Závěrečná letošní burza filantropie proběhne v Litomyšli

  • 09. 09. 2016
Závěrečná letošní burza filantropie proběhne v Litomyšli
Burza filantropie zakončí svou letošní pouť Pardubickým krajem 12. září v litomyšlském Hotelu Zlatá hvězda. V 13:00 zde odstartují prezentace 6 projektů neziskových organizací z okresu Svitavy, které se budou ucházet o finanční nebo materiální podporu od donátorů z řad firem a veřejné správy.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

Závěrečná letošní burza filantropie proběhne v Litomyšli

Pardubice – 5. září 2016

Burza filantropie zakončí svou letošní pouť Pardubickým krajem 12. září v litomyšlském Hotelu Zlatá hvězda. V 13:00 zde odstartují prezentace 6 projektů neziskových organizací z okresu Svitavy, které se budou ucházet o finanční nebo materiální podporu od donátorů z řad firem a veřejné správy.

Burzu filantropie pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou.

V loňském roce poskytli donátoři neziskovkám ze Svitavska dary v celkové výši 295 000 korun. Burza však není jen o penězích, všichni oceňují, že se mohou osobně setkat a společně vymýšlet, jak zlepšovat život v regionu. Burza je pro nás všechny začátkem nových přátelství,“ zamýšlí se Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a pravidelný donátor Burzy filantropie.

Do finále burzy postoupilo 6 projektů neziskových organizací z celkového počtu 12 přihlášených. Poprvé se na ní představí skauti z Jevíčka. Jejich úmyslem je zakoupení velkého stanu Wigwam, který využijí při letních táborech pro děti.

Dva další projekty jsou ve znamení dobré kávy. Oblastní charita Moravská Třebová si přeje pořídit kávovar, který bude moci využívat ve svém obchodě a při společenských akcích. Co je však důležité, obsluhovat jej budou přímo klienti charity, kteří se tak zapojí do pracovního života. To obecně prospěšná společnost „Naproti“ provozuje rovnou celou kavárnu – Laskavárnu! V ní pracují lidé se zdravotním postižením. Laskavá kavárna je jedinou bezbariérovou v Moravské Třebové, ne každý však o ní ví. V rámci projektu je proto naplánováno vytvoření navigačního systému, který přivede návštěvníky za všemi dobrotami, které Laskavárna nabízí.

Prvně se na burze představí i projekt z Městečka Trnávka. Místní spolek Cestou spolu přihlásil projekt na vybavení maringotky své lesní školky, do níž potřebují pořídit pro děti nové stolky a židličky. Nejen na děti, ale i na celé rodiny je zaměřen záměr Střediska rané péče. Projekt „Já chci také lyžovat, aneb lyžování pro děti s handicapem“ zažil úspěchy na pardubické i chrudimské Burze filantropie. Nyní jej Středisko přihlásilo i burzy svitavské. Zalíbí se donátorům podobně jako na jiných místech? Pokud ano, i děti s handicapem ze Svitavska budou mít šanci si užít zimní radovánky na horách a zalyžovat si s rodinou na speciálně upravených monoski a biski.

Na burze se představí také Charita Svitavy a to s projektem „Auto pro lidi“. Jak název napovídá, jeho smyslem je pořízení bezbariérového auta, v němž Charita vozí své klienty do centra denních služeb Světlanka, kde je jim poskytována potřebná péče, kterou jim v jejich domovech nelze poskytnout.

Právě díky takovým projektům, spojeným se setkáváním lidí z různých světů se Burza filantropie těší velkým úspěchům. „Od roku 2012 se na Burze filantropie v Pardubickém kraji vybraly dary v hodnotě 5 967 500, díky nimž mohlo vzniknout 176 veřejně prospěšných projektů. Na dobročinné burze během let pomohlo na 60 různých donátorů. V letošním roce si burzy všimli i v Evropě. Byla totiž oceněna jako 3. nejlepší sociální inovace v mezinárodní soutěži SozialMarie,“ bilancuje Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Na Burze filantropie je vítána i veřejnost. Ta se může přijít osobně seznámit s projekty neziskových organizací, z jejichž realizace bude mít následně sama užitek. Přijďte proto své oblíbené neziskovky v jejich snažení podpořit svým potleskem a napovědět tak donátorům při rozhodování o darech.