Startuje 5. ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou

  • 01. 03. 2016
Startuje 5. ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou
Praha, 1. 3. 2016 – Rekordních 23 měst z celé republiky i zahraničí se letos zapojuje do čtyřiadvacetihodinového maratonu, který startuje už za 3 dny. Lidé s roztroušenou sklerózou (RS), jejich rodiny, přátelé, ale i lékaři, terapeuti či zdravotní sestry obují tenisky a zapojí svaly, aby podpořili akci, jež se letos koná už popáté. Podle organizátorů zlomí letošní cvičební Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS) rekord v účasti, předběžně počítají se 2 tisíci účastníky.

Praha, 1. 3. 2016 – Rekordních 23 měst z celé republiky i zahraničí se letos zapojuje do čtyřiadvacetihodinového maratonu, který startuje už za 3 dny. Lidé s roztroušenou sklerózou (RS), jejich rodiny, přátelé, ale i lékaři, terapeuti či zdravotní sestry obují tenisky a zapojí svaly, aby podpořili akci, jež se letos koná už popáté. Podle organizátorů zlomí letošní cvičební Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS) rekord v účasti, předběžně počítají se 2 tisíci účastníky.

„Tradičně cvičí rodiny, přátelé pacientů, terapeuti nebo kolegové z práce, ale zapojit se může každý, kdo chce podpořit dobrou věc,“ upřesnila Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který je hlavním pořadatelem akce. MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům prospívá. S cvičením začne v pátek 4. března Praha, kde se cvičí nonstop 24 hodin. Postupně se k ní přidá dalších 22 měst. Ta si budou předávat pomyslný štafetový kolík až do soboty 5. března. Maratonu cvičení se letos účastní lidé z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Karlových Varů, Kyjova, Liberce, Ostravy, Poděbrad, Ústí nad Orlicí, poprvé budou cvičit lidé z Nového Boru, Mostu, Olomouce, Plzně, Teplic, Uherského Hradiště, Velkých Losin, Žďáru nad Sázavou, Žirče u Dvora Králové n. L. Ze zahraničí bude cvičit tým ve slovenských Piešťanech, švýcarském Valens a francouzském Rennes.

„Účastníci maratonu si zacvičí buď v kruhovém tréninku nebo skupinových lekcích typu pilates a jóga, chybět nebudou ani cviky pro pacienty na vozíku. Prostory, kde se bude maraton odehrávat, jsou většinou bezbariérové, přístupné i pro hendikepované. Imobilní lidé si s námi mohou zacvičit z domova, stačí poslat fotku a přičteme je k účastníkům,“ doplnila fyzioterapeutka Lucie Suchá. Při tomto netradičním maratonu není cílem podat vrcholový výkon, ale motivovat nejen pacienty k tomu, aby se naučili pravidelně hýbat. „Navíc nám MaRS pomůže vybrat peníze na aktivity, které zdravotní pojišťovny nehradí. V minulém roce, kdy se zapojilo téměř tisíc lidí z 12 měst, se podařilo vybrat přes 116 tisíc korun,“ dodala Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS. Na maratonu organizátoři pokřtí knihu „Hledá se 16 tisíc“, s příběhy pacientů s RS, která bude k dostání ve všech regionech.

Letošní novinkou je důraz na zdravý životní styl. Ve vybraných městech bude přítomen nutriční specialista, který lidem s RS poradí, jak se správně stravovat. „Lidé s roztroušenou sklerózou by měli jíst potraviny bohaté na vitamin D, ten do těla dostávají také ze slunečního záření. Prospívá jím klasická pestrá strava, s vyšším podílem ovoce, zeleniny, vlákniny, ořechů, semínek, kysaných mléčných výrobků a kvalitního červeného a bílého masa,“ vysvětlila prof. Eva Havrdová, vedoucí MS Centra Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Autorem myšlenky cvičebního maratonu MaRS je veterinář Roman Kvapil. „Před 5 lety jsem šlapal na rotopedu a přehrával si nedávné vítězství žokeje Váni ve Velké pardubické. Hlavou mi blesklo, že bychom s pacienty mohli také uspořádat „závod“. A tak vznikl maraton,“ vzpomíná Roman Kvapil, který s diagnózou roztroušené sklerózy žije už 14 let.

MaRS veřejnosti ukazuje, že pro pacienty s RS je naprosto zásadní včasné zahájení léčby. Data z celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou a dalších zahraničních registrů jasně dokazují, že moderní, biologické léky umí nemoc u velké části pacientů stabilizovat, oddálit invaliditu a výrazně prodloužit období práceschopnosti. „Včasné zavedení biologické léčby spolu s intenzivní rehabilitací a pravidelným pohybem pacientům s roztroušenou sklerózou zásadně oddálí vzplanutí nemoci,“ řekla profesorka Havrdová.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných s RS. 

Na celém světě RS trpí 2,5 miliónů nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 17 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

 

O Nadačním fondu IMPULS

Nadační fond IMPULS vznikl roku 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz.

Kontakt pro média

Mgr. Markéta Pudilová, tel. +420 736 487 837, marketa.pudilova@mhw.cz

Nadační fond IMPULS, Mgr. Stanislava Beyerová, tel. +420 736 641 888, beyerova@multiplesclerosis.cz