Vsetínská Diakonie oslaví 10. narozeniny!

  • 06. 06. 2014
Vsetínská Diakonie oslaví 10. narozeniny!
Na středu 18. června 2014 chystá vsetínská Diakonie oslavu 10. výročí vzniku organizace. Své jubileum chce oslavit prakticky - užitečnou pomocí lidem žijícím ve Vsetíně a jeho okolí. Od 14 hodin pro ně proto připravila před Městským úřadem ve Vsetíně koktejl užitečných rad a praktických workshopů. Pro potěchu duše zde zazní i mimořádná zvonkohra v podání souboru, který přijede až z USA.

TISKOVÁ ZPRÁVA:

Vsetín, 5. 6. 2014
 

Vsetínská Diakonie oslaví 10. narozeniny!

Na středu 18. června 2014 chystá vsetínská Diakonie oslavu 10. výročí vzniku organizace. Své jubileum chce oslavit prakticky - užitečnou pomocí lidem žijícím ve Vsetíně a jeho okolí. Od 14 hodin pro ně proto připravila před Městským úřadem ve Vsetíně koktejl užitečných rad a praktických workshopů. Pro potěchu duše zde zazní i mimořádná zvonkohra v podání souboru, který přijede až z USA. 

 

Pro příchozí budou připraveny informace věnující se tématu paměti – jak rozpoznat první příznaky Alzheimerovy choroby? Jak pečovat o blízkého s Alzheimerovou chorobou? Jaké jsou příznaky Parkinsonovy choroby? Slevový kupón na přírodní léčivo, jež paměť udržuje v kondici, obdrží lidé nad 50 let a pracovníci Diakonie nabídnou i rychlokurz pletení, neboť právě pletení je výbornou aktivizací mozku a slouží i k procvičení jemné motoriky. „Veřejnosti představíme i současné a dostupné pomůcky pro seniory, které jim usnadní každodenní úkony. K aktivnímu vyzkoušení bude například „schodolez“ – pomůcka pro bezpečné zdolávání schodů, „prodloužená ruka“ – která umožní zvedat věci bez velkého ohýbání či invalidní vozíky, na nichž bude možno se projet obtížným terénem, a další“, sdělila Marta Vodáková z Diakonie Vsetín. „Děti si budou moci odnést domů pěkné omalovánky a pro mladé bude připravena sprejerská stěna, kde si zájemci budou moci namalovat vlastní graffiti pod vedením zkušeného writera Romana Urubka. Nebudou chybět ani kvízy a křížovky o hodnotné ceny a o příjemnou atmosféru se postarají hudebníci, kteří na místě „zajamují“, doplnila Vodáková.

 

Ti, kteří by se o vsetínské Diakonii rádi dozvěděli víc, mají možnost: slavnost bude pokračovat od 16 hodin na Domově Jabloňová (Strmá 26, Vsetín). V programu nebudou chybět pozdravy hostů, ekumenická bohoslužba, romské písně či taneční vystoupení dětí. „10 let v kostce - tak je nazvána část programu, v níž chceme poděkovat všem našim podporovatelům, dobrovolníkům a přátelům Diakonie Vsetín, za jejich vytrvalou pomoc, bez níž bychom nebyli, kde jsme dnes“, řekla Jana Najtová z Diakonie Vsetín. Zájemci si budou moci prohlédnout Domov Jabloňová, který byl vyhlášen nejlepším Senior centrem roku 2012, v kategorii Domovů se zvláštním režimem. A ani zde nebudou chybět krásné melodie zvonkohry v podání souboru z USA.

 

„Důvodem existence vsetínského střediska Diakonie je pomoc lidem v obtížné životní situaci – ať už se týká dospívajících, rodin s dětmi nebo seniorů, jež trpí poruchami paměti nebo ztratili svou soběstačnost a jsou odkázáni na pomoc druhých. V současné době pomáháme více než třem stovkám lidí ročně“, sdělil ředitel Diakonie Vsetín, Dan Žárský. A jaké je směřování vsetínské Diakonie do dalších let? „Jako organizace, čerpající z duchovních křesťanských kořenů, je pro nás nejdůležitější dennodenní praxe prakticky prokazované lásky k lidem, o které pečujeme“, řekl Žárský.

 
 

Diakonie Vsetín (2004 – 2014) poskytuje 7 sociálních služeb – pět pro seniory a dvě pro sociálně vyloučené. Zaměstnává šedesát stálých zaměstnanců, realizuje téměř 26 milionový rozpočet, poskytuje podporu přibližně 300 uživatelům ročně. V současnosti připravuje rekonstrukci Domova pro seniory Vsetín Ohrada za 37 mil. korun; a další rekonstrukci budovy na Strmé pro stejný účel.