Slavní herci a moderátoři podpořili myšlenku dětství bez násilí v kampani Buď rodičem hrdinou!

  • 30. 09. 2019
Slavní herci a moderátoři podpořili myšlenku dětství bez násilí v kampani Buď rodičem hrdinou!

Praha, 2. října 2019 – V den, kdy si připomínáme Mezinárodní den nenásilí, zahájilo Centrum LOCIKA kampaň Buď rodičem hrdinou. V krátkém spotu osm známých tváří jako Jiří Mádl, Jaromír Bosák, Marek Němec, Karel Zima a další upozorňují na problematiku dětí ohrožených domácím násilím. Cílem spotu je šířit poselství, že násilí v rodině není v pořádku a že je možné ho zastavit. Kampaň poběží na internetu a sociálních sítích, kde si kdokoliv může pod odkazem na webu www.detstvibeznasili.cz stáhnout zdarma „Průvodce pro rodiče, kteří chtějí pro své děti dětství bez násilí.“
 

Nezáleží na tom, kdo jsi, odkud jsi, nebo čím jsi. Záleží na tom, jak se chováš ke svým nejbližším. „Snažíme se sdělit lidem, že násilí, které děti vidí nebo na vlastní kůži zažívají v rodině, není v pořádku a že je potřeba s tím něco dělat. A kdo se rozhodne s tou situací něco dělat, je pro nás hrdina“, uvedla Petra Wünschová, zakladatelka a ředitelka Centra LOCIKA, které jako první specializované centrum v České republice pomáhá dětem ohroženým domácím násilím.

U nás populární rodičovský názor, že „pár facek ještě nikomu neuškodilo“, svědčí o nízké informovanosti o dopadech násilí v rodině na vývoj dítěte. Některé formy násilí se za násilí ani nepovažují. Nejde jen o fyzické násilí namířené přímo proti dítěti, ale i o jeho psychické formy. Dítě trpí i násilným jednáním mezi rodiči. Včasná a účinná ochrana dětí před násilím v rodině je proto možná i díky dobré informovanosti rodičů o tom, co to násilí je a jaké má dopady na vývoj dítěte. Obecně ale rodičům v České republice tyto informace chybí.

Pro zvýšení informovanosti českých rodičů Centrum LOCIKA realizuje osvětovou kampaň Buď rodičem hrdinou. Video spot natočil režisér Jakub Vansa spolu se známými herci, zpěvačkou a moderátorem, kteří na klipu spolupracovali pro bono. Spot odkazuje na web, kde si může každá zdarma stáhnout Průvodce pro rodiče, kteří pro své děti chtějí dětství bez násilí.

„Přečtení průvodce samo o sobě chování lidí nezmění. Co se ale změní, je jejich postoj a impulzem je právě tato příručka. Zjistí totiž, že to, co se doma odehrává sice není pořádku, ale že není ostuda o tom mluvit a že se mají kam obrátit o pomoc. V Praze a Středočeském kraji pro takové případy funguje právě Centrum LOCIKA a mohu prozradit, že v příštím roce bude obdobná pomoc díky Nadaci Terezy Maxové dětem a firmě CTP dostupná ive třech dalších krajích“, dodala Wünschová.

Vznik spotu finančně podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí z dotačního programu Rodina.

Na spotu pro bono spolupracovali: herečka Bára Mudrová, herec Karel Zima, herec a režisér Jiří Mádl, moderátor Jaromír Bosák, zpěvačka Annamária d´Almeida, herec Marek Němec, herečka Dana Marková a herec Vladimír Škultéty.

Odkaz na video na youtube kanalů Centra LOCIKA: https://youtu.be/Prhkf4cWMhc

Centrum LOCIKA, z.ú.
Centrum LOCIKA, zahájilo svou činnost v květnu 2015. Jedná se o první takto specializované centrum komplexní odborné péče pro děti zažívající domácí násilí v ČR. Vzniklo na základě dlouholetých zkušeností a vysoké poptávky po těchto službách ze strany rodičů i státních orgánů. Pražský magistrát udělil Centru pověření k sociálně-právní ochraně dětí. Ročně odborníci centra pomohou až 200 dětem a jejich rodinám. Služby Centrum poskytuje na adrese Umělecká 6, Praha 7.
www.centrumlocika.cz, www.facebook.com/centrumlocika

Jakub Vansa
Filmový střihač a režisér, podílel se například na filmech Jiřího Mádla Pojedeme k moři a Na střeše, z dokumentárních filmů pak má na svém střihačském kontě třeba Pásky z Nagana (The Nagano Tapes)  a Miloš Forman: Co tě nezabije…
"Na přístupu LOCIKY mi přijde úžasné, že se primárně nesnaží obviňovat viníky (neřku-li oběti) domácího násilí, ale řeší to důležité - nalezení cesty, jak pomoci. Navíc souzním s jejich přístupem k výchově bez fyzických trestů. Proto mi přišlo úplně přirozené pro LOCIKU spot natočit."
https://www.csfd.cz/tvurce/44381-jakub-vansa/