SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ SPOLEČNOSTI DUHA MÁ ÚSPĚCH. JEJÍ DUHOVÁ PRÁDELNA OTEVŘELA JIŽ DRUHOU PROVOZOVNU V PRAZE.

  • 13. 03. 2017
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ SPOLEČNOSTI DUHA MÁ ÚSPĚCH.  JEJÍ DUHOVÁ PRÁDELNA OTEVŘELA JIŽ DRUHOU PROVOZOVNU V PRAZE.
Duhová prádelna potvrzuje, že sociální podnikání má svůj smysl. Prádelna, které dala život nezisková Společnost DUHA v roce 2012, letos otevřela svoji již druhou provozovnu v Praze na Černém Mostě. Vytvořila tak dalších devět pracovních míst pro spoluobčany se zdravotním, psychickým nebo mentálním znevýhodněním, kteří by jen velice obtížně hledali uplatnění na otevřeném trhu práce. Za rozjezdem druhé provozovny je opět hodně energie pracovníků Společnosti DUHA, které by v budoucnosti měla Duhová prádelna pomoci ze zisku financovat například i její provoz.

TISKOVÁ ZPRÁVA

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ SPOLEČNOSTI DUHA MÁ ÚSPĚCH.  JEJÍ DUHOVÁ PRÁDELNA OTEVŘELA JIŽ DRUHOU PROVOZOVNU V PRAZE.

Praha, 13. března 2017 |

Duhová prádelna potvrzuje, že sociální podnikání má svůj smysl. Prádelna, které dala život nezisková Společnost DUHA v roce 2012, letos otevřela svoji již druhou provozovnu v Praze na Černém Mostě. Vytvořila tak dalších devět pracovních míst pro spoluobčany se zdravotním, psychickým nebo mentálním znevýhodněním, kteří by jen velice obtížně hledali uplatnění na otevřeném trhu práce. Za rozjezdem druhé provozovny je opět hodně energie pracovníků Společnosti DUHA, které by v budoucnosti měla Duhová prádelna pomoci ze zisku financovat například i její provoz.

Společnost DUHA založila sociální podnik Duhová prádelna s dvěma cíli – dát práci znevýhodněným spoluobčanům a v budoucnosti, kdy bude firma „zajetá“ a soběstačná, bude část zisku ze sociálního podnikání sloužit i k rozvoji zakládající neziskové organizace, která poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním znevýhodněním už 25 let. Od prvních myšlenek o zahájení sociálního podnikání v roce 2009 uběhlo hodně času, během kterého bylo nutno získat maximum informací o principech sociálního podnikání i sdílení zkušeností s jinými neziskovými organizacemi, které měly se sociálním podnikáním zkušenost nebo se k němu chystaly.

Jak říká ředitelka Společnosti DUHA, z. ú. a iniciátorka vzniku Duhové prádelny: „Velkou motivací a potvrzením, že jsme na správné cestě pro mě bylo, že projekt naší první provozovny Duhová prádelna získal v roce 2011 první cenu v akademii sociálního podnikání Nadace Via. Projekt hodnotili lidé z byznysové sféry a to, že mu dali za 1, nám dalo energii vytrvat a překonat všechna úskalí a napřít úsilí k rozjezdu první provozovny, která zaměstnala 9 lidí se znevýhodněním. Ukázalo se, že tito lidé mají chuť pracovat a dokáží se spoustu věcí naučit. V provozovně 1 se vytvořil stabilní tým, který zvládá svoji práci na profesionální úrovni.“

První provozovna naplnila svoji kapacitu, a tak se vytvořil prostor pro vznik další provozovny. Prostor na Černém Mostě jsme získali a zrekonstruovali s podporou Magistrátu hl. m. Prahy a první velkou investici do vybavení, na nákup drahých profesionálních strojů získala Duhová prádelna 2 z projektu u Úřadu práce, který bude přispívat i na mzdy pracovníků. Provozovna voní novotou, ale stroje se v únoru rozjely. Pod vedením vedoucí, která má dlouholeté zkušenosti z provozu, získávají zaměstnanci první zaškolení. Duhová prádelna 2 těží i ze zkušeností první provozovny, za čtyři roky úspěšné činnosti ví, jak je důležité vytipovat, který druh práce bude vhodný pro jednotlivé pracovníky a samozřejmě jim vyhoví délkou úvazku i vzhledem k jejich znevýhodnění.

Vlaďka Provinská, vedoucí Duhové prádelny 2 k zahájení provozu říká: „Mám zde 9 pracovníků, kteří mají chuť do práce, chtějí se učit nové věci a já vím, že to zvládnou na profesionální úrovni. Před otevřením už proběhlo zaškolení, teď vytipuji pro každého činnost, která mu bude nejvíce sedět, a kterou zvládne dokonale. Karel o sobě například říká, že je „skladatel prádla“.  Já osobně jsem viděla perfektní provoz v Duhové prádelně 1 a vím, že i my musíme a budeme odevzdávat profesionálně odvedenou práci. Zákazník to očekává. Věřím, že naši zákazníci ocení, že naše podnikání má sociální rozměr a pomáhá tak mnoha lidem. Pro firmy je zase výhodné, že poskytujeme náhradní plnění. Naše denní kapacita bude asi 200 kg prádla denně. Už se těším, až pojedeme naplno,“ dodává vedoucí Duhové prádelny 2.

V současné době tedy dávají obě Duhové prádelny v Praze na Černém Mostě práci 18 lidem se znevýhodněním. Duhová prádelna 2 v Ocelkově ulici nabírá nové zákazníky. Prát bude stejně jako „jednička“ pro firmy, hotely, penziony, školky i jednotlivce. Pro všechny, kterým je zřejmé, že sociální podnikání je podnikání s přidanou hodnotou.