Výzkumníci ze Západočeské univerzity v Plzni představí na konferenci INSPO softwarový systém usnadňující rehabilitaci pacientů s poškozením mozku

  • 29. 09. 2021
Výzkumníci ze Západočeské univerzity v Plzni představí na konferenci INSPO softwarový systém usnadňující rehabilitaci pacientů s poškozením mozku

Praha, 29.9.2021 – Na konferenci INSPO o technologiích pro osoby se specifickými potřebami vystoupili v její dvacetileté historii výzkumníci ze Západočeské univerzity v Plzni hlavně jako přednášející vícekrát. Tentokrát se 17. října 2021 v Kongresovém centru představí v roli vystavovatele. Návštěvníkům předvedou online softwarový systém pro neurorehabilitace, který pojmenovali BrainIn.

„Systém je určený pro pacienty s poškozením mozku, jak v institucionální, tak domácí péči. Základní rozdíl například oproti Happy Neuronu je zejména v tom, že si terapeut může dle šablon parametrizovat, tedy vytvářet konkrétní cvičení pro pacienta,“ uvádí Roman Mouček.

Zatím je na https://brainin.kiv.zcu.cz veřejně přístupných 19 úloh.

„Zároveň systém sbírá informace o tom, jak se pacient při vykonávaní cvičení chová, kam kliká, jak je úspěšný a podobně. To nám v budoucnu umožní využít machine learningových metod při vytváření terapií,“ doplňuje Roman Mouček.

Kromě západočeských výzkumníků předvede návštěvníkům kompenzační pomůcky, aplikace, programy a různé produkty dalších více než 30 vystavovatelů. V přednáškové části zazní 23 přednášek. Zatímco dopolední jednání je společné pro všechny, odpoledne probíhá ve třech sekcích.

Program konference je vystaven na https://www.inspo.cz/inspo-2021, kde je také odkaz na registrační formulář. S ohledem na stále rostoucí počet účastníků organizátoři 21. ročníku INSPO poprvé využili profesionální systém registrace a odbavování účastníků na konferenci.

Platba nyní probíhá předem, odpadne zdržující placení v hotovosti při prezenci. Při registraci je možné vybrat si platbu kartou, převodem, přes Google Pay nebo na fakturu. Pokud se někdo ze zdravotních či jiných důvodů nebude moci konference zúčastnit a zruší svoji registraci do 7. října, bude mu celá zaplacená částka vrácena. V případě pozdějšího odhlášení dostane nazpět poloviční částku.

Cena vstupenky je 600 Kč, účastníci s průkazem ZTP, ZTP/P a TP a jejich osobní asistenti zaplatí jen 300 Kč. Pro konferenci INSPO 2021 zůstávají v platnosti vstupenky zakoupené na INSPO 2020, která se kvůli pandemii konala jen on-line.

Všichni účastníci budou muset respektovat podmínky stanovené pro hromadné akce Ministerstvem zdravotnictví. Aktuálně to znamená doložit buď provedené očkování, prodělání onemocnění covid-19, negativní výsledek RT-PCR vyšetření nebo rychlého antigenního testu. A mít nasazený respirátor.

Generálním partnerem konference INSPO je Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje provoz a vývoj technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery 21. ročníku jsou Autocont, ČSOB, Microsoft, McDonald’s, Skupina ČEZ, Teiresiás a Vojenská zdravotní pojišťovna, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška a hlavního města Prahy. Konferenci pořádá BMI sdružení.

Záštitu konferenci poskytli Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.