Zdraví a handicapovaní společně objedou Česko a Slovensko za 111 hodin

  • 10. 07. 2014
Zdraví a handicapovaní společně objedou Česko a Slovensko za 111 hodin
30. července 2014 v osm hodin ráno odstartuje ze Staroměstského náměstí v Praze druhý ročník unikátního projektu Opel handy cyklo maraton

 30. července 2014 v osm hodin ráno odstartuje ze Staroměstského náměstí v Praze druhý ročník unikátního projektu Opel handy cyklo maraton. Smíšená cyklistická družstva zdravých a handicapovaných společně vyrazí na 2222 km dlouhou trasu napříč Českem a Slovenskem, aby tak dali jasně najevo, že mohou fungovat jako jeden tým. A to i v extrémních podmínkách. Závod se pojede non-stop čtyři dny a čtyři noci!

Opel handy cyklo maraton 2014 navazuje na svého předchůdce z loňského roku. Laťku ale posune zase o kus nahoru. Trasa se protáhne na 2222 km, přičemž časový limit k jejímu ujetí zůstává 111 hodin. Na trase napříč Českem a Slovenskem bude 24 povinných průjezdních bodů, ty bude potřeba najít a potvrdit jejich průjezd razítkem. Průjezdními body závodu jsou všechny důležité rehabilitační ústavy, spinální jednotky a speciální centra u nás i na Slovensku.
„Z vlastní zkušenosti vím, jak jsou tyto centra následné pomoci po úrazu nebo nemoci důležitá. Chceme je propojit, otevřít veřejnosti a zviditelnit jejich práci. Mnohé ústavy organizují vlastní program, sportovní hry nebo dny otevřených dveří. Důležité je taky ukázat se lidem, kteří se uvnitř zotavují. Motivovat je a dodat energii a kuráž k aktivitě a sportu po návratu do běžného života,“ říká ředitel handy cyklo maratonu, vozíčkář, Heřman Volf.
Štafetovým kolíkem mezi závodníky daných týmů bude GPS tracker společnosti Eurosat. Ten v minutových intervalech sbírá informace o poloze cyklisty a odesílá je na server. Každý tak může na interaktivní mapě maratonu na stránkách www.111hodin.cz sledovat aktuální vývoj v reálném čase, a to i na tabletech nebo mobilních telefonech. Přáním organizátorů je vytáhnout veřejnost ven. Díky možnosti sledovat pohyb cyklistů se může přidat každý a to v blízkosti svého bydliště. Podpoříte tak myšlenku projektu, stanete se jeho součástí a navíc lze vlastní aktivitou získat zajímavé ceny, například nové kolo.
Handy cyklo maraton ale není ani tak závod, jako spíše pouť lidí dobré vůle. Týmy nejedou za sebe. Jsou patrony člověka krátce po úrazu nebo nemoci, která je upoutala na vozík. Kromě motivace a vytržení ze stereotypu všedního dne mu týmy mohou vyhrát zajímavé ceny a svou účastí jej pošlou na zážitkový víkend na Slapech. Tam si „čerstvě“ handicapovaní vyzkouší nespočet aktivit a sportů, získají sebevědomí, energii, nové kamarády a nové zážitky.
Maraton 111 hodin je otevřen pro všechny, kdo si chtějí vyzkoušet něco nového. Nemá žádné výkonnostní limity ani jiná omezení. Na startovní čáru se letos postaví třicítka týmů, dvě stě třicet cyklistů, amatéři i profesionálové, lidé zdraví i handicapovaní - vozíčkáři, nevidomí, amputáři.
Nemohou chybět ani osobnosti. Do pedálu šlápne špičkový para cyklista Jiří Ježek, nevidomý horolezec Honza Říha, sportovní komentátor Jakub Bažant, primář spinální jednotky FN Motol Jiří Kříž, reprezentant ve sledge hokeji David Motyčka, olympionik Martin Kořínek, bývalý útočník Slávie a sportovní komentátor Luděk Zelenka, trojnásobná olympijská reprezentantka v biatlonu Zdeňka Vejnarová, místostarosta Prahy 6 Petr Ayeboua nebo ostravský náměstek primátora Martin Štěpánek.
V tomto závodě nejde ani tak o vítězství jako o šíření myšlenky, že život na vozíku nekončí a lidé handicapovaní i zdraví mohou společně fungovat bez větších problémů. „Chceme tímto veřejnosti dokázat, že soužití s handicapovanými není věda, ani disciplína určená lékařům a terapeutům. Opel handy cyklo maraton je o přátelství, o boření bariér a zaběhlých klišé, o týmové spolupráci, motivaci a pomoci těm, kteří pomoc chtějí a potřebují,“ uzavírá autor projektu Heřman Volf. Více informací hledejte na www.111hodin.cz

