Prošlapej s námi Cestičky. Získáš zážitky i pedagogické vzdělání

  • 24. 05. 2013
Prošlapej s námi Cestičky. Získáš zážitky i pedagogické vzdělání
Nauč se organizovat akce, objev své dosud skryté schopnosti a překonej sebe sama. Vyzkoušej, jak vést druhé. Otevři oči, mysl i srdce a v druhé polovině července vykroč na prožitkový a vzdělávací kurz Cestičky (www.cesticky.cz). Zveme všechny nadšence od 17 do 28 let.

Cestičky jsou pro všechny, kteří chtějí umět skutečně pracovat s dětmi a mládeží. Pro každého, kdo se chce věnovat pořádání dobrovolnických akcí k ochraně přírody či péči o památky, ale i pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového, překvapivého a neopakovatelného.

Nápad uspořádat vzdělávací kurz trochu jinak vznikl před třinácti lety. „Chtěli jsme mladým lidem nabídnout možnost zažít to na vlastní kůži, ne jen při přednáškách. Snažíme se překonat hranice všednosti,“ říká organizátor Dalimil Toman. „Zároveň nás napadlo promíchat zážitkový program s kvalitním vzděláním pro volnočasové pedagogy,“ dodává. Vznikla tak pestrá programová směsice prolínající se dvanáctidenním životem na louce u Náměště nad Oslavou.

Loňská účastnice kurzu Jitka Ševčíková vzpomíná: „Okusila jsem zážitky, nasála tvůrčí atmosféru a přátelství. Cestičky jsou správná volba pro všechny, kteří pracují, nebo chtějí pracovat s dětmi a mládeží. Nejde však jen o to. Na své si přijdou ti, kdo chtějí zkusit něco nového, překvapivého a neopakovatelného.“ Z Cestiček si přivezla chuť využít vše, co se naučila. Proto začala pořádat vlastní dobrovolnické akce. „Vtáhlo mě to a nakoplo. Uspořádat vlastní akci nebylo těžké. Uvědomila jsem si, kolik toho díky kurzu umím,“ dodává Ševčíková.

To potvrzuje další absolvent kurzu Pavel Gal. „Otevřely se mi možnosti, které jsem si dřív neuměl představit. Cestičky byly konfrontací s mými sny. Zjistil jsem, že uskutečnění některých z nich vlastně nic nepřekáží,“ poznamenává.

Během necelých dvou týdnů prošlapeš tři cesty - linie kurzu. První je cesta poznání svých schopností a mezí. Patří do ní fyzicky a psychicky náročné týmové hry i aktivity pro vlastní rozjímaní. Prostřední cesta vede k neformálnímu vzdělávání. Osvojíš si třeba základy zdravovědy, environmentální výchovy, psychologie nebo pedagogiky. Poslední cesta umožňuje poznání nových lidí a navazování přátelství. Tato cestička tě také přivede k zajímavým aktivitám jako je slaňování, tvorba přírodní keramiky, land art, fireshow a žonglování a mnoho dalších.

Letošní ročník se uskuteční 16. – 27. července. Účastníci si kromě osvědčení pro hlavní táborové vedoucí, akreditovaného ministerstvem školství, odvezou i nová přátelství a neopakovatelné zážitky. Bližší informace nalezneš na webu www.cesticky.cz.