Výjimečný ročník Burzy filantropie byl zakončen v Litomyšli

  • 13. 09. 2016
Výjimečný ročník Burzy filantropie byl zakončen v Litomyšli
Burza filantropie v Litomyšli ukončila svou letošní pouť Pardubickým krajem. Donátoři zde obdarovali neziskové organizace dary v hodnotě 274 000 korun a potvrdili, že i na Svitavsku dokážou lidé společně pomáhat dobré věci.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

Výjimečný ročník Burzy filantropie byl zakončen v Litomyšli

Pardubice – 13. září 2016

Burza filantropie v Litomyšli ukončila svou letošní pouť Pardubickým krajem. Donátoři zde obdarovali neziskové organizace dary v hodnotě 274 000 korun a potvrdili, že i na Svitavsku dokážou lidé společně pomáhat dobré věci.

Burzu filantropie pořádá pátým rokem Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem, za podpory Krajské hospodářské komory. „Na Burze filantropie pro okres Svitavy prezentovalo svůj prospěšný projekt 6 neziskových organizací. Svými materiálními a finančními dary je podpořilo 9 donátorů,“ informuje Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Máme za sebou 4 burzy v Pardubickém kraji s velmi pěknými výsledky a rekordy. Letošní rok věnovali donátoři celkem 1 419 000 korun, to je nejvíce v celé historii. Na burze však nejde jen o peníze, hlavní je, že se dokážeme sejít a společně řešit problémy. Účastníci burzy – neziskovky, firmy, veřejná správa – si začali rozumět a společně vymýšlí další možnosti spolupráce, která povede ke zlepšení života v našem kraji,“ bilancoval Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který tento rok opět zasedl mezi donátory všech Burz filantropie.

Co díky pomoci donátorů tedy na Svitavsku vznikne? Podporu pro své fungování získala moravskotřebovská Laskavárna, v níž nacházejí práci zdravotně handicapovaní. Každý kdo dorazí do Moravské Třebové na výlet, si může zpříjemnit den v „laskavé kavárně“ a vychutnat všechny dobroty, které nabízí. Na burze se představili i skauti z Jevíčka. A představení to bylo parádní, děvčata ze skauta během něj zazpívala i svou oddílovou „hymnu“. Svým milým vystoupením udělaly na donátory dojem, ti proto neváhali a darovali skautům peníze na pořízení nového stanu – indiánského wigwamu.

Milovníky kávy musí potěšit Burza filantropie hned nadvakrát. Oblastní charita Moravská Třebová si díky podpoře donátorů může pořídit nový kávovar, který bude moci využívat ve svém obchodě a při společenských akcích. Co je však důležité, obsluhovat jej budou přímo klienti charity, kteří se tak zapojí do pracovního života. Poprvé se na burze představil i projekt z Městečka Trnávka. Lesní škola Stribog zde získala zdroje na vybavení své maringotky o nové židle a stoly.

Nejen na děti, ale na celé rodiny je zaměřen záměr Střediska rané péče. Projekt „Já chci také lyžovat, aneb lyžování pro děti s handicapem“ zažil úspěchy na pardubické i chrudimské Burze filantropie. Nyní jej Středisko přihlásilo i do burzy svitavské. Nápad plný radosti oblažil všechny donátory. I děti s handicapem ze Svitavska proto budou mít tuto zimu šanci si užít radovánky na horách a lyžovat s rodinou na speciálně upravených monoski a biski.

Na burze byla podpořena také Charita Svitavy a to s projektem „Auto pro lidi“. Jak název napovídá, jeho smyslem je pořízení bezbariérového auta, v němž Charita vozí své klienty do centra denních služeb Světlanka, kde je jim poskytována potřebná péče, kterou jim v jejich domovech nelze poskytnout.

Mnoho projektů na burze přináší inovativní nápady a odvážné myšlenky. A právě díky tomu je tolik oblíbena mezi donátory. Letos si však Burzy filantropie všimli i za hranicemi České republiky. V rámci mezinárodní soutěže SozialMarie byla oceněna jako 3. nejlepší sociální inovace v konkurenci 280 projektů. Není proto divu, že na její pokračování se můžeme těšit i v příštím roce. Tradičně zavítá do všech 4 okresů Pardubického kraje. Neziskovky (nejen) ze Svitavska tak mají dostatek času zapřemýšlet, čím všechny překvapí v roce 2017.