Sbírej tonery

  • 18. 10. 2013
Sbírej tonery
Může odpad, který se hromadí a překáží, někomu pomoci? Na tuto otázku dávají odpověď tvůrci projektu „Sbírej-toner.cz“ občanské sdružení AKTIPO a generální partner projektu společnost KMP.

Může odpad, který se hromadí a překáží, někomu pomoci? Na tuto otázku dávají odpověď tvůrci projektu „Sbírej-toner.cz“ občanské sdružení AKTIPO a generální partner projektu společnost KMP.

Co je projekt „Sbírej-toner.cz“

Projekt „Sbírej-toner.cz“ je dílem občanského sdružení AKTIPO, které se zaměřuje především na charitativní činnost ve prospěch mentálně postižených. Hlavním partnerem projektu je společnost KMP, která je jedním z největších výrobců kompatibilního příslušenství tiskáren na evropském trhu. Do projektu „Sbírej-toner.cz“ jsou také zapojena zařízení pro mentálně postižené, na jejichž konto putuje celý výtěžek získaný z renovace nasbíraných tonerů. Cílem projektu je nejen podpořit sběr prázdných tonerů a tak chránit přírodu, ale také podpořit zařízení pro mentálně postižené. Občanské sdružení AKTIPO se chce zaměřit na rozšíření projektu Sbirej-toner.cz a oslovuje nové partnery ohledně spolupráce na tomto projektu.

Důvody, proč se zapojit do projektu „Sbírej-toner.cz“

Důvodů, proč se zapojit do projektu „Sbírej-toner.cz“ je několik. Prázdné tonerové a inkoustové obaly se hromadí a překážejí. Projekt „Sbírej-toner.cz“ nabízí nejen řešení jak se jich bezplatně zbavit, ale také jak se aktivně zapojit do ochrany životního prostředí a jak zároveň pomoci mentálně postiženým spoluobčanům.

Kdo se může zapojit do projektu

Do projektu se může bezplatně zapojit každá fyzická osoba, tj. osoba samostatně výdělečně činná, každá právnická osoba, tj. firma, organizace nebo instituce, která má přiděleno identifikační číslo.

Jak se zapojit do projektu

Zapojení se do projektu je jednoduché, stačí vyplnit přihlašovací formulář na webových stránkách www.sbirej-toner.cz. Po přihlášení firma KMP doručí přihlášenému účastníkovi projektu zdarma sběrný box, do kterého se vejde přibližně 20 tonerových nebo 120 inkoustových tiskových kazet. Prázdné tonery je třeba před vhozením do sběrného boxu zabalit do jakéhokoli obalu, aby se skladováním nepoškodily. Sbírat lze pouze originální tonery. Po naplnění sběrného boxu stačí navštívit webové stránky www.sbirej-toner.cz a kliknout na sekci odvoz boxu. Box bude zdarma odvezen nejpozději do 3 dnů, zároveň si lze na těchto webových stránkách vyžádat nový sběrný box pro další sbírání tonerů. Všechny nasbírané tonery budou předány k renovaci, oceněny podle ceny v seznamu vhodných tonerů. Hodnota nasbíraných tonerů bude poukázána jako dar pro vybrané zařízení pro mentálně postižené v oblasti sběratele tonerů. Veškeré peníze získané sběrem prázdných tonerů budou předané jednotlivým zařízením po ukončení sběrného půlroku. Výsledné částky předané jednotlivým zařízením budou zveřejněny na webových stránkách www.sbirej-toner.cz. Doba, do kdy lze sbírat tonery je časově neomezená.

Jaké tonery lze sbírat

Nelze sbírat všechny tonery, ne každý toner lze renovovat, protože výrobci nedodávají k některým tonerům náhradní díly nebo alternativní materiály. Renovovat, tj. upravit prázdný tonerový nebo inkoustový obal tak, aby byl rovnocennou náhradou originálního obalu, lze především tonerové a inkoustové kazety předních světových výrobců, jako je např. HP, CANON, LEXMARK, MINOLTA. Seznam tonerů, které lze sbírat, je na webových stránkách www.sbirej-toner.cz/cs/, na těchto stránkách lze též najít více informací ohledně projektu „Sbírej-toner.cz“.

Autorka: Evžena Janovská