Více než stovka cyklistů objela Prahu, aby pomohli handicapovaným

  • 30. 05. 2016
Více než stovka cyklistů objela Prahu, aby pomohli handicapovaným
Okolo Prahy napříč handicapy - 80 km okolo Prahy objelo téměř 150 lidí včetně handicapovaných handbiku, lehokole nebo tricyklu. Cíl byl na Letné v rámci Běhu pro Paraple - pro parapel se cestou vybralo 70 tsíc přes aplikaci EPP.

 

V neděli 29. května v sedm hodin ráno odstartoval peloton cyklistů pod vedením vozíčkáře Heřmana Volfa, z neziskové organizace Cesta za snem, na osmdesát kilometrů dlouhý okruh okolo Prahy. Úsek byl rozdělen do šestnácti etap vedených po bezpečných místech – cyklostezky, parky. Přidat se mohl kdokoli bez ohledu na věk nebo zdravotní stav. Cílem projektu bylo vytvořit kolem hlavního města symbolický lidský řetěz a ukázat tak, že všichni táhneme za jeden provaz. Cyklojízdu podpořil Magistrát hlavního města Prahy, když projekt zahrnul pod titul Praha Evropské město sportu 2016.

 

Projekt „Okolo Prahy napříč handicapy“ absolvovalo více než sto cyklistů. Společně tak šlapali maminky s dětmi, senioři nebo lidé s různými druhy postižení. Kromě myšlenky opravdové integrace, kterou má projekt šířit, se pomáhalo také konkrétně. Díky aplikaci EPP (Energie pomocí pohybu) Nadace ČEZ dostala celodenní vyjížďka také charitativní rozměr. Aplikace EPP našlapané kilometry jednotlivých cyklistů proměnila v body a ty pak dále v peněžitý dar určený na podporu Centra Paraple.

 

Objet osmdesáti kilometrový okruh okolo hlavního města trvalo pelotonu něco málo přes deset hodin. Cílem okružní cesty se stala Letenská pláň a 17. ročník charitativní akce Běh pro Paraple. Po sedmnácté hodině zde stovky běžců přivítaly své cyklistické kolegy. Následně byl řediteli Centra Paraple Davidu Lukešovi předán šek v hodnotě 70 000 korun na nákup počítačů pro rekvalifikační kurzy klientů.

 

Hlavní organizátor celé akce, předseda neziskové společnosti Cesta za snem, byl po celém dni v sedle svého handbiku – kola s ručním pohonem – unavený, ale šťastný. „Sešla se skvělá parta lidí, kteří se rozhodli pomáhat tím, že aktivně tráví čas a tak vlastně pomáhali i sami sobě. Můj největší obdiv mají děti, které šlapaly obrovské porce kilometrů v horku a dusnu. O to sladší byl příjezd do cíle. Povedlo se nám objet naše největší město, ukázat, že je zde spousta cyklostezek a bezpečných komunikací pro jízdu na kole, pomohli jsme kamarádům z Centra Paraple, ukázali lidem, že my, handicapovaní, můžeme být součástí toho velkého týmu zdravých, ale hlavně, všichni jsme se vrátili v pořádku a bez zranění. Jsem moc spokojený a těšíme se, že příští rok nás vyrazí několikanásobně více.“

 

Projekt Okolo měst se koná také v ostatních městech České republiky. Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, Jablonec, Hradec Králové, Pardubice, Ústí nad Labem nebo Děčín. Máte zájem objet některé z měst a pomáhat druhým? Navštivte webovou stránku www.cestazasnem.cz a přidejte se.

 

Text, Foto: cestazasnem.cz