ve prospěch o.p.s. Borůvka, která pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním).

Zdrojovna je kreativní komunitní centrum a recyklační dílna. „Chceme fungovat jako alternativa ke sběrnému dvoru. Věříme, že pokud věci mohou dále sloužit, neměly by být pokládány za odpad. Nejsme vetešnictví – chceme, aby se lidé naučili opravovat a vyrábět věci sami. Profilujeme se jako společensky prospěšný podnik s ekologickým rozměrem.“

Rodinné divadlo je nízkoprahové, ochotnické a sociální. Hraje pro radost, zadarmo, za cestovné, za „do klobouku“, ale i za honorář. Rodinné Divadlo bylo založeno v roce 2011 a navazuje na desetiletou tradici potulné herecké společnosti principála mr. Funga (realizace her v rámci loutkového divadla při Sokolu ve Velkých Popovicích, působení v loutkohereckém spolku Vnor, Duhová vrána a Fungovo Teatro). Jedním z úspěšných počinů byla loutko-maňásko-činoherní inscenace Pixy (12 představení s účastí na 4 festivalech), která proběhla ve spolupráci s bezdomoveckým divadlem Ježek a čížek v letech 2008-2009 – jejíž obnovená premiéra proběhla v roce 2013. Realizace divadla se děje v rámci metody divadla osvobození. Divadlo je rozděleno do dvou sekcí, jedná se o sekci pro děti, kterou zaštiťuje o.s. Zvonice a sekci pro dospělé, kterou zaštiťuje o.s. Spojené hlavy.

 

Pokud máte chuť se zapojit do zmíněných projektů, stačí napsat na info@hlavy.org. Další informace se dozvíte ze stránek spolku www.hlavy.org