Smíchovské „Polívkování“

  • 02. 04. 2015
Smíchovské „Polívkování“
Polévky mohou pomoci nejen našemu zdraví a štíhlé linii. Polévkami je možné pomoci také druhým lidem, kteří naši pomoc potřebují. Jak je to možné, mohli vidět návštěvníci akce „Polívkování“ v sobotu 28.3 2015 na smíchovské náplavce.

Polévky mohou pomoci nejen našemu zdraví a štíhlé linii. Polévkami je možné pomoci také druhým lidem, kteří naši pomoc potřebují. Jak je to možné, mohli vidět návštěvníci akce „Polívkování“ v sobotu 28.3 2015 na smíchovské náplavce.

Sobotní „Polívková smršť“ na smíchovské náplavce


Smíchovská náplavka se stala v sobotu místem přehlídky polévek z celého světa. Stačilo pouze zaplatit 30 Kč vstupné a potom už jen vychutnávat vůně a chutě polévek. Bylo z čeho vybírat, k dostání byly španělské, arménské, maďarské, francouzské, italské, marocké, peruánské, thajské, mexické, vietnamské, rakouské, japonské polévky a samozřejmě, nechyběly ani naše české. Kromě toho každý návštěvník dostal lžící a čaSOUPis, časopis plný receptů na chutné polévky z mnoha oblastí světa. Akce „Polívkování“ se uskutečnila v rámci food festivalu, pořádaného produkční agenturou FOODEVENT.  Sobotní festival byl zaměřen na polévky. Součástí akce byla také soutěž mezi profesionálními i amatérskými kuchaři o nejlepší polévku.

Kromě nevšedního gastronomického zážitku mohli návštěvníci přispět také na dobrou věc. Stačilo se pouze zastavit u stánku s názvem „Polívková smršť“ a koupit si jednu z polévek. Polévky připravili přední šéfkuchaři: Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron Praha a Filip Sajler, člen týmu „Kluci v akci“, který vaří v TV Nova, šéfkuchař a spolumajitel Pankráckého Rynku. Výtěžek z polévek putoval na činnost obecně prospěšné společnosti ERGO Aktiv, která pomáhá lidem po cévní mozkové příhodě k jejich návratu do aktivního života.

Před stánkem s názvem „Polívková smršť“ byl nával, což svědčilo o velkém zájmu o polévky šéfkuchařů Romana Pauluse a Filipa Sajlera. V odpoledních hodinách na chvíli nával ustál a mohla jsem se od pracovnic stánku „Polívková smršť“ dozvědět více informací. Zajímalo mě, kdo jsou milé, usměvavé ženy, nabízející polévku, jak vznikla „Polívková smršť“ a také jsem se chtěla dozvědět více o ERGO Aktivu, organizaci, kde tyto usměvavé ženy působí. Na tyto otázky mi odpověděla jedna z nich: „Máme tady jeden stánek, výtěžek z polévek jde na provoz organizace ERGO Aktiv, kde pracujeme. Jsme zaměstnankyně této organizace, pracujeme jako terapeutky, některé z nás jsou ergoterapeutky, některé fyzioterapeutky. Pomáháme lidem, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu, pro tyto lidi je klíčová rehabilitace, ta rozhoduje o kvalitě jejich života. Jedná se o nácvik chůze, nácvik běžných dovedností i nácvik kognitivních funkcí, jako je např. trénování paměti a u některých lidí i o nácvik řeči. Koncem loňského roku jsme zjistily, že nám v letošním roce budou chybět peníze na provoz činnosti naší organizace. Přemýšlely jsme a dostaly jsme nápad v podobě charitativního prodeje polévek s názvem „Polívková smršť“. Náš projekt podpořili šéfkuchaři zvučných jmen, jako je např. Roman Paulus a Filip Sajler, kteří připravili dnešní polévky.“  Jelikož k aktivnímu životu patří také zaměstnání, zeptala jsem se jedné z pracovnic Ergo Aktivu, jak pomáhají lidem po cévní mozkové příhodě ohledně zaměstnání. „Máme tréninkové pracoviště, někteří klienti pracují u nás, jedna klientka na pozici uklízečka, jedna klientka vykonává v naší organizaci administrativní činnost jiní na pozici asistent fyzioterapeuta, který se věnuje individuálně jednotlivým klientům, pomáhá jim s prováděním jednotlivých cviků. Na otevřeném trhu práce se uplatnila jedna naše bývalá klientka, která se vrátila ke své profesi masérky.“

