Týdny pro duševní zdraví 2018

  • 12. 09. 2018

Již 29. ročník Týdnů pro duševní zdraví nabídne širokou paletu akcí po celém Česku. Pomáhá čelit stereotypům o duševním zdraví a nemoci.

Problémy s duševním zdravím - za život se s nimi setká každý čtvrtý Čech. Paradoxně navzdory tomu by se tři lidé z pěti styděli před svým okolím přiznat, že vyhledali odbornou pomoc. S podobnými předsudky již téměř třicet let bojují Týdny pro duševní zdraví, v jejichž rámci se po celé republice koná řada kulturních a osvětových akcí.

 

 Workshopy, koncerty, besedy, vernisáže

 

Týdny pro duševní zdraví jsou již tradičně příležitostí představit veřejnosti talenty a příběhy lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Ukazujeme tak v nejrůznějších podobách fakt, že problémy s duševním zdravím nemusejí být překážkou pro tvůrčí a smysluplný život, že zotavení je možné. Přibližujeme také veřejnosti zdravotně-sociální služby, mluvíme o duševním zdraví a péči o něj. Jsem hrdý, že se k této myšlence každoročně hlásí hodně organizátorů nejrůznějších akcí z celé republiky,“ komentuje Pavel Novák generální ředitel Fokusu Praha a předseda správní rady Fokusu ČR, jeden ze zakladatelů a iniciátorů TDZ.  Program Týdnů pro duševní zdraví probíhá každoročně od 10. září do 10. října, tedy dne, který je Světovým dnem pro duševní zdraví. „Fokus Praha letos k tomuto dni připravil besedu se stále aktuálním tématem Důstojnost a lidská práva v současném systému psychiatrické péče,“ doplňuje Pavel Novák. 

 

A co všechno přinesou letošní „týdny“? „Například v Jihlavě proběhne One human show herečky Simony Babčákové nebo výstava Smysl v nesmyslu, v Olomouci budou kreativní dílny i vernisáž nové výstavy, na Mělníku můžete zajít na výstavu Vnitřní dialog nebo na přednášku prof. Cyrila Höschla Umění a (neuro)věda. Program je  opravdu velice pestrý a určitě je z čeho vybírat,“ říká Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví. Velká část akcí je navíc pro veřejnost zcela zdarma.

 

NUDZ – nový partner TDZ

 

Právě Národní ústav duševního zdraví, přední české vědecko-klinické centrum v oblasti výzkumu duševního zdraví, onemocnění a neurověd, se letos přidal k platformě Fokus ČR, která u zrodu Týdnů pro duševní zdraví stála. „Nová spolupráce přináší širokou vzájemnou koordinační a odbornou podporu spolupracujících organizací, zaručuje návaznost na reformu psychiatrické péče a zvyšuje společenský dopad pořádaných akcí,“ vysvětluje doktor Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví.

 

A proto se i v Národním ústavu duševního zdraví koná akce pro veřejnost. Hned 11. září od 18:00 se zde  v rámci projektu Umění – cesta do duše uskuteční klavírní recitál Slávky Vernerové, kde si posluchači budou moci vychutnat například skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Fryderyka Chopina nebo také Clauda Debussyho.

 

Více informací o programu naleznete na  www.tdz.cz