Tip na vánoční dárek, který udělá radost několikrát

  • 03. 10. 2014
Tip na vánoční dárek, který udělá radost několikrát
Jste milovníci pejsků? Chcete podpořit výcvik asistenčních psů a pomoci tak lidem s handicapem k samostatnějšímu životu? Chcete mít naprosto originální kalendář? Jestli jste odpověděli na alespoň jednu otázku kladně, pak je to příležitost právě pro Vás.

Jste milovníci pejsků? Chcete podpořit výcvik asistenčních psů a pomoci tak lidem s handicapem k samostatnějšímu životu? Chcete mít naprosto originální kalendář? Jestli jste odpověděli na alespoň jednu otázku kladně, pak je to příležitost právě pro Vás.
Jaké bylo focení se psími modely a modelkami jsme se zeptali Lenky Bártové, fundraiserky Pestré společnosti:
Focení se psy můžeme naplánovat, ale již mnohem hůř dodržet. Pes, i dobře vychovaný, není žádný robot a má své oblíbené činnosti, ale také ty neoblíbené. Kupříkladu Sam (černobílá borderka) se fotí vysloveně rád. Když vidí, že vytahujeme pozadí, už se na něj hrne a dělá různé pózy. Joker (zlatý retriever) naopak focení na pozadí moc rád nemá, tváří se jako oběť, která poslechne, ale trpí. Z těchto jejich povahových vlastností jsme museli vycházet. Na jednu fotku máme maximálně hodinu, aby to bavilo nás i naše modely a konečná fotka vyzařovala společnou radost.

 

 

Co Vás na focení nejvíc bavilo a pobavilo? Vy se, Lenko, smějete pořád, ale u čeho jste se nasmála nejvíc…
Je pravda, že nás tahle práce hodně baví a je u ní legrace. Když dáte psovi paruku naprosto se mu změní výraz. Často nás napadlo, že je i někomu podobný. Buldoček v tričku sedící u oběda má zase neuvěřitelné kouzlo, zvášť když si u toho spokojeně chrochtá. Samozřejmě psy pořád odměňujeme, motivace je to nejdůležitější. Jejich pohled vám pak neustále směřuje k ruce s pamlskem. Když máváte rukou zleva doprava, vypadají psy jak na tenisovém zápase.
Co bylo nejnáročnější?
Jedním z nejnáročnějších focení bylo to vánoční. Shánět v létě zdobení na stromek je, jak už řekl Saturnin, jeden z nejnáročnějších úkolů. Odradit Rosie, která je ještě štěně, aby neškubala čokoládky ze stromku, to byla další výzva a úklid po vánocích, tak to už jsme doslova lezli po kolenou. Jednou ročně to jehličí všude po bytě opravdu stačí.
Co nejvíce bavilo fotografku?
Marie je prostě grafik tělem i duší. Kavárnu si vybírá podle designu, lidi si pamatuje podle barvy vlasů v RGB a souměrnosti tvaru obličeje. Svého psa fotila vždycky, teď jen přibrala pár dalších chlupatých modelů a protože psy miluje, má s nimi nekonečnou trpělivost. Ona prostě věděla, do čeho jde. Fotit psy má i svoje kladné stránky. Ani papírový pes nemá hvězdné manýry, nepotřebuje k focení svoji vizážistku a následně si nestěžuje, že na fotce vypadá tlustě.
Jak a proč kalendář vznikl a co konkrétně přinese Pestré společnosti?
Projekt charitativního kalendáře ,,THE PESstrá společnost 2015“ vzniká ve spolupráci organizace Pestrá společnost s dobrovolnicí Marií Hrdinovou, která zajišťuje nejen grafiku, ale také focení psích modelů do kalendáře, více informací najdete na www.thepes2015.com
Na asistenční psy narozdíl od vodících stát nijak nepřispívá, proto je třeba dělat doslova psí kusy, aby se sehnala celá částka na jejich výcvik, bavíme se skoro o 200 tisících na výcvik jednoho pejska.
Je možné se stát partnerem vašeho kalendáře?
Na košilce kalendáře je místo pro vaše logo i odkaz na webové stránky. Nabízíme vystavení faktury, dárcovskou smlouvu nebo smlouvu o reklamě (i v rámci náhradního plnění). Výsledkem spolupráce bude originální a hezký dárek pro vaše klienty, spolupracovníky, zaměstnance i kamarády a navíc svým nákupem podpoříte výcvik psů pro lidi s postižením. Budete-li chtít vědět cokoliv dalšího, neváhejte se na mne obrátit, ráda Vám zodpovím veškeré dotazy.

 


Čím vším se Pestrá společnost zabývá?
Pestrá společnost, o.p.s. se zabývá kvalitním bezkotcovým výcvikem a předáváním asistenčních, vodících a signálních psů pro osoby se zdravotním postižením. Vlastní auditovanou ochrannou známku Práce postižených v rámci programu Česká kvalita, neboť aktivně zaměstnává více jak 50% osob s handicapem.
Cvičitelka Míša Perčinová je prostě výborná. Na psech je vidět, že je baví pomáhat. Není to žádný zlomený pes, který pomáhat musí, on to prostě dělá rád. Nezáleží jí tolik na rase, jako spíš na povahových vlastnostech psa, se kterými dokáže pracovat. A klidně vycvičí třeba voříška.
Kalendář na crowdfundingovém portále HIT HIT, proč?
Cílem tohoto crowfoudingového projektu je podpořit ty aktivity, které by bez přispění jejich fanoušků platbou předem, nemohly být realizovány. A to je také náš případ. Kalendář máme, ale Pestrá společnost o.p.s. nemá momentálně peníze na jeho tisk. Projekt se tedy bude ralizovat jen v případě, že dosáhneme cílové částky.
Lze přispět i jinak?
Mimo portálu HIT HIT propagujeme kalendář i jinak a pracujeme na dalších možnostech. Momentálně se slibně rozjíždí spolupráce se SANU BABU, městem Ralsko nebo firmou AIR Partners. My kalendář prostě hrozně chceme i kdybychom si ho měli sami namalovat 
 

Pokud se Vám obrázky z kalendáře líbí, neváhejte a rezervujte si ho prostřednictvím www.hithit.com/cs/project/854/charitativni-kalendar-the-pes-2015 a v případě zájmu o partnerství kontaktujte přímo Pestrou společnost, Lenku Bártovou:
mobil: +420 603 579 501
e-mail: lenkab@pestraspolecnost.cz

 

Hanka