Tomáš Mošnička

  • 11. 04. 2013
Tomáš Mošnička
S Tomášem Mošničkou jsem se setkala virtuálně prostřednictvím webu Žijushandicapem.cz, který poskytuje komplexní podporu handicapovaným – jak informační, tak motivační. Tomáš Mošnička se snaží ukázat, že i s handicapem lze nadšeně žít.

 

Tomáš Mošnička se narodil v roce 1966, je ženatý, má dvě dcery. Stál 6x na stupni vítězů v M ČR v sidecarcrosu. Od roku 1995 je na invalidním vozíku po úrazu páteře při motocyklových závodech. Mezi jeho záliby patří sport, motorky a rybaření. Práce a sport mu zabírají veškerý čas, proto miluje ticho a klid domova.
S Tomášem Mošničkou jsem se setkala virtuálně prostřednictvím webu www.zijushandicapem.cz, který poskytuje komplexní podporu handicapovaným – jak informační, tak motivační. Tomáš Mošnička se snaží ukázat, že i s handicapem lze nadšeně žít. Proto jsem ho požádala, aby se s námi podělil o to, proč začal pomáhat ostatním:
„K práci redaktora jsem se dostal, hlavně díky mým zkušenostem s komunikací a tvorbou webových stránek. Sám jsem vozíčkář po úrazu páteře, to byl další důvod, proč mi byla nabídnuta pozice redaktora na portálu www.zijushandicapem.cz. Určitě nezanedbatelné jsou i mé osobní zkušenosti s handicapem a v té souvislosti i vazby na mnohé handicapované lidi a neziskové organizace. Ve svém věku a po 18 letech na invalidním vozíku i po svých sportovních úspěších již neupřednostňuji svou osobní viditelnost, ale snažím se své zkušenosti směrovat tam, kde je to více zapotřebí. Při mé práci se setkávám s různě handicapovanými lidmi, ale také často narazím na organizace, které se zabývají poskytováním či zprostředkováním pomoci těmto lidem. Rád objevuji pro lidi s handicapem nové možnosti vyžití např. sportovního, cestovatelského, vzdělávacího atd. (v rámci možností neváhám osobně vyzkoušet). Právě o těchto možnostech je však třeba informovat i ostatní. Také naše příběhy v sekci „Osobnosti“ mají za úkol motivovat a nasměrovat lidi s handicapem na správnou cestu. V současné době mne nejvíce „chytly za srdce“ osudy handicapovaných dětí, proto se budeme ubírat hlavně tímto směrem.
Již ze samotného názvu „Žiju s handicapem“ lze vyčíst, že jde o portál širokospektrální. Na webu je mnoho portálů, které se zabývají konkrétním postižením. Náš portál se naopak snaží mimo poskytování informací pro postižené také propojit jednotlivé handicapy a s nimi spojené organizace mezi sebou. Například, proč by měli hrát „handicap – golf“ pouze amputáři, když to lze i s invalidním vozíčkem a proč by tento sport nemohlo vyzkoušet např. dítě s DMO nebo s poruchou autistického spektra. Zrovna tak mohou přijet na stejný cyklistický závod a závodit ve svých kategoriích vozíčkáři, spastici, amputáři, ale i nevidomí na tandemech. Pochopitelně jsou to pouze příklady a každý handicap ovlivňuje mnoho faktorů. Náš nově vzniklý portál je tu od toho, aby o podobných možnostech informoval a každý si tu našel to své od zábavy až po legislativu. Proto jsme také rádi, když nás lidé informují o všemožných nabídkách, které pomohou zlepšit život s postižením. Rádi tyto informace zveřejňujeme.
Za celým webem stojí tým programátorů a designérů, ale hlavně můj zaměstnavatel a sponzor, který tento projekt zafinancoval. Bezpečnostní agentura SIPADAN zaměstnává lidi se ZTP a poskytuje náhradní plnění. Díky tomu má zájem, aby handicapovaní lidé našli na našem portálu nejenom informace o zaměstnávání ZTP, ale i veškeré další informace spojené s různými handicapy. Já osobně se snažím nasměrovat lidi po úraze správným směrem, tedy k aktivnímu životu.
Zastávám názor, že je lepší spolupracovat než si nějak konkurovat. Proto se snažím propojovat jednotlivé „segmenty“, ať již prostřednictvím našeho portálu, nebo přímo.“
Nezbývá než dotat, že na portálu www.zijushandicapem.cz můžete nalézt mnohé rady a zajímavé informace pro každodenní život s handicapem, a to nejen z per, redaktorů, ale od vás samotných! Můžete si zde založit svůj blog a vytvářet články na různá témata, hodnotit a komentovat články ostatních, inzerovat zdarma, přispívat vtipy a třeba i optimismem.
Více se dozvíte zde:
www.zijushandicapem.cz
O mnoha sportovních úspěších Tomáše Mošničky před i po úraze si můžete přečíst zde:
www.tomasmosnicka.cz

Hanka Kosová