Tisková konference na téma Jak se žije s autisty

  • 05. 12. 2013
Tisková konference na téma Jak se žije s autisty
Autisté žijí mezi námi, cítí bolest i radost stejně jako my, pouze ji nejsou schopni vyjádřit nám srozumitelným způsobem. Autismus je vývojové duševní postižení, které se projevuje abnormálním sociálním chováním, sociální interakcí, poruchou komunikačních schopností a stále se opakujícími vzorci chování. Problémové agresivní chování není u lidí trpících autismem ničím výjimečným. V areálu Barevné domky Hajnice u Trutnova proběhla 28.11 2013 tisková konference o autismu a bezpečném dárcovství, které se zúčastnili novináři z Královéhradeckého kraje a Prahy. A BuduPomahat.cz bylo u toho také, zúčastnila se paní Evžena Janovská.

Autisté žijí mezi námi, cítí bolest i radost stejně jako my, pouze ji nejsou schopni vyjádřit nám srozumitelným způsobem. Autismus je vývojové duševní postižení, které se projevuje abnormálním sociálním chováním, sociální interakcí, poruchou komunikačních schopností a stále se opakujícími vzorci chování. Problémové agresivní chování není u lidí trpících autismem ničím výjimečným. V areálu Barevné domky Hajnice u Trutnova proběhla 28.11 2013 tisková konference o autismu a bezpečném dárcovství, které se zúčastnili novináři z Královéhradeckého kraje a Prahy.

Program tiskové konference

Průvodkyní celou akcí byla ředitelka Barevných domků Bc. Lenka Škarková, která všem zúčastněným přiblížila problematiku agresivní formy autismu. Součástí konference byla i prezentace konkrétního projektu Bílý domek, který byl realizován za podpory Královéhradeckého kraje.

Na konferenci promluvil také manažer kvality sociálních služeb a asistent Josef Kříž, který seznámil přítomné novináře s problematikou autismu a popsal konkrétní případy dvou těžkých autistů, kteří bydlí v Bílém domku. V závěru okomentoval i současnou nepříznivou situaci s umisťováním agresivních autistů v celé ČR.

Na závěr konference Hajničtí představili i další aktivity Barevných domků a to především formy transparentního dárcovství ve formě charitativního e-shopu a dalších projektů, které organizace nabízí široké veřejnosti. Nechybělo ani posezení ve stylové vesnické hospůdce Barevná Dřevěnka v obci Kocbeře a v Oranžové kavárně v Trutnově, které jsou součástí projektů Barevných Domků.

Stručné představení organizace Barevné domky Hajnice

Barevné domky Hajnice je příspěvková organizace Královéhradeckého kraje, která poskytuje sociální a pobytové služby mentálně postiženým lidem formou chráněného bydlení. Obyvatelé Barevných domků žijí běžným denním životem, ti, kteří mohou, pracují během dne u běžných podnikatelů nebo v chráněných dílnách. Ti, pro které je zátěž běžného pracovního poměru nad jejich síly, pracují v rámci podnikatelských aktivit Barevných domků, např. v Oranžové kavárně nebo ve stylové vesnické hospůdce Barevná Dřevěnka nebo pomáhají při údržbě zahrad, aj. Více informací o činnosti této příspěvkové organizace můžete najít na http://barevnedomky.cz/.

 

Jeden z oblíbených receptů z Oranžové kavárny

Čím je projekt Bílý domek výjimečný

Bílý domek je ojedinělý projekt v ČR, protože se svojí podstatou zaměřuje na mentálně postižené lidi, kteří zároveň trpí autismem a souběžným problémovým agresivním chováním. Bílý domek je součástí areálu Barevné domky. V současné době bydlí v Bílém domku Martin a Honza, dva autističtí klienti s mentálním postižením a problémovým agresivním chováním. Asistence je zajištěna pěti asistenty, kteří mají vzdělání v oblasti autismu a problémového chování. Pobytová celoroční sociální služba je realizována formou domova pro osoby se zdravotním postižením. Péče o klienty s autismem a problémovým agresivním chováním je velmi náročná, většina poskytovatelů sociálních služeb se jí cíleně „vyhýbá.“ Důvodem je obvykle skutečnost, že neumějí zajistit tuto specifickou službu nebo si nechtějí svoji práci komplikovat.

Projekt bezpečné dárcovství

Projekt bezpečné dárcovství je první iniciativou podobného typu, která podporuje ryze českou organizaci. Dárci mohou prostřednictvím www.barevnedonky.cz/eshop vidět využití svých darů a nahlédnout do životních osudů obdarovaných. Na e-shopu jsou fotografie darů, které si přejí dostat mentálně postižení obyvatelé Barevných domků. Nejedná se o žádné zbytečnosti, ale o praktické věci (např. vysavač, sada hrnců, apod.), které jim zpříjemní život a pomohou jim v jejich rozvoji. Lidé s mentálním postižením touží stejně jako my po hezkém a útulném domově. Na rozdíl od nás si na to nedokáží vydělat a finance a dary získávají velice obtížně. Projekt bezpečné dárcovství, Barevný e-shop funguje stejně jako běžný e-shop. Na webových stránkách vybere dárce zboží, které chce klientům Barevných domků koupit, uloží ho do nákupního košíku, vyplní kontaktní formulář a potvrdí nákup. Poté je zkontaktován odpovědným pracovníkem Barevných domků, který s ním domluví způsob realizace daru. Dárce může koupit dar nebo na něj věnovat finanční prostředky a nákup vykonají zaměstnanci Barevných Domků. Proces darování je zajištěn darovací smlouvou. V případě zájmu dárce se může uskutečnit předání daru formou osobní schůzky.

A na závěr malé pozvání:

až budete projíždět Královéhradeckým krajem, přijďte se občerstvit místními specialitami ve stylové vesnické hospůdce Barevná Dřevěnka nebo kávou a chutnými domácími zákusky v Oranžové kavárně. Kromě příjemného prostředí a gastronomického zážitku si můžete odnést pocit, že jste přispěli na dobrou věc.

Autorka: Evžena Janovská