Tričko zpříjemní život zdravotně postiženým. Pomoc může mít „na triku“ každý

  • 19. 06. 2019
Tričko zpříjemní život zdravotně postiženým. Pomoc může mít „na triku“ každý

Tradiční kulturní akcí pro veřejnost Vítání léta odstartoval pražský Domov Sulická i kampaň, která má upozornit na nedostatek asistentů a dobrovolníků v sociálních službách. Unikátní zařízení poskytuje služby pro osoby s mentálním či kombinovaným postižením.

„O špatném financování sociálních služeb se teď mluví hodně, ale jen málokdo si dovede představit, co to skutečně znamená v praxi. Lidé, kteří se v oboru pohybují dlouhodobě si vždycky nějak poradí a klienti na ulici neskončí. Ale kvalita a úroveň služeb způsobená nedostatkem personálu tím samozřejmě citelně trpí,“ říká ředitelka Domova Sulická Lenka Kohoutová.

Letní kampaň „Sulická na triku!“ spojená s možností zakoupení speciálního trička má mimo jiné upozornit právě na velký nedostatek asistentů a dobrovolníků, kteří pomáhají se základní péčí a mohou se klientům věnovat i individuálně. Zejména při volnočasových aktivitách, doprovázení na nejrůznější akce, nebo třeba jen takzvaně na kus řeči.

„Současná situace je taková, že zaměstnanci v sociálních službách mají podprůměrné platy, a ještě by se podle současné podoby státního rozpočtu měli bát, že přijdou o práci úplně. Ke skutečně kvalitní péči přitom potřebujete především lidi. Schopné a do značné míry odolné,“ vysvětluje Lenka Kohoutová.

Právě Domov sociálních služeb Sulická staví péči o klienta na jeho nezadatelných právech a maximální možné podpoře jeho samostatnosti. Příkladem je i akce pro širokou veřejnost Vítání léta, kde klienti Domova přichází přirozeně do styku s návštěvníky akce. Během Vítání léta v Sulické byla i poprvé možnost zakoupit speciální triko na podporu náboru asistentů a dobrovolníků. Promítal se i pilotní klip kampaně, který je běžně ke zhlédnutí na facebookových stránkách Domova.

Ti, kteří nebudou mít možnost stát se asistenty mohou podpořit kampaň i tím, že si zakoupí tričko a poté s ním pojedou na dovolenou, na výlet, navštíví třeba koncert, vyfotí se nebo natočí krátké video a na kampaň Domova Sulická tak upozorní sloganem „Vemte si Sulickou na triko!“

"Trika na jednu stranu mají upozornit na to, že opravdu v sociální oblasti není dostatek asistentů=pracovníků v sociálních službách a dále dobrovolníků, kteří pomohou s tím, co běžný zaměstnanec nezvládne jako je individuální doprovod na procházku dle přání klienta, pro dělání společníka prostě pro schůzku, kde si klient popovídá nebo pro čtení, či dobrovolníka pro doprovod na „znakovku“ pro Jakuba.

Na straně druhé, výtěžek z triček chceme věnovat na to, co klient už nedá, protože mu na to důchod nestačí. Příkladem může být doplatek na pobyt na prázdninách, či dovolené, příspěvek na pomůcky při vzdělávání, na speciální kompenzační pomůcky nebo na doplatky v oblasti paliativní péči, kterou otevíráme v září. Vše, co získáme má jít zcela cíleně „do klientů“

Vše co děláme, je se záměrem získat zaměstnance a dobrovolníky pro klienty, stejně jako pomoci jim uhradit to, nač nemají. Nikdy však 100%. Chceme aby klient alespoň v určité podobě vždy přispěl.

Trika lze zatím koupit v Domově Sulická, zanedlouho bude možné koupit prostřednictvím našich webových stránek  www.domov-sulicka.cz. O spuštění prodeje budeme informovat prostřednictvím FB stránky našeho Domova. Na podzim budeme informovat o seznamu, kde lze trika nakoupit v obchodech," doplňuje ředitelka Domova Lenka Kohoutová.

Vzhledem k velkému zájmu o trička i dobrovolnictví doplňujeme: zatím lze triko objednat na emailu klimasova@dozp-sulicka.cz (bude zasláno na dobírku), nebo lze vyzvednout přímo v Sulické (Sulická 1597/48, 142 00 Praha 4). Dále, pokud poptáváte pracovní místo nebo se chcete stát dobrovolníkem rovnou, pište také na klimasova@dozp-sulicka.cz. U paní Zuzky dostanete veškeré potřebné informace.
 


Video ke zhlédnutí zde