Úraz nebo diagnóza neznamenají v životě stopku! Dokazují to zdravotně postiženými zaměstnanci roku 2016!

  • 16. 11. 2016
Úraz nebo diagnóza neznamenají v životě stopku! Dokazují to zdravotně postiženými zaměstnanci roku 2016!
Již po šesté byly 15. listopadu 2016 na Staroměstské radnici v Praze rozdány tituly Zaměstnanec roku lidem se zdravotním postižením z chráněného a otevřeného trhu práce.

Úraz nebo diagnóza neznamenají v životě stopku!
Dokazují to zdravotně postiženými zaměstnanci roku 2016


Již po šesté byly 15. listopadu 2016 na Staroměstské radnici v Praze rozdány tituly Zaměstnanec roku lidem se zdravotním postižením z chráněného a otevřeného trhu práce.

Zaměstnavatelé do poloviny září mohli nominovat v soutěži Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) své kolegy, kteří mají zdravotní znevýhodnění či postižení. V konkurenci velmi silných osobností a jejich příběhů letos uspěli barman Jaroslav Puška z pražské kavárny Mezi řádky občanského sdružení Etincelle a ambasadorka projektu VZPoura úrazům Jarmila Onderková ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Oba dva jsou vzorem pro další lidi se zdravotním postižením. Dokazují, že úraz nebo diagnóza, kterých se čeští zaměstnavatelé často bojí, neznamenají v kariéře stopku,“ říká ředitelka NFOZP Hana Potměšilová.

Vítěz kategorie „Chráněný trh práce“ Jaroslav Puška, Etincelle, o. s.

Ve svém volnu je rád se svým synkem a také poslouchá romské písně. Nezkazí žádnou legraci a dokáže rozesmát všechny v jeho blízkosti. A už si bez něho chod kavárny nedokážou vůbec představit. Tak popisují kolegové barmana pražské kavárny Mezi řádky Jaroslava Pušku, který se stal letos Zdravotně postiženým zaměstnancem roku z chráněného trhu práce.

Vítězka kategorie „Otevřený trh práce“ Jarmila Onderková, Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ráda cestovala, lezla po skalách. Pak přišla jedna cesta autem, náraz do stromu a život byl naruby. Skončila na vozíku. Svým přístupem k práci, k tomu, jak se dokáže s postižením prát a žít zase naplno, přesvědčila nejen odbornou porotu, že je letos tím pravým Zdravotně postiženým zaměstnancem roku z otevřeného trhu práce.

Poznejte naše vítěze blíže!

Jaroslav Puška, Etincelle

Nabídnou vám tam fairtradovou kávu v bio kvalitě, ke snídani doporučí čerstvé pečivo z vlastní pekárny. Pokud máte rádi knihy, budete ve svém živlu, pražská kavárna Mezi řádky je přímo propojená s knihovnou, kde probíhají veřejná čtení a vystoupení umělců. A když budete mít štěstí, potkáte tam také letošního zaměstnance roku z chráněného trhu práce…, už dva roky tam pracuje a všichni doufají, že ještě dlouho pracovat bude.

Jaroslav Puška pracuje v kavárně Mezi řádky jako barman od roku 2014. Je to mladý muž s lehkým mentálním postižením, který krom své práce miluje svou rodinu - ženu a malého syna. A svým přístupem k práci a životu dokazuje, že bariéry jsou od toho, aby se bouraly. Je nejen spolehlivý a pracovitý a loajální, ale šíří kolem sebe pohodu.

Jeho kolegové si kavárnu bez něho už ani nedovedou představit a není se co divit, že ho jeho kolegyně Jana Kujanová z občanského sdružení Etincelle letos nominovala na Zaměstnance roku 2016 z chráněného trhu práce.

“A v bodování poroty Jaroslav Puška jasně zvítězil. Možná i tím, že pekonává v české společnosti dva hendikepy - je zdravotně postižený Rom. A hlavně tím, že tím, jaký je, ukazuje, že to vlastně žádné hendikepy nejsou,” říká ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) Hana Potměšilová.

Vedoucí podpory osob se zdravotním postižením v Etincelle Jana Kujanová tvrdí, že výjimečná je schopnost Jaroslava Pušky s úsměvem zdolávat životní překážky. Jeho pozitivita, smysl pro humor a oddanost věci jsou velmi cennými vlastnostmi nejen v práci, ale v životě vůbec.

Když nepracuje v kavárně, pomáhá jinak. Na farmářských trzích pečivo z řemeslné pekárny Na Návsi, která také patří mezi projekty Etincelle. „Jaroslav by mohl být inspirací pro mnoho dalších lidí, a to zdaleka ne jen těch zdravotně postižených,“ říká. Podle ní je barman nejen zaměstnancem letošního roku, ale i toho předchozího. Doufá, že Jaroslav bude mít chuť v kavárně pracovat i nadále.

„Jaroslav má týmového ducha a přátelský přístup ke kolegům a zákazníkům a neumíme si kavárnu Mezi řádky bez něj již představit. Je členem romské komunity a je vidět každý den, jak pěkné vztahy bez jakýchkoliv předsudků mohou panovat mezi Romy a "neromy",“ dodává Kujanová.

