Zapojte se do Sousedského týdne!

  • 21. 03. 2019
Zapojte se do Sousedského týdne!

V Nadaci Via se rozhodli prohloubit komunitní aktivity a na letošek připravili první ročník Sousedského týdne. Akce, jejímž cílem je ukázat, že Česko je plné sousedství, kde to žije a lidí, kteří se o sebe a své okolí zajímají, bude probíhat od 20. do 26. května a zapojit se do ní může kdokoliv.

Sousedský týden se bude konat u příležitosti Evropského dne sousedů a zastřešuje na sobě nezávislé sousedské akce napříč celým Českem. Cílem není vám dát jasné zadání, jak by vaše akce měla vypadat, ale nabízí podporu a inspiraci všem, kteří mají chuť něco sdílet se svými sousedy, někoho nového poznat nebo jen strávit společné odpoledne.

Na webu www.sousedskytyden.cz už nyní najdete základní informace o sousedském týdnu i konkrétní a praktické tipy na to, co a jak se svými sousedy podniknout. Kdo chce, může se zaregistrovat a na mapě Česka, která ukazuje, kdo všechno se už rozhodl zapojit, a sdílet v ní své vlastní nápady jako inspiraci pro ostatní. Do Sousedského týdne se na jeho sklonku zapojí i Nadace Via – v sobotu 25. května uspořádá vlastní sousedskou akci nedaleko svého sídla v pražských Dejvicích, kam se nově stěhuje.

Dobré sousedství je i hlavním tématem letošní Ceny Via Bona, kterou nadace pravidelně uděluje jednotlivcům, skupinám a firmám za významné počiny v oblasti filantropie a za péči o své okolí. Slavnostní vyhlášení 22. ročníku proběhne ve středu 22. května, a to v kategoriích Srdcař, Mladý srdcař, Dobrá firma a Dárcovská výzva. O tom, kdo si ocenění v jednotlivých kategoriích odnese, je možné až do konce dubna hlasovat na www.cenaviabona.cz. Jednomu příběhu vybranému ze všech došlých nominací bude uděleno čestné uznání Nadace Via za Dobré sousedství.

 Nadace Via je nezávislá česká nadace a už víc než 20 let je jedním z jejích hlavních cílů rozvoj komunitního života. Podporuje ty, kteří zlepšují život ve svém okolí. Proměňují veřejná prostranství, obnovují drobné památky, oživují veřejný prostor českých měst či organizují sousedské slavnosti. Učí se tím pečovat o společný prostor, spolupracovat a zlepšují vzájemné vztahy. Nadace je podporuje granty, konzultacemi na míru a vzděláváním. Tyto skupiny lidí vyhledává, provází a vzájemně propojuje. Více na nadacevia.cz.

Zdroj: www.nadacevia.cz/2019/03/04/zapojte-se-s-nami-do-sousedskeho-tydne/