Slavnostní otevření zrekonstruovaných prostor v Líchovech

  • 05. 08. 2014
Slavnostní otevření zrekonstruovaných prostor v Líchovech
Dne 7.7 2014 se znovu otevřely zrekonstruované prostory rekreačního střediska společnosti PROSAZ v Líchovech.

 

Dne 7.7 2014 se znovu otevřely zrekonstruované prostory rekreačního střediska společnosti PROSAZ v Líchovech. Slavnostního zahájení provozu rekreačního střediska v Líchovech se zúčastnili za sponzory zástupce KB, Nadace Jistota a zástupci společnosti Kerabel. Dalšími hosty byli starosta obce Dublovice a vedoucí Odboru sociálních věcí města Sedlčany. Na slavnostní akci vystoupily zdravotně postižené děti, které si v rámci tábora připravili divadelní představení „Z pohádky do pohádky“.

 

Kdo může využít bezbariérové rekreační středisko v Líchovech

Rekreační středisko v Líchovech u Sedlčan se nachází v malebném, klidném prostředí, obklopeném lesy, na břehu přehrady Slapy. Středisko je přizpůsobeno potřebám zdravotně postižených lidí, je vhodné pro pobyt jednotlivců i menších skupin. Samozřejmostí je bezbariérový přístup. V areálu střediska senachází 7 samostatných chatiček s vlastním WC a umývadlem. Součástí areálu je hlavní dvoupodlažní budova s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji, společenskou místností s možností zakoupení občerstvení, jídelnou a tělocvičnou. Středisko je možné využít také pro rehabilitační program pro větší počet lidí se zdravotním postižením. Kromě tělocvičny lze v areálu využít venkovní bazén, který je v provozu od 24.6 2014, ohniště, dětské a sportovní hřiště. Návštěvníci rekreačního střediska v Líchovech se mohou těšit také na dobré jídlo, které je součástí pobytu a je objednáváno formou plné penze nebo polopenze. Stravování je zajištěno v hlavní budově. Kromě běžné stravy se ve středisku vaří také dietní strava. Požadavky na speciální dietu, poloviční porce, apod. je třeba oznámit předem. Více informací o tomto rekreačním středisku včetně cen je možné nají na webových stránkách provozovatele tohoto střediska, občanského sdružení PROSAZ, www.prosaz.cz.

 

 

Občanské sdružení Prosaz a jeho činnost

Občanské sdružení Prosaz, oficiální název PROSAZ Společnost pro sociální rehabilitaci občanů se zdravotním postižením, bylo založeno v roce 1991. Vzniklo z bývalých Klubů postižení mládeže a bývalého Svazu invalidů.

PROSAZ pomáhá zdravotně postiženým lidem žít plnohodnotný život v jejich přirozeném prostředí. Osobní asistenti pomáhají klientům PROSAZu při jejich běžných denních aktivitách, mezi které patří kromě přímé péče zaměstnání, volnočasové a rekreační aktivity. Míra pomoci osobních asistentů závisí na míře zdravotního postižení jednotlivých klientů, někteří klienti potřebují pomoci s vařením, aj. V současné době má PRSAZ registrované tyto služby: osobní asistenci, pečovatelskou službu, tísňovou krizovou intervenci a sociální poradenství. Kromě pobytového a rehabilitačního střediska v Líchovech provozuje kulturní a sportovní aktivity, letní tábory pro děti a také dvě chráněné dílny, ve kterých pracují lidé s těžkým zdravotním postižením.

Současnou předsedkyní občanského sdružení PROSAZ je Iveta Pešková. Na ní je obdivuhodné, že ač sama zdravotně postižená, pohybující se pomocí vozíku, dokáže pomáhat ostatním zdravotně postiženým lidem a zároveň studovat vysokou školu.

 

 

Jak lze podpořit činnost PROSAZu

Činnost občanského sdružení PROSAZ lze kromě finančního daru podpořit věcnými dary. Potřebný je materiál pro ruční výrobky z chráněných dílen, jako jsou např. příze, bavlnky, apod. Koupě originálních ručních výrobků z chráněných dílen je další forma podpory činnosti tohoto občanského sdružení. Zájemci si mohou vybrat z pestré nabídky výrobků, umístěné na webových stránkách www.prosaz.cz. V rekreačním středisku v Líchovech u Sedlčan lze strávit nejen krásné dny, ale také si lze toto středisko pronajmout na firemní školení a další akce. V občanském sdružení PROSAZ uvítají také pomoc dobrovolníků, kteří mohou vypomoci v rekreačním středisku v Líchovech při úklidu a údržbě zahrady. Rovněž je vítán dobrovolník, odborník v oblasti PR, marketingu a managementu.

Více informací o občanském sdružení PROSAZ a jeho aktivitách se můžete dozvědět na webových stránkách www.prosaz.cz.

 

Autorka: Evžena Janovská