Vyražte na trhy! Na Vyšehrad.

  • 30. 04. 2018
Vyražte na trhy! Na Vyšehrad.

Květnová výzva je sladká! Seznámíte se s Nicol Škorpilovou, její kavárnou a úžasnými dorty. Po občerstvení můžete zaskočit na Trhy chráněných dílen na Vyšehrad.

Na křtu Kalendáře pomoci v listopadu 2017 nás čekalo kromě občerstvení, které nám věnovala cukrářka Nicol Škorpilová, i překvapení – perníčky s mašličkami. S Nicol jsem se seznámila až později při návštěvě její nové kavárny. Nicol je usměvavá, milá dívka, prostředí kavárny je velice útulné a ty dobroty !!! Takže je více než nutné, abyste se s Nicol seznámili.

Nicol, co ty a neziskovky?
S neziskovkou jsem se poprvé "naživo" setkala, když jsem získala svou první práci v Tiché kavárně, která funguje už mnoho let pod organizací Tichý svět. Měla jsem možnost nahlédnout do světa neslyšících, pracovat s nimi a poznávat je i na osobní úrovni. Tehdy jsem si uvědomila, že navzdory svému handicapu jde o úplně normální mladé lidi, kteří jsou schopní normálně pracovat a fungovat a jediné, po čem touží, je, aby je okolí bralo jako rovnocenné partnery.

Podporuješ neziskovky často? S jakými zajímavými projekty ses potkala?
Díky mému dlouholetému příteli a výbornému fotografovi Honzovi Kvardovi jsem měla možnost se alespoň částečně zapojit do projektu BuduPomahat.cz a to, jak jinak, než sladkými a slanými dobrotami, které jsme v našem cukrářském týmu upekli k příležitosti křtu Kalendáře pomoci.
Přes moji bývalou kolegyni Marcelku Nevšímalovou jsem měla možnost se zapojit do Nadačního fondu Moje velké přání, kde plní přání seniorům nebo lidem, kteří neměli v životě moc štěstí. Člověk může pomoci konkrétní osobě, nebo si o adventu může vytvořit vlastní adventní věnec a přispět tak na dobrou věc.
Jinak se snažím - především finančně - podporovat projekty na ochranu přírody nebo akce na pomoc dětem.

Kde můžou zájemci ochutnat tvoje dobroty? Co všechno nabízíš?
Naše dortíky mohou lidé ochutnat v mé nové kavárně Queen Café (ulice Na Bojišti 8, Praha 2). Protože je náš tým složený z cukrářek, hodně si s výrobou dortů hrajeme. Baví nás experimentovat a zároveň se snažíme využívat lokální a poctivé suroviny. Dnešní zákazníci mají vytříbené chutě a dokáží rozeznat, když dort není poctivý. Naše hlavní zaměření je ale na modelované a potahované dorty na svatby, narozeniny, firemní akce. Ty nás baví vůbec nejvíc, protože vyžadují notnou dávku kreativity, hraní si.
 


Co v kavárně všechno plánuješ uskutečnit?

Můj sen o kavárně je o tom, že to bude příjemné místo pro setkávání. Chceme se zaměřit na pořádání kulturních akcí, koncertů či výstav, rádi bychom také pořádali cukrářské workshopy a kurzy jak pro kolegy z branže, tak pro laickou veřejnost. Chceme, aby to u nás žilo, a pokud si při tom budou moci lidé kvalitně zamlsat, tak tím líp!

Děkuji Nicol za rozhovor a teď už zpátky ke květnovému tématu. V květnu se každoročně konají Trhy chráněných dílen v Praze na Vyšehradě, které pořádá Borůvka, o.p.s.  Ta provozuje i obchůdek, ve kterém můžete výrobky chráněných dílen nakoupit. Dalším obchůdkem s výrobky chráněných dílen je Eliášův obchod v Praze Dejvicích.

