V CENTRU PRAHY BYLA SLAVNOSTNĚ POKŘTĚNA BÍLÁ VRÁNA

  • 12. 03. 2015
V CENTRU PRAHY BYLA SLAVNOSTNĚ POKŘTĚNA BÍLÁ VRÁNA
Sociální kavárna Bílá vrána, která zaměstnává lidi s mentálním postižením, v centru Prahy byla slavnostně pokřtěna. Kmotrami se staly Mahulena Bočanová, Andrea Kerestešová, Jana Plodková a zastupitelka mč Praha 1 Šárka Chládková Táborská.

 

 

Tisková zpráva

 

Sociální kavárna Bílá vrána, která zaměstnává lidi s mentálním postižením, v centru Prahy byla slavnostně pokřtěna. Kmotrami se staly Mahulena Bočanová, Andrea Kerestešová, Jana Plodková a zastupitelka mč Praha 1 Šárka Chládková Táborská.

Praha, 12. března 2015 – Kavárna Bílá Vrána (www.kavarnabilavrana.cz), sociální podnik provozovaný POHODA o.p.s, byla slavnostně pokřtěna na nové adrese Ve Smečkách 5 na Praze 1. Bílá Vrána je sociální podnik, který kromě ekonomického cíle sleduje především cíl sociální – zaměstnávání lidí s mentálním postižením. Slavnostního zahájení se zúčastnily „kmotry“ kavárny – Mahulena Bočanová, Andrea Kerestešová, Jana Plodková a předsedkyně sociálního výboru a zastupitelka MČ Praha 1 Šárka Chládková Táborská.

 

 

Chcete si pochutnat a zároveň pomoci lidem s mentálním postižením?

Zaměstnanci Bílé vrány jsou lidé s mentálním postižením, kterým tato práce přináší možnost zapojit se do profesního života a žít životem, který se podobá životu jejich vrstevníků. Zákazníci Bílé vrány tak za své peníze dostanou výborné domácí lahůdky, ale také tím pomohou zaměstnávání lidí s hendikepem. „Chceme bořit mýty, které ve společnosti přetrvávají a poukazovat na pozitivní příklady lidí, kteří na sobě pracují, získávají pracovní dovednosti, umí se uplatnit ve společnosti. Takovými lidmi jsou naši pracovníci,“ říká Lucie Mervardová, ředitelka POHODA o.p.s.

Bílá Vrána nabízí také catering pro nejrůznější akce neziskových i komerčních organizací. Objednáním vynikajícího jídla společnosti podporují nejen unikátní bar Bílá Vrána, ale především jeho zaměstnance s mentálním postižením. „Jsem ráda, že místa jako Bílá vrána vznikají a že lidé s hendikepem mají možnost se uplatnit,“ uvedla Mahulena Bočanová.

„Mám velkou radost, že Praha 1 mohla podpořit tento projekt a je mi ctí, že jsem mohla spolupracovat s nadšenci z POHODA o.p.s,“ řekla Šárka Chládková Táborská, předsedkyně sociálního výboru a zastupitelka MČ Praha 1.

Podobných podniků jako Bílá vrána je více. Vrána se však odlišuje. Většina  takových podniků je financována z grantů EU a nabízí pouze časově omezenou pracovní rehabilitaci. Po jejím absolvování by měl pracovník získat práci jinde. Třeba i na otevřeném trhu práce. Bílá vrána nechce být jen takovou přípravnou, ale chce si své pracovníky vychovat tak, aby ve Vráně získali trvalá pracovní místa.

Momentální scéna

V Kavárně Bílá vrána také působí projekt Momentální scéna, kde mají možnost uměleckého projevu lidé s jakýmkoliv hendikepem. Momentální scéna na slavnostním otevření předvedla hostům divadelní hru „Hokejisti“. Program Momentální scény najdete na facebooku Bílé vrány – www.facebook.com/barbilavrana nebo na www.kavarnabilavrana.cz.

Co je to POHODA?

POHODA o.p.s. je nezisková organizace, která poskytováním sociálních služeb podporuje normální, důstojný a plnohodnotný život občanů s mentálním a kombinovaným postižením, případně organickým postižením mozku.  Více informací na stránkách organizace.

Pro více informací kontaktujte:

Bára Kiliesová

POHODA o. s., Roškotova 6, Praha 4

Tel.: 777 913 484

e-mail: barbora.kiliesova@pohoda-help.cz

www.pohoda-help.cz

Na reportáž se můžete podívat zde: