Tamjdem pomáhá neziskovkám růst. Nadace OSF jde do toho s námi!

  • 31. 07. 2022
Tamjdem pomáhá neziskovkám růst. Nadace OSF jde do toho s námi!

Tamjdem představuje nový projekt, který odkrývá dopad manuální dobrovolnické pomoci na neziskový sektor. Za podpory nadace OSF v programu Active Citizens Fund můžeme rozvíjet nejen sebe, ale hlavně předávat know-how z této oblasti i dalším neziskovým organizacím. Jsme rádi, že jsme si v Tamjdemu našli další cestu, jak pomáhat ostatním neziskovkám růst!

Není třeba dlouze bádat, proč je manuální dobrovolnictví pro neziskový sektor tak důležité. Vzhledem k událostem posledních let a měsíců, od pandemie přes tornádo na Moravě, až po vypuknutí války, se jasně ukázalo, jak je tento typ pomoci nepostradatelný.

Věříme, že i přes to, jak je jednoduchý, má zásadní vliv na rozvoj naší společnosti. Víme to my, více než 80 neziskovek, kde jsme s téměř 3 000 dobrovolníky dosud pomohli, ale i další stovky těch, které je do své práce zapojují samy.

Během našeho téměř desetiletého působení v neziskovém sektoru jsme si všimli, že mnoho neziskových organizací do své práce zapojuje dobrovolníky na pomoc s manuálními úkoly nedostatečně. To s sebou přináší pomalejší rozvoj a neefektivní nakládání se zdroji. Skupinka dobrovolníků totiž odvede za víkend práci, která by stála desítky tisíc korun a zabrala spoustu času samotným pracovníkům. Zůstávají za námi opravené ploty, natřená okna, shrabané listí, nové chodníky i celé zdi. Organizace tak díky tomu mohou o trochu snadněji rozvíjet svou práci a dosahovat svých cílů.

„Jdeme do toho. S odvahou.“ Motto programu Active Citizens Fund naprosto koresponduje s přístupem k naší práci a naplňování naší vize. Takže když přišla možnost požádat Nadaci OSF o grant, neváhali jsme ani vteřinu! Byla to ohromná výzva, ale povedlo se nám to! A tak spolu s dalšími 73 podpořenými neziskovými organizacemi z celého Česka měníme společnost. S odvahou.

Cílem našeho dvouletého projektu je zvýšit počet různorodých neziskových organizací v ČR, které kvalitně a samostatně spolupracují s manuálními dobrovolníky a umí vyhodnocovat a komunikovat dopad jejich pomoci na jedné straně a přivádět větší počet lidí k tomuto typu dobrovolnictví, k zodpovědnosti za místo, kde žiju, na straně druhé.

Vytvoříme evaluační nástroje, procesy i metodiky, které budeme dále sdílet. Nabídneme školení a prostor pro vzájemnou inspiraci a výměnu zkušeností v rámci fokusních skupin a kulatých stolů. Zaměříme se ale i na propagační strategii, materiály a výstupy pro zefektivnění komunikace o dopadu manuální dobrovolnické pomoci. Organizace, které se zapojí do našeho projektu, pak budou schopné měřit dopad dobrovolnické práce na svůj rozvoj a komunikovat na veřejnost její výsledky.

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

V případě zájmu o více informací nebo o zapojení se do projektu se neváhejte obrátit na koordinátorku Markétu de Almeida Marques na tamjdem@tamjdem.cz, nebo na telefonním čísle 724 918 728.