Příloha k TZ:

Čím je projekt OPEL HANDY CYKLO MARATON UNIKÁTNÍ?

* Jediný závod svého druhu, který spojuje handicapované s širokou veřejností.

* Maraton dává prostor všem lidem s handicapem. Účastní se lidé na vozíku, zrakově postižení, amputáři, lidé s vrozenými vadami nebo po onkologických onemocněních.

* Projekt spojuje profesionální sportovce i amatérské hobby cyklisty

* Týmy jsou smíšené ženy/muži

* Závod lze od prvního ročníku sledovat on-line na internetu v reálném čase a to i na mobilních telefonech a tabletech, bez instalace aplikací ani podpůrných programů

* Maraton vychází svým základním pojetím z RAAM – amerického cyklistického závodu napříč kontinentem, jednoho z nejextrémnějších cyklo maratonů světa.

* OHCM 2014 spojuje 24 rehabilitačních ústavů, spinálních jednotek a speciálních center

* Závodní týmy nejedou pro sebe, ale pro člověka krátce po usednutí na vozík nebo s jiným handicapem – hlavní ideou tak není vyhrát, ale pomáhat druhým

* Každý tým si volí svou vlastní trasu, důležité je projet povinným průjezdním bodem

* Týmy si volí také svou vlastní strategii jízdy, střídání, logistiky, stravování, odpočinku ..


Zajímavosti OHCM 2014

* Hromadný exhibiční start v 8:00 Staroměstské náměstí v Praze a následní spanilá jízda centrem Prahy za doprovodu policie na Letenskou pláň

* Od 9:00 ostré starty v 5 minutových intervalech

* Týmy budou po startu projíždět tunelem Blanka – jako poslední cyklisti před otevřením tunelu běžnému provozu

* O maratonu vznikne dokumentární film určený pro Českou televizi. Loňský film získal Cenu Vládního výboru ČR pro zdravotně postižené spoluobčany za publicistické dílo.

* Součástí projektu je slavnostní zakončení a vyhlášení vítězů na Ladronce, Praha 6. Celodenní program nabídne sportovní odpoledne napříč handicapy, exhibice, zábavu pro děti i dospělé, workshopy, masáže, prezentaci programu Odznak zdatnosti olympijských vítězů a v závěru koncerty kapel The Tap Tap a Monkey Business. Moderátorem večera bude Jan Rosák.

* Oficiálním fotografem maratonu 2014 bude Jan Hrbáček – fotograf ze zkušenostmi z Tour de France nebo Giro d´Italia.

* Pro OHCM 2014 byl ve studiu Never Give Up horolezce a cestovatele Pavla Blažka postaven unikátní interaktivní web www.111hodin.cz, který spolu spravují všichni účastníci maratonu, tedy více než 230 lidí. Mohou zde spravovat své osobní i týmové profily, vkládat zprávy, videa, fotografie, diskutovat a hlavně rozvíjet a navazovat kontakty s lidmi se zájmem o sport bez bariér.

