Seniorům v tornádem zasažených oblastech může pomoci i správně předané telefonní číslo

  • 09. 07. 2021
Seniorům v tornádem zasažených oblastech může pomoci i správně předané telefonní číslo

Rodiny zasažené řáděním tornáda čeká ještě dlouhé zotavování. Organizace Elpida myslí nejen na všechny, které přírodní katastrofa zasáhla, ale také na ty, kteří jim pomáhají. Krizoví pracovníci z bezplatné Linky seniorů jsou všem potřebným k dispozici na telefonu, seniory ale většinou nenapadne podobnou službu vyhledat, pokud jim o ní někdo neřekne.

“Lidé, kteří zažili přírodní katastrofu a přišli o někoho blízkého nebo o bezpečí v podobě domova, mají před sebou dlouhé období vyrovnávání se s tímto zážitkem a ztrátou. Určitě budou potřebovat nejen pomoc materiální a finanční, ale také psychologickou,“ říká Kateřina Bohatá, vedoucí Linky seniorů. Obrátit se mimo jiné mohou na některou z linek telefonické krizové pomoci, nejčastěji známé pod názvem linka důvěry. Anonymní Linka seniorů 800 200 007 je připravena tuto pomoc poskytnout, a to každý den od 8:00 do 20:00 hodin.

Najít si čas na péči o sebe prostřednictvím krátkého telefonního kontaktu s linkou krizové pomoci se ukázalo jako dobrý zdroj další psychické síly při nedávné vlně pandemie,” uvedla Bohatá. Kontakt s linkou pro seniory byl pro volající úlevný a stabilizující, pomáhal jim zvládnout psychickou zátěž situace, a to nejen v době akutní vlny, ale vždy i po odeznění. Psychická reakce na krizovou událost dle Bohaté má vždy obdobnou trajektorii. „Očekáváme, že dopady na psychický stav zasažených se projeví až ve chvíli, kdy odezní prvotní následky katastrofy,“ řekla Bohatá. Je potřeba preventivně kontakty na Linku seniorů šířit, protože vyhledat linku důvěry člověka samotného málokdy napadne.

Kdy se na linku krizové pomoci obrátit? Když cítíme my nebo někdo z našich blízkých, že už toho bylo prostě moc a nemůžeme dál. Když pocítíme bezmoc a zoufalství. Někdy se krize může zdát na první pohled překonaná a teprve po nějaké době se najednou cítíme špatně. Můžeme se zcela z ničeho nic budit se silným smutkem, pláčem, i když ta nejzávažnější situace už je za námi. Trápí nás nespavost nebo špatné sny, ve kterých se nám budou vracet zážitky. Často máme strach o nich hovořit se svými blízkými.

Pokud jste v kontaktu s těmi, kdo byli zasaženi, můžete jim dle odborníků z Elpidy sami nabídnout pomoc na dálku, například laskavým vyslechnutím (někdy lidé potřebují události popisovat několikrát po sobě), podporou v péči o sebe (zavolejte odpoledne a zeptejte se, zda stihli oběd, připomeňte, že je nutné spát, podpořte je v tom, ať si odpočinou, když cítí únavu), oceněním je za vše, co dělají a jak situaci zvládají. Důležité je zprostředkování pomoci, například právě předáním kontaktu na konkrétní linku. Vhodné je myslet na další potřeby - ulevilo by dané rodině, kdyby měli hlídání na děti? Je možné pro ně zařídit letní tábor? Mají v rodině seniora, o kterého se starají? Kdo s tím může pomoci s tímto? - Právě podpora v dohledávání dalších zdrojů pomoci může být velkou pomocí a lze ji nabídnout na dálku odkudkoliv.

Kontakty:

Linka seniorů tel.: 800 200 007 každý den od 8 do 20h www.linkasenioru.cz

 

O Lince seniorů

Linka seniorů 800 200 007 je linka krizové pomoci pro klienty z celé České republiky. Je zcela anonymní a bezplatná a v České republice funguje již 18 let. Klienti se na ní mohou obrátit každý den od 8 do 20 hodin. Jen v loňském roce se na Linka obrátilo na 31 tisíc lidí - nejčastěji z důvodu obav spojených s pandemií COVID-19, osamělosti, potížemi v rodinných vztazích nebo s problematikou péče o osobu blízkou. Asi 4% hovorů se týkají ztráty smyslu života, sebevražedných úvah nebo sebevražedného jednání.

Elpida znamená řecky naděje. Je to ale také jméno organizace, která pomáhá seniorům stát se sebevědomou a respektovanou součástí společnosti. V duchu motta Old’s Cool mění Elpida pohled na stáří – provozuje vzdělávací a kulturní Centrum Elpida pro seniory z celé Prahy a krizovou Linku seniorů, založila značku Ponožky od babičky, vydává časopis VITAL, pořádá mezigenerační Old's Cool festival. Zkrátka se snaží, aby čeští senioři vedli plnohodnotný & veselý život.