S pořadem Mise nový domov můžete pomoci i vy!

  • 16. 09. 2018
S pořadem Mise nový domov můžete pomoci i vy!

Máte ve svém okolí rodinu, se kterou se život nemazlí a která se i přesto nevzdává? Mise nový domov může pomoci! Jaké rodiny mají šanci nám prozradila Lucie Matějíčka Sehnalová, kreativní producent pořadu Mise nový domov

O co v projektu Mise nový domov jde?

Pořad Mise nový domov je pořadem TV Nova, ve kterém lidem, kteří se ocitli ve špatné životní situaci, mají nevyhovující bydlení a ke kterým se osud otočil zády, pomáháme život nastartovat právě tím, že jim uděláme nový domov.


Jakým způsobem vybíráte rodiny, jak se mohou přihlásit, jaké podmínky musí splnit?

Výběr rodin je velmi těžký a občas se tým pohádá na tom, zda danou rodinu vybrat či nikoliv.  Říci přesná kritéria se v podstatě nedá, ale zkusím alespoň to základní: v současné době hledáme rodiny s dětmi, které mají těžký osud a bydlí v bytě (domy jsme točili v létě a teď vzhledem k blížícímu se podzimu točíme byty). Další kritéria jsou posuzována individuálně. Například je dobré, když rodina nemá velké dluhy, protože hrozí, že by náš dar následně sebral exekutor, ale i dluhy jsme v některých dílech vyřešili, takže to není striktní ne. Stejně je tomu s vlastnictvím bytu. Je lepší, když rodina je majitelem bytu, ale v některých případech už jsme se domluvili např. s městem na vyjímce atd. Zkrátka nejlepší je zkusit štěstí a napsat :) Přihlašovací formulář všichni najdou na: http://tv.nova.cz/casting, kde ho stačí vyplnit.

I když si lidi myslí, že jejich příběh není dost dobrý, neměli by se bát napsat. Někdy naše kritéria můžou být jiná, než si lidi myslí...a často se setkáváme s tím, že nám ti nejpotřebnější napíšou nebo řeknou, že určitě jsou na tom lidi hůř. Když odhlédnu od bydlení, tak se taky dá říci, že  hledáme rodiny, kde ačkoli rodič/e pracují, nebo nemohou pracovat, ale snaží se, tak děti nikdy nebyly dál, než v okresním městě, nemají mobil a když, tak starý, mají starší oblečení, nakupují v sekáči, ale přitom děti chodí čisté a je vidět péče rodičů...Takhle bych asi popsala typ rodiny, který hledáme...prostě zasáhl osud a oni bojují a nevzdávají se!


Jedním z režisérů je i Markéta Nešlehová, která sama pomáhá na mnoha frontách. Jak to ovlivňuje její přístup ve srovnání s ostatními režiséry?

Právě Markéty entuziasmus a zapálení pro věc bylo to, co rozhodlo, že se stane součástí týmu. Když jsem jí zavolala a vyřkla "Mise nový domov", tak mi skočila do řeči a řekla: "Ano. Chci. Okamžitě", a bylo rozhodnuto.  Chuť pomáhat je základním předpokladem k tomu, aby režisér s námi mohl pracovat.


Mají i ostatní členové štábu nějaké osobní zkušenosti s lidmi, se kterými se život nemazlil?

Nevím, zda mimo natáčení, ale v rámci natáčení určitě. Mise nový domov lidi ovlivňuje. Na jedné straně to všichni vnímáme nejen jako práci, ale i jako poslání. Na straně druhé si člověk, když někdy :)  přijde domů, řekne, že se má vlastně dobře...a to i ve chvílích, kdy se nedaří na natáčení nebo ve střižně...

 

Děkujeme Lucii za rozhovor a ptáme se: Máte ve svém okolí rodinu, která si zaslouží druhou šanci? Jednoduše klikněte: http://tv.nova.cz/casting