Etincelle je sociální podnik, který provozuje kavárenskou činnost a úklidové služby. Zaměstnává na 70 zaměstnanců, z toho více než 50 procent zaměstnanců s lehkým mentálním postižením.

A co  Jarmila Onderková?

O prázdninách 2015 stála u zrodu projektu VZPoura úrazům VZP ČR a od té doby projektem žije. VZPoura úrazům je projekt, kde skupina handicapovaných ambasadorů - zaměstnanců VZP přijíždí do školek, základních i středních škol. Žákům strhujícím způsobem vysvětlují na vlastním příběhu, co znamená život na vozíku a jak předcházet úrazům.

Projekt vede děti nejen k prevenci, ale učí je i soužití se zdravotně postiženými. A Jarmila Onderková, čerstvá držitelka titulu Zdravotně postižený zaměstnanec roku z otevřeného trhu práce,  je hnacím motorem celého projektu. Už rok, téměř každý týden navštěvuje děti v základních, středních i mateřských školách a v létě na dětských táborech. Vlastně měla k dětem vždy blízko, před úrazem pracovala jako zdravotní sestra na dětském oddělení...

Už více 7 000 dětí vyprávěla svůj příběh, který začíná: Jmenuji se Jarmila a na vozíku jsem po autonehodě, při které jsem narazila do stromu. Před úrazem jsem ráda sportovala, cestovala a lezla po skalách. Na vozíku už je vše složitější. Vyzkoušela jsem hodně sportů, stolní tenis, basketbal, plavání, tanec, ale nejvíce mě baví přístrojové potápění. Při potápění si totiž připadám, jako bych byla zdravá. Nepotřebuji k tomu žádný vozík a můžu se volně pohybovat, relaxovat a užívat si krásný podvodní svět…

Velmi emotivní zážitek viděli kolegové Jarmily v jedné vesnické mateřské školce, kde všechny děti říkaly, že vidí vozíčkářku poprvé v životě. Nejdříve byly ostražité, nervózní, nevěděly, jak se chovat. Seděly v kruhu na hracím dětském koberci kolem Jarmily. A během jejího vyprávění se kruh neustále zmenšoval, až ke konci už Jarmila v chumlu dětí nebyla ani vidět.

„A to je přesně ten jeden z momentů, kdy si říkáme, že Jarmila odvádí neskutečnou práci – pro děti, pro VZP a pro celou společnost. Houževnatost, optimismus, síla a ochota i přes svůj hendikep pomáhat edukací ochránit děti „před podobným osudem“ – to je to, za co bychom chtěli Jarmile poděkovat,“ stojí v nominaci Jarmily a odborná porota rozhodla jasně: Ano, Jarmila Onderková je rozhodně Zaměstnance roku.

Na ocenění, které již posedmé uděluje Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP)  Jarmilu Onderkovou nominoval personální náměstek VZP ČR Zdeněk Šimek.

„VZP ČR se v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených aktivizuje dlouhodobě. Zaměstnáváme spoustu skvělých lidí, kterým osud zkomplikoval život. Jarmila Onderková pro mne ale byla jasná první volba,“ říká.  Spolupracuje s ní již delší dobu, podílela se na řadě interních projektů pojišťovny.

Ale viděl jí i na celé řadě akcí a aktivit mimo firmu. “Její osobní angažovanost a nasazení je obdivuhodné. Všichni ji známe jako člověka, který dělá vše naplno,” popisuje kolegyni. A proč nominoval právě jí? V první řadě pro její neuvěřitelné lidství. “Dokáže pomáhat okolí a dodávat energii lidem kolem sebe bez ohledu na svůj hendikep. Možná právě díky němu je tak schopná zapálit jiné a své nadšení přenášet dál,” přemýšlí náměstek.

Nesmírně si váží jejího nasazení v projektu VZPoura úrazům, který VZP ČR organizuje jako prevenci úrazů dětí. „Kdo viděl Jarmilu ve školkách, školách nebo na otevřených charitativních akcích obklopenou desítkami rozzářených dětí, pochopí. Svým přístupem a energii se Jarmila pro ně stává učitelem, kamarádem i vzorem najednou,“ dodává Šimek.

Jarmila spolupracuje také na různých charitativních akcích. Mapuje bezbariérové objekty ve spolupráci s Pražskou organizací vozíčkářů a Fakultou architektury. Absolventka magisterského studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu a bakalářského na Metropolitní univerzitě Praha navíc ve volných chvílích aranžuje květiny Ikebana, má už za sebou účast na mezinárodní Abilympiádě Japonsko Šizuoka.

„Jarmila Onderková dokazuje, že lidé s handicapem úrazem neztratí nic z toho, co uměli před ním a jsou pro zaměstnavatele požehnáním, někdy doslova,“ říká ředitelka NFOZP Hana Potměšilová.

VZP ČR je největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou. Pečuje o zdraví téměř šesti milionů klientů, ročně za jejich léčbu vyplatí téměř 153 miliard korun. Zaměstnává téměř 3600 zaměstnanců a v rámci Trainee a Handicap programů dává šanci na Zdravou kariéru i absolventům vysokých škol bez praxe a hlavně lidem se zdravotním omezením.

Pokud chcete Jarmilu poznat blíže, její krátký medailonek najdete na YouTube.