Rekord na burze filantropie – 514 000 korun pro neziskovky z orlickoústecka

  • 08. 09. 2016
Rekord na burze filantropie – 514 000 korun pro neziskovky z orlickoústecka
„514 000 korun, to je absolutní rekord Burzy filantropie, tolik darů na jednom místě jsme ještě neměli,“ nadšeně oznámila Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, výsledek páté orlickoústecké Burzy filantropie. Právě touto sumou v podobě finančních i materiálních darů obdarovali donátoři 14 neziskových organizací působících v okrese Ústí nad Orlicí.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

 

Rekord na burze filantropie – 514 000 korun pro neziskovky z orlickoústecka

Pardubice – 8. září 2016

514 000 korun, to je absolutní rekord Burzy filantropie, tolik darů na jednom místě jsme ještě neměli,“ nadšeně oznámila Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, výsledek páté orlickoústecké Burzy filantropie. Právě touto sumou v podobě finančních i materiálních darů obdarovali donátoři 14 neziskových organizací působících v okrese Ústí nad Orlicí.

Burza filantropie, kterou pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem a za podpory Krajské hospodářské komory, probíhala i tento rok dle osvědčeného scénáře. Neziskovky prezentovaly své veřejně prospěšné projekty a donátoři z řad firem a veřejné správy je byli připraveni podpořit svými dary. V orlickoústeckém finále se představilo 6 projektů a všechny si získaly přízeň 11 zapojených donátorů. Nadto ale donátoři podpořili i další projekty, které se do soutěže přihlásily.

Orlickoústecká burza se každý rok posouvá dále a vždy přinese něco nového, například letos na ní bylo více zástupců obecních samospráv. Chci poděkovat neziskovkám za jejich projekty. Dík patří i donátorům, je vidět, že když se dají správní lidé dohromady, můžou se dít velké věci,“ shrnul filantropické setkání Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a jeden z pravidelných donátorů burzy.

Zbývá zodpovědět, jak a kde dary z Burzy filantropie konkrétně pomohou. Hned 3 projekty se zrealizují v Žamberku. Zdejší Muzeum starých strojů a technologií získalo finance na vybudování nového výtahu, který zpřístupní jeho expozice lidem s pohybovými obtížemi nebo maminkám s kočárky. V muzeu jsou k vidění staré parní stroje nebo automobily a pořádány jsou zde také kulturní akce. Dále díky podpoře na burze a projektu Sdružení Neratov, najde v Žamberku zaměstnání v chráněné dílně 13 handicapovaných osob. A bude se i vzdělávat – CEMA Žamberk naučí klienty svého Domu na půl cesty správně hospodařit s finančními prostředky, pěstovat si vlastní plodiny a efektivně a zdravě vařit. Na samotné burze padl i nápad pořádat tyto „kurzy života v domácnosti“ také pro veřejnost, což se zalíbilo i samotně CEMĚ.

Pojďme se přesunout dále – do Letohradu. Zde vedou nadšenci z Lesního klubu Letohrad úspěšnou lesní školku pro nejmenší a kroužky pro děti. V klubu vědí, že hudba obohacuje a uvolňuje ducha. Cit pro hudbu má každý a proto je dobré jej rozvíjet odmalička. Donátoři proto s radostí přispěli na nákup netradičních relaxačních hudebních nástrojů. Podobnou cestou se rozhodli jít v Rodinném integračním centru v Lanškrouně. Pomocí speciálních hmatových a zvukových pomůcek chtějí rozvíjet učení u handicapovaných dětí, zejména těch s autismem. Donátoři o podpoře neváhali ani vteřinu.

Zcela odlišný je ovšem projekt Oblastní charity Ústí nad Orlicí. Charita na burze získala zdroje na zateplení půdních prostor své budovy, jenž vytváří zázemí službám domácí hospicové péče, občanské poradny, půjčovny kompenzačních pomůcek a sociální sprchy pro osoby bez přístřeší.

Díky rekordní sumě na orlickoústecké Burze filantropie se výrazně navýšila i celková bilance darů na burze. Aktuálně dosahuje výše 5 967 500 korun. Čekání na prolomení šestimilionové hranice nemusí být dlouhé. V pondělí 12. září proběhne poslední letošní Burza filantropie v Litomyšli. Bude zde napodoben úspěch výjimečné orlickoústecké burzy?