Ukaž, že jsi bez hranic

  • 31. 03. 2015
 Ukaž, že jsi bez hranic
„Ukaž, že jsi bez hranic, podpoř dobrou věc a vyhraj v soutěži!“ Takto zní výzva k akci na podporu Lékařů bez hranic. Akci uspořádala parta kluků, kteří tvoří obsah youtube kanálu "Divočáci". Spojuje je hlavně studium na sedlčanském gymnáziu. Podrobnosti nám prozradil Bc. Ladislav Jelen.

„Ukaž, že jsi bez hranic, podpoř dobrou věc a vyhraj v soutěži!“ Takto zní výzva k akci na podporu Lékařů bez hranic. Akci uspořádala parta kluků, kteří tvoří obsah youtube kanálu "Divočáci". Spojuje je hlavně studium na sedlčanském gymnáziu. Podrobnosti nám prozradil Bc. Ladislav Jelen.

Je to vaše první charitativní akce nebo již podobné aktivity realizujete déle?
Když jsme se rozhodovali, jaká videa budeme na náš kanál nahrávat, chtěli jsme krom zábavy předat také nějakou užitečnou informaci. Tak jsme za každým videem upozorňovali na možnost odeslat dárcovskou sms pro organizaci "Lékaři bez hranic". To byla první forma, jakou jsme se rozhodli zkusit pomoci. Ohlasy byly více než pozitivní, nicméně fanoušků, kteří na základě této informace sms skutečně odeslali, bylo jako šafránu. O zveřejnění odkazu jsme samozřejmě dali organizaci vědět.

O co konkrétně při této akci jde?
Jde o to, abychom ukázali uživatelům sociálních sítí, že jejich funkce se dají využívat také pro dobré věci. Dle toho, co jsme odpozorovali, si starší generace, která sociální sítě nevyužívá, myslí, že mladí na nich tráví příliš mnoho času. Tento čas podle nich vyplňují pouze sdílením vulgárních videí, vystavováním nevhodných fotografií a účastněním se mezinárodních dní sahání na cosi. Chceme ukázat, že sociální sítě umíme využít i správně. Lajkovat obsah, který si to zaslouží a účastnit se událostí, které mají smysl. Děti na sociálních sítích by pak akce měla vést k prvním myšlenkám o sociální odpovědnosti - i když dárcovskou sms, kterou odešlou, zřejmě zaplatí jejich rodiče :D. Tím se dostávám k tomu, jak akce vlastně probíhá. Účastí na facebookové události dáváte světu najevo, že jste přispěli odesláním dárcovské sms ve tvaru "DMS MSF" na číslo 87777 organizaci Lékaři bez hranic. Přátelům pak dáte vědět o své účasti tím, že do statusu přidáte hashtag #jsembezhranic. Přidat můžete i vtipnou fotku, či video z odesílání sms. Výzva platí i pro youtubery, kteří by měli akci podpořit nahráním vtipného videa. Video mají za úkol pojmenovat "Jsem youtuber bez hranic".

Proč zrovna Lékaře bez hranic?

Lékaři bez hranic jsou organizace, jejíž hlavní aktivitou je poskytování odborné léčebné a preventivní zdravotní péče lidem v nouzi. Každý musí souhlasit, že to je bohulibá činnost. Navíc jako zavedená celosvětová organizace dokáží věnované prostředky velice efektivně využít. Nemusíte se tedy obávat, že vaše peníze poputují například do kapsy vedení pochybného sdružení. Motto lékařů bez hranic zní: Lékařská pomoc tam, kde je nejvíce potřeba. Nezávislá. Neutrální. Nestranná.

Zvažujete podporu i dalších organizací či další podobné akce?

V současné době se budeme plně věnovat podpoře této akce! Po jejím zakončení a zhodnocení se rozhodneme, jakým způsobem budeme pomáhat dál. Určitě ale budeme i nadále podporovat právě Lékaře bez hranic.

Jakým způsobem se mohou lidé / firmy zapojit jinou formou?

Především o akci informovat! Sdílení facebookové události, videovýzvy, nebo webu je ohromnou pomocí. Protože se snažíme do akce zapojit i mládež a děti, bylo by vhodné je k zapojení motivovat. Současně s akcí probíhá soutěž pro nejlepší účastníky z řad školáků a členů oddílů mládeže. Ceny, které můžeme jako parta studentů věnovat jsou však velmi symbolické. Proto budeme rádi, když lidé a firmy akci podpoří přispěním odměn pro nejlepší zúčastněné školáky.

Jak se můžou zapojit školy?

Školy nebo třídy mají za úkol namalovat postavu s vystřiženou hlavou na plakát. Postava může vypadat jakkoli. Podmínkou je, aby držela mobilní telefon. Pak vyfotí jednoho, nebo více spolužáků s hlavou v tomto plakátu a fotku sdílejí na zeď události. Do popisku přidají adresu školy, abychom je mohli odměnit, když vyhrají v naší soutěži. Tato část soutěže má v dětech rozvíjet kreativitu, kterou jim sociální sítě často "kradou". Podstata online sdílení se pro děti stává spíše nutností papouškování. To je špatně! Ukažme školákům, že sdílet mohou i vlastní práci a ne jen papouškovat vulgární vystupování některých online celebrit.

Plánujete nějaké slavnostní zakončení akce a vyhlášení vítězů?
Ne. Akce začala, pokračuje a skončí na internetu. Je to podstata celého tohoto počínání. Jestli o vítězích budou chtít informovat média, budeme jedině rádi. Slavnostním vyhlášením bude to, že poděkování, vyhodnocení akce a vyhlášení vítězů budou poslední příspěvky, které se na zdi akce objeví. Celá akce je propojena pomocí internetu a přitom aktivně probíhá na spoustě míst najednou. To je její kouzlo! Tak by měly sociální sítě fungovat. Tak neváhejte a připojte se:
https://www.facebook.com/events/1416884601959371/
http://youtuberibezhranic.wix.com/jakpomoci