Vzdělávej se s neziskovkou

  • 27. 08. 2018
Vzdělávej se s neziskovkou

K září patří škola. Vzdělávání. Nabídka neziskovek v této oblasti je široká. Můžete se naučit znakový jazyk, připravit se na pěstounství, dozvědět se o komunikaci s lidmi s hendikepy, o umírání. A s námi se právě teď můžete dozvědět něco o líčení.

Do projektu Kalendář pomoci se při focení zapojila vizážistka Kristýna Rázková. Líčila i naši zářijovou školačku Lucku Vondráčkovou. Kristýny jsme se na její práci zeptali.

Jak bys charakterizovala svoji práci?
Vždy mě bavilo pracovat s lidmi. Jsem společenský tvor a díky této práci neustále poznávám zajímavé osobnosti. Musím se vzdělávat a připravovat a to mě ženě vpřed. Nikdy nemůžu a také nechci zůstat na jednom místě. Další stránkou této profese je určitě vcítění do myšlení ženy a také je potřeba špetka psychologie.

Co všechno vizážistka dělá?
Jsem vizážistka a vlasová stylistka. Mohu zákaznici nabídnout tedy kompletní servis jak na svatbu, tak například na focení. Či soukromý kurz. Muah (muah je vizážistka a vlasová stylistka) opravdu není jen o líčení a česáni. Pokud například připravuji nevěstu na svatební den, často se stává, že musím zastat i jiné disciplíny. Například psycholožku, pokud je nevěsta velmi nervózní. Floristku, pokud květiny přijdou špatně navázané. Švadlenu, když se šaty roztrhnou... Ještě se musím naučit vázat kravaty

Jak tě napadlo věnovat se této práci, kdy ses pro ni rozhodla, co nebo kdo tě ovlivnil?
Líčení byl můj celoživotní koníček, ale dopracovávala jsem se k němu velmi dlouho. Často jsem malovala kamarádky nebo kolegyně z práce na nějakou oslavu, nebo jen tak pro zábavu. Mám vystudovanou zdravotnickou školu a několik let jsem pracovala na oddělení následné intenzivní péče. Jednou se mě moje kolegyňka Ivanka zeptala, proč se líčením neživím, když mě to baví a jde mi to. No a to byl ten spouštěč, který odstartoval to, že jsem si šla udělat několik kurzů a začala na sobě intenzivně pracovat.

Na jakých zajímavých charitativních projektech ses podílela?
Můj první charitativní projekt byl kalendář DEJ PAC pro nadaci H4P. Tento kalendář měla na starosti Dáša Zázvůrková a Bára Smejkalová a fotil ho Honza Kvarda. Dále jsem měla možnost zapojit se do projektu KALENDÁŘ POMOCI pro rok 2018 a 2019. No a ještě jsem líčila portréty pro ALEN. Tento projekt dělá Honza Kvarda. ALEN je sdružení žen, které prošly onkologickým onemocněním. Aukce těchto portrétů bude probíhat 6.9. Fotila se řada zajímavých osobností.

Často spolupracuješ s Honzou Kvardou, je to náhoda?
S Honzou je to vlastně náhoda a s ním dělám všechny charitativní projekty. Spolupracuje se mi s ním naprosto báječně. Je velmi milý, spolehlivý a jeho fotografie jsou jedinečné a okouzlující.

Září je v kalendáři spojeno s tématem vzdělávání - vzdělejme tedy naše čtenářky - v čem ženy při líčení často chybují, co bys jim poradila, na co se často ptají?
Ženám bych hlavně doporučila, aby hydratovaly dostatečně svou pleť, jak vnitřně čistou vodou, tak zvenčí kvalitními hydratačními produkty. Aby ze svých kosmetických stolků vyhodily všechny univerzální produkty typu čisticí gely 3v1 a podobně. Nějaká rada k líčení? Dobře vybírat správný odstín make-upu, který bude hrát s odstínem pleti na obličeji, krku a dekoltu.
No a na závěr jeden citát 
Ve dvaceti má žena tvář, jakou ji nadělila příroda, ve třiceti takovou, jaký žije život, a v padesáti jakou si zaslouží.
Coco Chanel

 

Kristýně děkujeme za rozhovor a ptáme se: Už jste absolvovali nějaký kurz u neziskové organizace? Pokud ne, tak pár tipů přinášíme:

OZP Akademie - např. kurzy o hendikepech

Pevnost - výuka znakového jazyka

Remedium PRAHA - jazykové a další kurzy pro seniory

Lemniskáta, o.p.s. - workshopy a exkurze

Cesta domů - vzdělávání v oblasti paliativné péče

Anabell - poruchy příjmu potravy

Amélie - semináře v oblasti psychosociální problematiky především onkologicky nemocných a jejich blízkých

Hledáme rodiče - pěstounská péče