V REDUTĚ SE PROLNOU RŮZNÉ SVĚTY

  • 16. 06. 2014
V REDUTĚ SE PROLNOU RŮZNÉ SVĚTY
Už za pár dnů, 23. 6. 2014 vznikne v uherskohradišťské Redutě a Jezuitské koleji originální prostor, kde se mohou na jeden den přiblížit dva, zatím různé světy: svět lidí s postižením a svět žijící běžný život.

Už za pár dnů, 23. 6. 2014 vznikne v uherskohradišťské Redutě a Jezuitské koleji originální prostor, kde se mohou na jeden den přiblížit dva, zatím různé světy: svět lidí s postižením a svět žijící běžný život.

 “Myšlenka realizovat takový projekt ve mně zrála snad patnáct let. Když točíte různé lidské osudy, nechcete si některé krásné, niterné zážitky nechat jen pro sebe. Měl jsem nutkání je sdílet.”, uvádí už se spokojeným úsměvem sympatický kameraman Televize Slovácko Slávek Hanáček, iniciátor projektu. Přibližně před 3 lety se s jeho myšlenkou ztotožnilo občanské sdružení AUXIMA a jedinečný projekt začal mít konkrétnější obrysy.

Letošní Prolínání je vytvořeno na 3 pilířích. První se bude týkat transformace domovů sociální péče a návštěvníci se v ní mohou seznámit, kam směřuje vývoj domovů, pozdravit se s jejich klienty a pracovníky a díky instalaci retropokoje porovnat, jak se původní ústavy v průběhu několika desetiletí významně změnily.

Druhá sekce festivalu přinese další nové pocity a emoce. Centrum Akropoli připraví program, ve kterém bude možné vyzkoušet muzikoterapii, ukázku terapie Snoezelen či malování mandal. Ve Felixově sále Jezuitské koleje bude zase možné shlédnout zajímavé dokumenty i krátké filmy s vtipnou zápletkou, které se týkají života v „jejich (jiném)“ světě. Dobrá nálada bude panovat určitě i na nádvoří Jezuitské koleje, kde poběží řada vystoupení klientů i žáků škol. Chybět nebude ani jarmark výrobků chráněných dílen. Zajímavostí bude také fotografická výstava Jsem Tvůj soused v režii Domova Hrádek ve Fryštáku. Vrcholem dne bude v 17.00 hodin koncert skupiny The Tap Tap na Masarykově náměstí s doprovodným programem pro děti.

 
Zuzana Vandame
 
 
Program: