Sbírka pro lidi bez domova

  • 05. 12. 2013
Sbírka pro lidi bez domova
Podle posledních odhadů tvoří až třetinu pražských bezdomovců ženy: starší i mladé, nekvalifikované i vysokoškolačky, samy i s partnery. Cesta zpět je pro ně nejednou těžší než pro jejich mužské protějšky – i proto, že sociální služby lidem na ulici odpovídají spíše mužským potřebám. Právě ženám-bezdomovkyním chce projevit solidaritu Rodinné centrum Letná. Jak? Druhým ročníkem předvánoční sbírky kosmetiky, spodního prádla a teplých oděvních doplňků.

Podle posledních odhadů tvoří až třetinu pražských bezdomovců ženy: starší i mladé, nekvalifikované i vysokoškolačky, samy i s partnery. Cesta zpět je pro ně nejednou těžší než pro jejich mužské protějšky – i proto, že sociální služby lidem na ulici odpovídají spíše mužským potřebám. Právě ženám-bezdomovkyním chce projevit solidaritu Rodinné centrum Letná. Jak? Druhým ročníkem předvánoční sbírky kosmetiky, spodního prádla a teplých oděvních doplňků.

I na ulici zůstávají tyto ženy ženami, s ženskými potřebami, nároky i přáními. Ovšem věci jako podprsenka či ženské hygienické potřeby  se na pomyslném seznamu věcí nutných k přežití propadají na nejnižší příčky, o mýdle, krému na tváře či ruce vystavené rozmarům počasí, pomádě na rty, nebo dokonce rtěnce ani nemluvě. Na těchto potřebách nestojí život, v mínus deseti nezahřejí ani se jich nenajíte. Jsou však nutné k něčemu stejně důležitému: pomáhají zachovat si osobní důstojnost i v tak tvrdé životní situaci, jakou je pobyt na ulici. Pomáhají udržet pocit vlastní hodnoty, pocit, že patříte k lidem, že na vás záleží a má cenu se snažit.

Vloni jsme sbírku pro ženy bez domova uspořádaly poprvé. Dárkyně i dárci z celé republiky poslali hory a hory kosmetických přípravků, hygienických potřeb, tašek, čepic, rukavic či šál nebo teplých bot. Část darů rozdali pracovníci Poradny pro osoby bez přístřeší v Praze 1 při vánočním večírku pro své klienty, část členové Komunity Sant’Egidio při tradičním Vánočním obědě pro lidi bez domova, zbytek potěšil ženy v azylových domech. Protože v balíčcích a taškách přišlo i množství bižuterie, uspořádaly jsme v našem centru ještě i její dražbu. Za získané peníze byly lidem bez domova zakoupeny a následně v Poradně pro osoby bez přístřeší poskytovány nutné léky, zdravotnický materiál a hrazeny administrativní poplatky (žádost o OP atp.).

Velký zájem dárců i opravdová radost a dojetí obdarovaných nás pobídly k tomu sbírku v letošním roce opakovat. Až do 20. prosince lze přinést osobně nebo posílat na naši adresu  kosmetické a hygienické výrobky (i načaté a nedopotřebované zbytky, vzorky apod.), prádlo (i nošené), ponožky, čepice, šály, rukavice a další doplňky, které v zimě na ulici pomohou proti prochladnutí. Stejně jako vloni věci roztřídí, zabalí a rozdají naši spolupracovníci, kteří jsou s lidmi bez domova v přímém kontaktu.

Leckterá z nás má doma spoustu kelímků, lahviček, nevhodných dárků i špatně zvoleného prádla. Nám tyto věci překážejí. Jinde však mohou opravdu pomoci a udělat skutečnou radost. A po té o Vánocích toužíme všichni, ať už přespáváme kdekoli.

Rodinné centrum Letná, Janovského 24, Praha 7,
1.11. – 20.12. každý všední den od 9 do 12 hodin.

kontakt@rcletna.cz, 775562672

Děkujeme!
Více zde: www.rcletna.cz/