Technologie a IT novinky, které umí pomoci

  • 06. 12. 2017
Technologie a IT novinky, které umí pomoci

Život bez moderních technologií si nedokážeme představit. Tyto technologie výrazně zvyšují kvalitu života mnohých zdravotně znevýhodněných lidí. Na tiskové konferenci, která se konala 29. 11 2017 na Magistrátu hlavního města Prahy, byly představeny technologické a IT novinky, které pomáhají našim znevýhodněným spoluobčanům.

Ústní myš – prostředek k získání větší samostatnosti

Ústní myš (nazývaná také MouthMouse) je cenný pomocník pro lidi s ochrnutými horními končetinami. Tato inteligentní pomůcka vznikla v české společnosti Benetronic. S její pomocí lze ústy, jazykem, mimkou, dotykem ovládat počítač, televizi, HIFI věž, telefon, světlo, ventilátor, klimatizaci, žaluzie, venkovní kameru, zvonek, hračky a další zařízení. Zprovoznění i ovládání ústní myši je velice jednoduché a rychlé. Trvá méně než pouhých pět minut. Navíc není třeba instalovat žádný software.

CZEPA díky podpoře Nadace Vodafone vybavila těmito pomůckami spinální a spinálně rehabilitační jednotky po celé naší republice.  Podle Petry Černé ze společnosti CZEPA (Česká asociace paraplegiků) ústní myš umožňuje novým vozíčkářům během jejich dlouhého pobytu v nemocnici komunikovat s rodinou, přáteli, udržovat pracovní kontakty, plnit studijní povinnosti.

 

Aplikace „Znakujte s námi“ – účinné odstranění komunikačních bariér

Není pochyb o tom, že dítěti je třeba se věnovat od narození. Jedině tak se dítě může zdravě rozvíjet. Pokud se však slyšícím rodičům narodí neslyšící dítě, nastává problém v podobě komunikační bariéry, který se negativně podepíše na vývoji dítěte.

Tuto komunikační bariéru odstraňuje aplikace „Znakujte s námi“, za kterou Centrum pro dětský sluch Tamtam získalo na letošní konferenci INSPO Cenu Nadace Vodafone Rafael. Aplikace obsahuje více než 1300 pojmů, zaměřených na komunikaci s dětmi do čtyř let. V každé z jejích tří částí (Slovníček, Výuka a Kvízy) najdeme spoustu videí, včetně videí z bočního pohledu, ve kterých je daný pojem názorně ukázán v českém znakovém jazyce.  Aplikace uživatelům rovněž nabízí možnost označit, co se již naučili.

Její jedinečnost  spočívá ve schopnosti naučit děti v raném věku i jejich rodiče zábavnou formou základy českého znakového jazyka  Aplikaci mohou využít také speciální pedagogové a studenti českého znakového jazyka.

Jedinou nevýhodou této aplikace je její dostupnost pouze v operačním systému Android. V současné době se plánuje vývoj této aplikace včetně rozšíření její dostupnosti pro další operační systémy.

Paní Jana Hrmová z Centra pro dětský sluch Tamtam představila další aplikaci, která se jmenuje „Znakujte s Tamtamem“. Cílem této aplikace je naučit děti základy českého znakového jazyka formou známé a oblíbené hry pexeso.

 

Záchranka – užitečný pomocník, který dokáže zachránit život

Aplikaci Záchranka ocení nejen naši zdravotně znevýhodnění spoluobčané. Tato aplikace prokazuje cenné služby všem, kteří potřebují zavolat rychlou záchrannou službu pro sebe či pro druhé. Její autor, Filip Maleňák jí představil již na konferenci INSPO 2017, konané letos na jaře. Ovládání aplikace je velice jednoduché, mezi její další výhody patří možnost jejího využití neslyšícími.

Na tiskové konferenci se pochlubil s novinkou – propojení této aplikace s Horskou službou. Tuto novinku jistě ocení lyžaři a turisté v nesnázích. Do dne konání tiskové konference, 29. 11. 2017 využilo tuto aplikaci 491 000 lidí. To rozhodně není málo.

 

Společnost Teiresiás – středisko pomoci nejen nevidomým studentům

Ačkoliv společnost Teiresiás nese jméno po bájném řeckém, nevidomém věštci Teiresiásovi, pomáhá nejen lidem nevidomým a lidem s postižením zraku. Tato společnost umožňuje studovat na Masarykově univerzitě v Brně všem studentům se specifickými potřebami, tedy i studentům se sluchovým, pohybovým a dalším postižením. Služeb této společnosti využívá pět set studentů.

Vytvoření bezbariérového fyzického i digitálního prostoru není jediné, čím se může společnost Teiresiás pochlubit. Od roku 2014 je technologickým partnerem konference INSPO: Rovněž je autorem aplikace Polygraf, která umožňuje přepis mluveného slova do tabletu, včetně možnosti jeho uchování. Aplikaci Polygraf mohou využít i slabozrací uživatelé, kteří nedohlédnou na plátno. Aplikace jim totiž umožňuje sledovat prezentaci přímo na jejich tabletech. Společnost Teiresiás zajišťuje také živý přenos videa z jednacího sálu. 

 

FREE – revoluce ve světě invalidních vozíků

Novinkou ve světě invalidních vozíků je vozík FREE, společnosti PARATEC. Jeho cílem je zajistit maximální soběstačnost uživatelů. Jedná se o samobalanční vozík, který jeho uživatelé ovládají pouze svým vlastním tělem. Tuto schopnost velice ocení uživatelé, kteří nejsou schopní používat horní končetiny. Vozík FREE je vhodný pro paraplegiky, kvadruplegiky i pro lidi trpící roztroušenou sklerózou.

Díky samobalanční technologii, jezdí tento vozík pouze po dvou kolech. Velkou výhodou tohoto vozíku je schopnost překonat jakýkoliv terén. Trávníky, chodníky s dlažebními kostkami – postrach uživatelů invalidních vozíků, překonává vozík FREE naprosto bez problémů. Dokáže jezdit i po lesních cestách a písečné pláži..

Vozík není příliš široký, projede běžnými otevřenými dveřmi. Dokonce se dokáže otočit i kolem vlastní osy. Je velice skladný, stačí ho jednoduše složit, dát do auta a vyrazit na cesty bez ohledu na počasí.

 

Datum konference INSPO 2018 odtajněno

Na tiskové konferenci odtajnil šéfredaktor portálu Helpnet, Jaroslav Winter, datum konání konference INSPO 2018. Konference se bude konat dne 7. 4 2018 v prostorách Kongresového centra Praha. Generálním partnerem této konference bude již popáté Nadace Vodafone. Dalšími partnery jsou AutoCont CZ, ČSOB, Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext a portál Helpnet, záštitu poskytl Magistrát hl. m. Prahy. 

Cílem konference INSPO (Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami) je pomáhat prostřednictvím moderní technologie lidem s různým zdravotním znevýhodněním. Stejně jako v minulém ročníku, i letos byly vyhlášeny dvě soutěže, které budou vyhodnoceny 7. 4 2018 na konferenci INSPO 2018. Opět lze soutěžit o Cenu Nadace Vodafone Rafael, kterou bude 200 000 Kč. Rovněž je možné se účastnit literární soutěže Internet a můj handicap. Na konferenci se bude možné registrovat již v první polovině ledna 2018. V tuto dobu bude rovněž zveřejněn program konference. Více informací o chystané konferenci včetně podmínek obou soutěží najdete na webových stránkách www.inspo.cz.

 

Autorka: Evžena Janovská