* Štafetovým kolíkem jednotlivých týmů OHCM 2014 bude opět GPS tracker, díky kterému lze sledovat závod on-line v reálném čase spolu s údaji o rychlosti, stoupání, klesání atd., a to i z mobilu nebo tabletu na stránkách 111hodin.cz

 

HEŘMAN VOLF – AUTOR PROJEKTU

Sportovec tělem i duší, bývalý atlet, otec dvou dětí. Jeho život se změnil v zimě roku 2006, kdy při nočním lyžování nešťastně upadl a ochrnul od pasu dolů. Na sport nezanevřel, ba naopak. Sport mu vždy pomáhal vyrovnat se s handicapem.
Přesně rok po osudném pádu se vrátil na stejný svah na monoski. Jak sám říká, za to co se mi stalo, nemůžou lyže ani ten kopec, můžu za to jenom já. V rehabilitačním ústavu Kladruby si Heřman oblíbil potápění a plavání. Vrátil se k jachtingu na moři i ke sjíždění domácích řek s rodinou a kamarády. Vyzkoušel si třeba i skok padákem a jiné sporty. Nejvíce ho ale uchvátil handbike. V létě 2009 vyrazil na svou první velkou cestu pod Vítězný oblouk v Paříži. Jeho dosažení vlastními silami mělo symbolizovat první velké vítězství nad handicapem.

Následovala Československá cesta a v roce 2011 expedice s názvem Cesta za nadějí. Na svém kole vezl Heřman „Poselství naděje Českých vozíčkářů“ papeži Benediktu XVI. do Vatikánu. Poslední ze čtveřice výprav do čtyř světových stran vedla logicky na sever. Výprava do Norska, pod vrchol hory Gaustatoppen pomohla splnit sny 22 handicapovaným dětem z celé ČR. V roce 2012 vytvořil Heřman koncept handy cyklo maratonu, inspirovaný legendárním Americkým RAAM. Heřman je předsedou o.s. Cesta za snem a vedoucím projektu Opel handy cyklo maraton.

Více info na barevných odkazech: http://www.111hodin.cz/organiz%C3%A1to%C5%99i


ZÁŽITKOVÉ VÍKENDY PRO LIDI KRÁTCE PO ÚRAZU NEBO NEMOCI – PATRONI TÝMY OHCM 2014

Zážitkáč je součástí Opel handy cyklo maratonu. Každý tým jede za jednoho člověka krátce po úrazu nebo nemoci, popřípadě člověka, který má problém s návratem do aktivního života. Těmto lidem darujeme něco, co se nedá koupit penězi – nové zážitky!
V létech 2009 – 2012 jsme uskutečnili projekt Cesta za snem – Na handbiku křížem krážem Evropou. Projeli jsme starý kontinent, podnikli čtyři velké cesty do čtyř světových stran. Každá cesta měla za cíl pomáhat lidem kolem nás. Přivezli jsme Papeži Benediktu XVI Poselství naděje Českých vozíčkářů, udělali několik sbírek s Kontem Bariéry, splnili sny dvaadvaceti handicapovaným dětem z celé republiky...

Ale pak jsme si uvědomili, že je něco mnohem prostšího a důležitějšího než finanční nebo hmotný dar. Organizací, které pořádají sbírky je velká spousta. My jsme ale vždycky chtěli jít svou vlastní cestou. Rozhodli jsme se proto darovat lidem zážitky, nové zkušenosti, zábavu, motivaci a nové kamarády. Vznikl projekt Zážitkáč, se kterým nám v roce 2013 pomohla Nadace ČEZ. Zorganizovali jsme první dva v bezbariérovém pobytovém centru v Líchovem na Slapech.
Odezva byla neskutečná! Lidé krátce po úrazu nebo nemoci, popřípadě lidé, kteří mají dlouhodobý problém s návratem do aktivního života, tady získali něco, co se nedá koupit penězi. S partou cyklistů Opel handy cyklo maratonu, kteří pro ně jeli, si užili outdoorový víkend, vyzkoušeli si nejrůznější sporty, zpívali u táboráku, zašli si na houby nebo s GPSkou na geocaching. Jak potom napsala reportérka Lidových novin – Zážitkáč vyměnil doktory a terapeuty za kamarády. A přesně toto je smyslem projektu. Vytvořit lidské vazby, užít si zábavu, získat ostruhy, sebevědomí a motivaci k aktivnímu životu.

