V Litomyšli proběhne další setkání filantropů

  • 03. 10. 2017
V Litomyšli proběhne další setkání filantropů
Burza filantropie se popáté v rámci svého tažení Pardubickým krajem přesouvá do Litomyšle. Na dobročinné burze bude své projekty prezentovat 5 neziskových organizací ze svitavského okresu, které bude připraveno podpořit svými finančními nebo materiálními dary 10 donátorů z řad firem a veřejné správy.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz  


Pardubice – 2. října 2017

Burza filantropie se popáté v rámci svého tažení Pardubickým krajem přesouvá do Litomyšle. Na dobročinné burze bude své projekty prezentovat 5 neziskových organizací ze svitavského okresu, které bude připraveno podpořit svými finančními nebo materiálními dary 10 donátorů z řad firem a veřejné správy.

 

Litomyšlská Burza filantropie odstartuje v 13:00, místem konání je Sloupový sál Zámeckého pivovaru na Zámeckém návrší. Burzu filantropie pořádá sdružení neziskovek Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem, za podpory Krajské hospodářské komory Pardubického kraje.

 

„Do Burzy filantropie ve svitavském okrese se letos přihlásilo 14 veřejně prospěšných projektů. O jejich postupu do finále se rozhodovalo prostřednictvím internetového hlasování veřejnosti a hlasování samotných zapojených donátorů,“ vysvětluje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který je i jedním z donátorů Burz filantropie.

 

A které neziskovky se tedy na Burze filantropie představí? Vrací se na ni Oblastní charita Moravská Třebová, která už v minulosti uspěla například se svou Pralinkárnou. A letos na ni navazuje s projektem „Lahodné čokoládové potěšení“, v jehož rámci chtějí pořídit nový stroj na výrobu pralinek, pracovat na něm budou klienti charity v rámci terapeutických dílen. Představí se litomyšlská organizace Ruka pro život, která ve městě provozuje denní stacionář pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Jejich přáním je pro své klienty pořádat pravidelné návštěvy plaveckého bazénu. Vyslyší toto přání i donátoři? Svitavy bude reprezentovat tamní charita s projektem „Ať vše dobré zakoření“. Jeho smyslem je předávání zkušeností a setkávání generací. Senioři, děti i handicapovaní se totiž budou společně věnovat zahradničení!

 

Další organizací, která na burze vystoupí, je Bonanza Vendolí s projektem „Pevná půda pod nohama pro ohrožené děti“. Na statku ve Vendolí se věnují aktivitám s koňmi a ukazují dětem život na statku. Aby se na statku cítili co nejpohodlněji, chce Bonanza rekonstruovat prostředí klubovny, která je zde centrem života. Pátým prezentovaným je organizace Děti patři domů, která se na burzu přihlásila s postavičkou Arfíka – na jeho filmovém příběhu je ukázán život v prostředí pěstounské péče a proč je pro děti důležité rodinné prostředí. S filmem chtějí pořádat besedy po školách.

 

„Příběhy, které stojí za představenými projekty, si může přijít poslechnout každý. Burza filantropie je totiž veřejnou záležitostí. Podporu projektům lze vyjádřit i velkým potleskem za prezentaci. Sraz přátel dobročinnosti ze svitavského okresu bude 4. října od 13:00 v Zámeckém pivovaru na Zámeckém návrší v Litomyšli,“ láká na dobročinné setkání Jana Machová z pořádající Koalice nevládek Pardubicka.