Chráněná dílna je obecný název pro dílnu určenou pro práci lidí se zdravotním postižením. Chráněné dílny se zabývají různými činnostmi, nejčastěji však výrobou předmětů, které pak prodávají a vydělávají si tak na svoji činnost. Chráněné dílny často zajišťují občanská sdružení a jiné neziskové organizace, potažmo obce. Ve většině případů je těžké dílny dohledat, a proto 30. 6. 2017 vznikl projekt Chráněné dílny OZP, který si dává za cíl propojit veřejnost a chráněné dílny, aby bylo možné jednodušeji využít jejich služeb.
Od 30. 6. 2017 mohou zaměstnavatelé osob se zdravotním postižením nebo osoby se zdravotním postižením bezplatně nabízet své produkty a služby na novém portálu ChraneneDilnyOZP.cz.
„Najděme kvalitní služby a podpořme je!“ je mottem projektu Pomáhejme si navzájem – Integrace bez negace, který vzešel z iniciativy tří přátel, kteří před rokem založili organizaci Volnočasovky SPORT, z. s.
Cílem projektu je podpořit služby a produkty chráněných dílen, tak i osoby se zdravotním postižením na trhu práce. Každý z nás hledá často na internetu různé služby a je jen na nás, kterou komerční službu zvolíme. Lehce dohledatelné služby mohou přispět k integraci osob se zdravotním postižením do společnosti, a to bez negace.
Proč by měly chráněné dílny své služby a produkty propagovat prostřednictvím projektu Chráněné dílny OZP
- Registrace i pomoc s ní je bezplatná!
- Web nabízí možnost vytvořit si přehledný profil
-  sdílený prostor lze užívat pro diskuzi a podílet se na vytvoření otevřené komunity
Proč by lidé měli hledat služby a produkty vytvořené osobami se zdravotním postižením na tomto webu?
- Pomáhá chráněným dílnám i osobám se zdravotním postižením s vytvořením osobitého profilu tak, aby bylo možné nahlédnout i do světa osob, které je nabízejí.
- O registrované chráněné dílny/osoby se zdravotním postižením se dozvíte i na blogu a v  článcích.
- Lidé mohou ocenit produkty a služby, které je zaujmou prostřednictvím hodnocení, které může být motivací pro činnost chráněných dílen/osob se zdravotním postižením.
- Vše na jednom místě – rychle, přehledně a strukturovaně.

Chcete-li realizovat nákup od chráněné dílny online, můžete se podívat také na unikátní dobročinný e-shop http://www.vedlesebe.cz/.
Projekt VedleSebe.cz od roku 2009 nabízí kvalitní a krásné výrobky z různých "chráněných dílen". Stále se rozrůstá a vyvíjí. Vy jako zákazník tu máte mnoho výhod: máte široký výběr z mnoha typů výrobků, můžete nákupem naráz podpořit více dílen najednou a zároveň ušetříte na dopravném. Firmy mohou nákup uplatnit jako tzv. náhradní plnění. Všechny zapojené neziskové organizace jsou spolehlivé a jejich zaměstnanci šikovní. Každý váš nákup pomáhá!

Nákupem výrobků můžete podpořit i klienty sociálně terapeutických dílen. Sociálně terapeutická dílna představuje ambulantní službu poskytovanou osobám se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení. Tyto osoby nejsou kvůli svému zdravotnímu postižení zpravidla umístitelné na otevřeném ani chráněném trhu práce. Účelem sociálně terapeutické dílny je dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie. Terapie je klientům sociálně terapeutických dílen poskytována v režimu zákona o sociálních službách. Klient tudíž za výkon činností v sociálně terapeutických dílnách nemá nárok na mzdu.

Mnohé dílny přivítají, pokud jim můžete věnovat materiál, ze kterého pak vyrábějí svoje výrobky. Zbytky látek, vlny, kůže, výtvarné potřeby … Máte-li ve svém okolí nějakou dílnu, určitě takovou podporu zvažte.

V květnu se koná i řada dobročinných bazarů, do kterých můžete věnovat věci, které Vám již nejsou k užitku.

 

Jak to na trzích či bazarech vypadá, se můžete podívat zde