Setkáváme se se spoustou lidí s handicapem, kteří se uzavírají do sebe, neví si rady, stydí se za svoje postižení, nevěří si a bojí se otevřít světu a novým zážitkům. Zážitkáč má za cíl toto změnit!

 

LIDÉ, PRO KTERÉ SE OHCM 201 JEDE

Maraton je extrémní cyklistický podnik, který však svým pojetím více než k závodění inklinuje k šíření idejí, motivaci a konkrétní pomoci lidem. Každý z týmů je patronem jednoho člověka krátce po úrazu nebo nemoci, popřípadě člověka, který potřebuje pomoci s návratem do aktivního života. Většinu patronovaných tvoří lidé v rehabilitačních ústavech, kde se po akutní léčbě ve spinálních jednotkách, učí základním dovednostem života s handicapem. Tito lidé jsou pod velkým psychickým tlakem a mnohdy řeší dilemata, zda dokáží opět fungovat ve společnosti. Jedním z těchto lidí byl před několika lety také autor projektu Heřman Volf, vozíčkář, aktivní sportovec. Právě sport a přátelé mu nejvíce pomohli v návratu do života. Díky nim neztratil víru, nezlomil hůl. Našel si novou práci, vrátil se ke sportu, naučil se zajistit rodinu a vychovávat děti s handicapem.
Zážitkáče – tedy zážitkové víkendy v přírodě, mají lidem z rehabilitačních ústavů dát prvotní impuls. Ukázat jim, že v kolektivu otevřených a kreativních lidí se dá žít plnohodnotně i po těžkém úrazu či nemoci.
Pro tyto lidi je velmi důležité dostat se ven mezi lidi bez handicapu. Právě proto s námi velmi úzce spolupracují všechny spinální jednotky v ČR a SR a většina rehabilitačních ústavů.
Setkání je ale velmi důležité také pro lidi bez handicapu. Z naší zkušenosti víme, že většina široké veřejnosti se nikdy nedostala do přímého kontaktu s člověkem na vozíku či s jiným zdravotním handicapem. Učíme je, stejně jako klienty RÚ, jak s těmito lidmi vycházet, jak s nimi komunikovat, spolupracovat – a to formou sportovních aktivit a zábavy.
Naše forma motivace za pomoci zážitku se nám v roce 2013 osvědčila, a proto ji dále rozvíjíme. Jak napsaly Lidové noviny – doktory a terapeuty jsme vyměnili za kamarády.


CYKLISTICKÉ TÝMY

Cyklistické týmy tvoří velmi pestrá paleta lidí. Jsou zde promíchány ženy s muži, mladí i starší, ale hlavně, každý tým musí mít minimálně jednoho člena s handicapem. Mnohdy mají týmy handicapovaných členů více a jsou týmy, kde je lidí s postižením většina. Jsou zde také profesionální sportovci i hobby cyklisti.
Postavit tým si může podle pravidel každý. Neexistují žádné omezení – výkonnostní ani jiné. Jedinou podmínkou je, aby každý z cyklistů ujel během závodu minimálně 100km (během limitu 111 hodin).
Máme tak v závodě týmy partnerů OPEL, ČEZ, WÜSTENROTH, UNICREDIT LEASING, ALTECH .. týmy měst a městských částí PRAHA, PRAHA 6, OSTRAVA .. týmy rehabilitačních ústavů a speciálních center RÚ KLADRUBY, RÚ HRABYNĚ, SPINÁLKA MOTOL, JEDLIČKŮV ÚSTAV, NRZP, ČESKÁ ABILYMPIJSKÁ ASOCIACE .. ale také mnohé party nadšených cyklistů z různých koutů ČR a SR nebo týmů složených ze zaměstnanců firem.
Přesný počet týmů je 30. Počet cyklistů 230. To je více než na Tour de France.
Proč a s čím do toho týmy jdou, naleznete na stránkách www.111hodin.cz v sekci týmy a v profilech jednotlivých cyklistů.

 

Několik ukázek: http://www.111hodin.cz/zavodni-tymy/ru-hrabyne/martin-skarpa http://www.111hodin.cz/zavodni-tymy/kolo-dela-hezka-tela/radomir-krupa