Znakuji, tedy jsem

  • 20. 02. 2014
Znakuji, tedy jsem
Znakuji, tedy jsem je akce pořádaná obecně prospěšnou společností Agentura pro neslyšící ve spolupráci s Tichou kavárnou. Jedná se o každoroční oslavu znakového jazyka, zvanou též slavnost světel, dne 19.2 2014 pořádanou již podruhé. Symbolikou této akce je světlo a ruce, nezbytné prostředky pro komunikaci neslyšících.

Znakuji, tedy jsem je akce pořádaná obecně prospěšnou společností Agentura pro neslyšící ve spolupráci s Tichou kavárnou. Jedná se o každoroční oslavu znakového jazyka, zvanou též slavnost světel, dne 19.2 2014 pořádanou již podruhé. Symbolikou této akce je světlo a ruce, nezbytné prostředky pro komunikaci neslyšících.

Akce Znakuji, tedy jsem
Letošní akce Znakuji, tedy jsem proběhla již podruhé v Tiché kavárně, která se nachází v Praze 8 v ulici Burešova, v blízkosti stanice metra Ládví. Návštěvníky čekal bohatý program, zahájený v 18:00 ohnivou a taneční show v podání české umělecké skupiny Firelovers. Součástí programu byly soutěže, při kterých si návštěvníci mohli vyzkoušet znakovou řeč, která vůbec není jednoduchá, složit puzzle, namalovat světelným paprskem obrázek na tabuli. Každý účastník dostal drobný svítící dárek jako symbol slavnosti světel. Program pokračoval další ohnivou a taneční show v podání české umělecké skupiny Pa-li-Tchi. Program uzavřelo vystoupení písničkáře Jiřího Dědečka, jeho písně byly tlumočeny do znakového jazyka. Návštěvníci se mohli v Tiché kavárně nejen občerstvit kávou a chutnými zákusky, ale také mohli koupí triček a placek podpořit služby pro neslyšící.

Agentura pro neslyšící, pořadatel akce Znakuji, tedy jsem

Agentura pro neslyšící je obecně prospěšná společnost, která pomáhá našim neslyšícím spoluobčanům v jejich integraci do společnosti. Důvodem založení Agentury pro neslyšící byla reakce na mizivé uplatnění neslyšících na trhu práce v ČR. Hlavním cílem společnosti Agentura pro neslyšící je zlepšit postavení našich neslyšících spoluobčanů na trhu práce. Agentura pro neslyšící pomáhá neslyšícím najít zaměstnání, nezaměstnané neslyšící podporuje v hledání práce, umožňuje jim doplnit si potřebné dovednosti, např. pořádá počítačové a jazykové kurzy.
To není vše, Agentura pro neslyšící pomáhá našim neslyšícím spoluobčanům v dalších jejich potřebách, např. provozováním právní poradny pro neslyšící, telefonickým vyřizováním, on-line tlumočením, pořádáním kulturních a vzdělávacích akcí.
Dalším cílem Agentury pro neslyšící je seznámení široké veřejnosti se životem sluchově postižených lidí. Agentura pro neslyšící se zaměřuje také na jednotlivé firmy s cílem informovat je o přednostech i omezeních neslyšících.

Tichá kavárna
Tichá kavárna je nejen místo konání akce Znakuji, tedy jsem, ale také jeden z projektů obecně prospěšné společnosti Agentura pro neslyšící. Tichá kavárna je první pražská kavárna s neslyšící obsluhou. Byla slavnostně otevřena 11.11 2011. Od té doby je Tichá kavárna místem, kde mohou neslyšící pracovat a ukázat svému okolí i sobě, že úspěšně obstojí i v tak náročném oboru, jakým je pohostinství. Tichá kavárna je místem setkávání a nahlédnutí do světa neslyšících a také místem výstav neslyšících umělců i místem konání kulturních a vzdělávacích akcí pro neslyšící.

Kromě projektu Tichá kavárna má Agentura pro neslyšící další projekty, např. projekt Neslyšící na trhu práce. Další informace o občanském sdružení Agentura pro neslyšící a jeho činnosti se můžete dozvědět na webových stránkách http://www.appn.cz/.

Autorka: Evžena Janovská