SÁM DOMA… A V BEZPEČÍ. To není název nového filmu, ale sbírka dobročinné organizace ŽIVOT 90

  • 30. 11. 2021
SÁM DOMA… A V BEZPEČÍ. To není název nového filmu, ale sbírka dobročinné organizace ŽIVOT 90

Praha, 30. listopadu – Organizace ŽIVOT 90 spustila sbírku, v rámci které mohou lidé podpořit službu Tísňové péče ŽIVOTa 90, která umožňuje seniorům i v pokročilém věku žít v domácím prostředí bez zbytečného rizika, a to díky náramku s SOS tlačítkem.

“ŽIVOT 90 se pro svoji sbírku inspiroval filmem Sám doma, ve kterém malý Kevin zůstal na Vánoce v opuštěném domě sám a musel se potýkat s nebezpečím v podobě dvou podomních zlodějů,” říká tisková mluvčí organizace Aneta Šebková.

Většina seniorů a seniorek si ve stáří přeje žít v domácím prostředí, i oni proto zůstávají sami doma, a to nejen o Vánocích. Na rozdíl od Kevina nemusí čelit zlodějům, ale každodenní nebezpečí pro ně představuje například mokrá podlaha, příkré schody nebo náhlé zhoršení zdravotního stavu.

“Bezmála tisícovce osamělých starších lidí už pomáhá zůstat doma a v bezpečí služba Tísňové péče ŽIVOTa 90. Díky náramku s SOS tlačítkem, čidlu pohybu a komunikačnímu zařízení se senioři a seniorky mohou zcela samostatně věnovat všem každodenním aktivitám a v případě nouze se jedním stisknutím spojit s dispečinkem ŽIVOTa 90, který zajistí pomoc,” popisuje Šebková a dodává: “Ke klientům vyjíždějí během jedné noci až sedmkrát. V 90 % případů se jedná o závažné situace, kdy senior zkolabuje, zraní se nebo není schopen vstát. V těchto situacích Tísňová péče doslova zachraňuje životy.”

V současné chvíli by ŽIVOT 90 mohl službu poskytnout dalším seniorům a seniorkám. Nemá ale pro ně dostatek zařízení. Jedno takové stojí 16 tisíc korun. Sbírka SÁM DOMA… A V BEZPEČÍ si proto klade za cíl vybrat prostředky, díky kterým bude moct služba umožnit dalším seniorům a seniorkám žít ve svém vlastním domově a cítit se tam v bezpečí.

Sbírka poběží až do konce roku. Přispět je možné na stránce www.samdorma.cz