O ERGO Aktivu

ERGO Aktiv je nestátní nezisková organizace, která pomáhá lidem po cévní mozkové příhodě k jejich návratu k plnohodnotnému životu. Iniciátory vzniku této organizace jsou specialisté, lékaři a ergoterapeuti, MUDr. Jan Vacek a Bc. Jana Matochová. ERGO Aktiv je tvořen týmem zkušených odborníků z oblasti ergoterapie, fyzioterapie, pracní rehabilitace, sociální terapie, logopedie, psychologie a dalších oborů. Lidé po cévní mozkové příhodě ztrácejí práci a obtížně ji nacházejí, prodělaná nemoc na nich zanechá následky, se kterými by si bez zkušených odborníků v oblasti rehabilitace nedokázali poradit. Pro tyto lidi je klíčová včasná rehabilitační péče, která je poskytována co nejdříve po odchodu nemocných ze zdravotnických zařízení. Tato péče je zaměřená na zlepšení dovedností a schopností potřebných pro návrat do aktivního života, ke kterému patří i zaměstnání. Tuto nezbytnou péči hledají nemocní obtížně a mnohdy marně v různých zdravotních nebo sociálních zařízeních.

Klienty ERGO Aktivu jsou lidé s jakýmkoli získaným poškozením mozku, kteří se chtějí vrátit zpět do aktivního života. Mezi klienty ERGO Aktivu patří nejen lidé, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu, ale také lidé po traumatickém poranění mozku, nádorovém onemocnění mozku, lidé s roztroušenou sklerózou, příp. epilepsií. Podmínkou přijetí do ERGO Aktivu je motivace, zájem a snaha o návrat k aktivnímu životu, částečná soběstačnost a stabilizovaný zdravotní stav, to znamená stav, který nevyžaduje stálou lékařskou péči. Přijati nemohou být nemocní, kteří jsou závislí na alkoholu či drogách, kteří mají nekompenzované vážnější psychiatrické onemocnění a nemocní, jejichž stav vyžaduje stálou lékařskou nebo speciální ošetřovatelskou péči. Více informací o činnosti obecně prospěšné společnosti ERGO Aktiv i o možnostech, jak podpořit činnost této společnosti, můžete najít na webových stránkách  www.ergoaktiv.cz.

Karotková polévka šéfkuchaře Filipa Sajlera

Šéfkuchař Filip Sajler tvrdí, že polévka je jídlo a kdo neumí uvařit lahodnou polévku, není kuchař. V čaSOUPIse, který dostal každý návštěvník před vstupem na akci „Polívkování“, je mimo jiné recept na výtečnou karotkovou polévku šéfkuchaře Filipa Sajlera. Pro přípravu jednoho hrnce této polévky budeme potřebovat 250 ml olivového oleje, 5 g tymiánu, 200 g cibule, 800 g karotky, 300 g brambor, 10 g koriandru, 30 g soli, 300 ml zakysané smetany, 200 ml bílého vína, 150 g čočky puy (zelená čočka francouzského původu s výtečnou chutí, jejíž zrnka nezmění po uvaření svůj tvar), 50 ml vinného octa a 20 g cukru.

Očištěnou karotku nakrájíme na kolečka a nasypeme na plech. Přidáme nasekaný tymián a oloupanou, na půl kolečka nakrájenou cibuli. Vše pokapeme olivovým olejem a posypeme cukrem a pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě na 180 °C. Mezitím si připravíme koriandrový olej tak, že ve zbytku olivového oleje rozmixujeme většinu koriandrových lístků na hladkou směs. Několik pěkných lístků koriandru si necháme na zdobení. Upečené suroviny nasypeme z plechu do hrnce, zalijeme bílým vínem a necháme zredukovat, což znamená, že zvolna dusíme, než se odpaří přebytečná voda. Potom přidáme 1,5 l vody a necháme zavařit. Přidáme najemno nastrouhané brambory a necháme 10 minut provařit. Nakonec vše promixujeme ponorným mixérem, dochutíme vinným octem a solí. Hotovou polévku zdobíme nočkem ze zakysané smetany, vařenou čočkou puy, koriandrovým olejem a několika lístky koriandru.

Pokud chceme připravit tuto polévku s kuřecím masem, uvaříme karotkovou polévku stejným způsobem. Mezitím vložíme omytá a očištěná kuřecí prsa do osolené várky, připravené ze zeleninového vývaru, bílého vína a citronové trávy a vaříme pozvolna cca 10 minut. Jakmile jsou uvařená, krájíme je na tenké plátky a vkládáme do hotové polévky.

Autorka: Evžena Janovská