V pardubicích už rok pomáhají noví dobrovolníci

  • 24. 07. 2016
V pardubicích už rok pomáhají noví dobrovolníci
V červnu 2015 vzniklo nové Dobrovolnické centrum Koalice nevládek Pardubicka (KONEP). Během roku úspěšného fungování vyslalo více jak 80 dobrovolníků do pardubických neziskových organizací, mateřských školek, základních škol, ale také do městského komunitního centra nebo konkrétních rodin, kde dobrovolníci doučují děti.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz

 

 

V pardubicích už rok pomáhají noví dobrovolníci

Pardubice – 21. července 2016

 

V červnu 2015 vzniklo nové Dobrovolnické centrum Koalice nevládek Pardubicka (KONEP). Během roku úspěšného fungování vyslalo více jak 80 dobrovolníků do pardubických neziskových organizací, mateřských školek, základních škol, ale také do městského komunitního centra nebo konkrétních rodin, kde dobrovolníci doučují děti.

 

Dobrovolníci chodí letos pomáhat do 17 organizací. Například v organizaci Apolenka asistují při hiporehabilitacích – tedy léčebné terapii s koňmi pro děti a handicapované. V obecně prospěšné společnosti CEDR vzdělávají duševně nemocné na kurzech anglického a francouzského jazyka či počítačových dovednostech. V pardubickém Středisku rané péče, škole SVÍTÁNÍ a Rodinném integračním centru poté pomáhají pečovat o děti s handicapem nebo poruchou autistického spektra.

 

Jenže proč vlastně dobrovolníci ve svém volném čase, navíc bez nároku na odměnu, pracují pro druhé? „Chtěla jsem zažít něco nového, potkat nové lidi a obohatit setkáním s nimi sama sebe. Zároveň je pro mě dobrovolnictví příjemné odreagování při rodičovské dovolené,“ prozradila Alena Hanzalová, která lektoruje počítačové kurzy v CEDRu.

 

Dobrovolnická činnost mi přináší radost z toho, že mohu někomu pomoci. Daří se mi ji i dobře skloubit s mým zaměstnáním. Pracuji od brzkého rána, na dobrovolnictví mám čas odpoledne. Vyhovuje mi, že se vždy snadno domluvím na čase a dnech s dívkou, které pomáhám,“ přibližuje dobrovolnice Denisa Popovičová, která chodí doučovat děti.

 

Velkou finanční podporu získalo dobrovolnické centrum od statutárního města Pardubice. Město totiž využívá dobrovolníky z řad seniorů pro svůj ojedinělý projekt, kdy babičky a dědečkové dochází do školek, kde si hrají s dětmi, předčítají jim nebo třeba pomáhají při oblékání, hygieně a chodí na společné vycházky. S trochou nadsázky se dá říci, že opravdu takřka každé pardubické dítě může mít svou vlastní babičku nebo dědečka.

 

Dávám dětem lásku a péči automaticky, je to pro mě dar, že jsem tuto příležitost dostala. Jsem proto ráda, že v Pardubicích dobrovolnické centrum KONEP funguje, poskytuje oporu a zázemí,“ zamýšlí se Ivanka Žaludová, jedna z nejaktivnějších dobrovolnic ve školkách.

 

Všichni, kteří mají chuť pomáhat druhým, se mohou kdykoliv zapojit. „Dobrovolníkem může být opravdu každý. Stačí mě kontaktovat na e-mailu krivkova@konep.cz, domluvíme si osobní schůzku, kde probereme se zájemcem možnosti jeho zapojení, představíme mu aktuální nabídky dobrovolnictví a on si poté vybere aktivitu, která mu nejvíce vyhovuje. Po celou dobu jeho dobrovolnictví o něj budeme pečovat – dobrovolník bude pojištěn, může si s námi kdykoliv popovídat o své práci a získá také potvrzení o absolvování dobrovolnické činnosti. To se hodí často studentům, kteří tak mohou nejen ve škole, ale i potencionálním zaměstnavatelům prokázat svou aktivitu a odhodlání pracovat a pomáhat,“ vysvětluje Lucie Křivková, koordinátorka dobrovolníků Dobrovolnického centra KONEP.