Výstava v Trojhalí chce přilákat organizaci ADRA nové dobrovolníky

  • 20. 10. 2022
Výstava v Trojhalí chce přilákat organizaci ADRA nové dobrovolníky

Ostrava, 20. 10. 2022 – Ostravané mohou v následujících měsících navštívit v Trojhalí výstavu „Hodina, která mění životy“. Dobrovolnické centrum ADRA v Ostravě chce prostřednictvím velkoformátových fotografií upozornit na tematiku dobrovolnictví. Výstava probíhá právě v době, kdy ADRA zaznamenává nedostatek dobrovolníků. Dobrovolníci ADRA pomáhají dětem, osamělým seniorům, nemocným, ale i lidem s tělesným či mentálním postižením.

V posledních dvou letech se dobrovolnictví nejvíce skloňovalo v souvislosti s covidovou pandemií a válkou na Ukrajině. Jenom v Ostravě jich ADRA při těchto mimořádných událostech zapojila přes tisícovku. V obou případech se však lidé stali dobrovolníky spíše na kratší dobu, kdy byla potřeba pomoci nejakutnější. „Nesmírně si vážíme každého, kdo se rozhodl pomáhat v době covidu i po vypuknutí války na Ukrajině. Ta vlna solidarity, která se vzedmula, byla skutečně obrovská. V posledních měsících však, bohužel, vnímáme, že zájem o dobrovolnictví upadá. Mám tím na mysli především pravidelné a dlouhodobější návštěvy u osamělých seniorů, u dětí, nemocných či zdravotně postižených. Tady bychom opravdu potřebovali naši dobrovolnickou základnu rozšířit. Naše výstava ukazuje právě tento typ dobrovolnictví a benefity, které může přinést“, uvádí vedoucí Dobrovolnického centra ADRA v Ostravě – Dagmar Hoferková.

Ostravská fotografka Eva Palkovičová zachytila svým objektivem reálné situace dobrovolníků ADRA ve chvílích nezištné a smysluplné pomoci druhým. Tyto emotivní fotografie mají za cíl představit veřejnosti, v čem spočívá největší síla dobrovolnictví. Název výstavy „Hodina, která mění životy“ chce upozornit na fakt, že dobrovolnictví nemusí být až tak časově náročné, jak se lidé obávají. ADRA doporučuje vyčlenit si pro tuto činnost hodinu nebo dvě týdně, případně jednou za dva týdny. Dobrovolnictví však nepomáhá pouze potřebným, ale obohacuje oboustranně. Dobrý pocit ze smysluplně stráveného času s někým, kdo to opravdu potřebuje, je jednou z hlavních motivací dobrovolníků ADRA.

To, že výstava probíhá právě v Trojhalí, není náhoda. V době kovidu navázala ADRA a Trojhalí úzkou spolupráci, která i nadále pokračuje. „Trojhalí již od samého počátku svého působení spolupracuje s dobročinnými organizacemi a snaží se podporou jejich aktivit přispět k pomoci potřebným. Covid Trojhalí s organizací ADRA spojil při rozvozu materiální pomoci izolovaným lidem. Organizace ADRA je pro nás od té doby kombinací dobročinnosti a profesionality, jejíž aktivity jsme nejen rádi podpořili, ale chceme v tom i pokračovat. Výstava v Trojhalí ukazuje, že dobrovolnictví vůbec nemusí být náročné, a přitom je tak potřebné. Přijďte se podívat a přesvědčit!“ říká Petr Šnejdar, výkonný ředitel Trojhalí Karolina.

ADRA v Ostravě v současné době hledá nové dobrovolníky především k osamělým seniorům, ale i k nemocným dětem a dospělým či k lidem s tělesným a mentálním postižením. Zájemci o dobrovolnictví si mohou domluvit osobní schůzku na tel. č.: 733 485 548 nebo vyplnit formulář na stránkách www.adraostrava.cz.

O organizaci ADRA v Ostravě

Dobrovolnické centrum ADRA koordinuje dobrovolnické aktivity v Ostravě a okolí už od roku 2008. Po celou dobu tato organizace propojuje svět lidí, kteří chtějí pomáhat, se světem těch, kteří pomoc potřebují. Ostravská ADRA je součástí mezinárodní humanitární organizace ADRA, která pomáhá lidem v nouzi po celém světě. Dobrovolníci a dobrovolnice ADRA přinášejí radost do života seniorům, dětem, nemocným či lidem se zdravotním postižením. Kromě koordinace dobrovolnictví ADRA provozuje v Ostravě tři charitativní obchody a věnuje se i firemnímu dobrovolnictví. Více informací o organizaci naleznete na www.adraostrava.cz nebo na sociálních sítích Facebook (Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava) a Instagram (adra_ostrava).