Profesionálové v neziskovkách se vydávají na cesty

  • 01. 09. 2013
Profesionálové v neziskovkách se vydávají na cesty
Někdo chce pomoci smysluplnému projektu, někdo chce poznat nové lidi a dostat se do jiného prostředí, jiní zase chtějí získat nové zkušenosti. Profesionálové nejčastěji dobrovolničí proto, že mají chuť pomoci.

Um sem um tam je místo, kde se nabídka a poptávka po profesionální dobrovolnické práci potkává. Neziskovky mohou zadat krátkodobé projekty a profesionálové zase vyhledat projekt, kterému chtějí pomoci", dozvíte se na webu občanského sdružení Um sem um tam. Co je cílem projektu jsme se zeptali jeho spoluzakladatelky Adély Jansové.

 

"Propojovací" web není jediná aktivita, které se věnujete. V dubnu 2013 jste uspořádali první konferenci Profesionálové v neziskovkách. Jaký byl její smysl, splnila vaše očekávání?
Prvotním nápadem bylo především podpořit propojování, které se děje u nás na webu, také mimo internet. Osobní setkání jsou přeci jen silnější než ty online. Při plánování jsme se spojili s Nadací Vodafone a jejich projektem Rok jinak a vyšla nám z toho akce, jejímž cílem bylo motivovat lidi, aby se zapojili do projektů neziskových organizací a pomohli jim či je podpořili svými dovednostmi. Akce se zároveň účastnilo několik neziskových organizací, které na ni představovaly své aktuální poptávky. Takže kdo správně poslouchal a rozhodl se pomoci, mohl si spolupráci domluvit hned živě na místě.

Jaké byly ohlasy od profesionálů a od neziskovek?
Ohlasy byly dobré. To nás také vedlo k tomu, že jsme se rozhodli uspořádat další akce a to tentokrát mimo Prahu.

Plánujete další konference - kdy a kde to bude a co zajímavého přinesou?
Naše tour začíná 5. září v Ostravě, o pár dní později 10. září se přesouváme do Českých Budějovic a necelý měsíc na to 2. října do Hradce Králové. Další místa máme v plánu po novém roce. Již dnes můžu prozradit, že půjde o Brno, Plzeň, Ústí nad Labem a na závěr se vrátíme zase do Prahy.

Stejně jako v Praze, i akce v dalších městech přinesou mix zajímavých řečníků, kteří mají s propojováním světa byznysu a neziskových organizací bohaté zkušenosti a rozhodně svého kroku pomáhat svými dovednostmi, nelitují. Zároveň na hosty čekají informace o tom, jak se zapojit a také aktuální poptávky místních neziskových organizací. Takže kdo bude chtít, může z akce odcházet již s vizitkou v ruce a domluvenou spoluprací.

A plány do budoucna obsahují nějakou další novinku?
Chceme dál rozvíjet a zlepšovat portál Umsemumtam.cz. Rádi bychom dotáhli plánovanou gamifikaci, která web určitě oživí. Zároveň plánujeme zavést tzv. odborné garanty jednotlivých oblastí, kteří by měli radit neziskovkám, jak správně vytvořit výzvu. Tedy co je potřeba uvést, jak dlouho může taková činnost trvat, jaké jsou potřeba schopnosti a další. A určitě bychom se rádi dál věnovali propojování obou stran i mimo online svět.

Co Vás přivedlo k projektu a jaká je Vaše osobní zkušenost s neziskovkami?
V projektu Um sem um tam jsem od samého počátku, tedy rok a půl. Tehdy nápad na portál s poptávkami neziskovek po odborné práci, přihlásil Petr Soběslavský na SocialInnovation Camp 2012 v Brně. A právě tam jsme s celým týmem potkali, věnovali projektu společný víkend a tím to všechno začalo.

Sama s několika neziskovkami různými formami spolupracuji, takže jsem byla za projekt osobně ráda. Navíc jsem přesně ve stejné roli jako mnozí profesionálové na našem portále. Ráda vypomůžu, ale radši pomůžu tím, co umím, než jít natírat plot. Není to vyhýbání se manuální práci, ale pocit, že svými dovednostmi můžete být organizaci užitečnější. 

Co vede profesionály k tomu, aby dobrovolničili? 
Sami si tuto otázku často klademe. Hlavně abychom motivovali další a další lidi se nějak zapojit. Osobně si myslím, že motivace jsou hodně různé – někdo chce pomoci smysluplnému projektu, někdo chce poznat nové lidi a dostat se do jiného prostředí, jiní zase chtějí získat nové zkušenosti. Každopádně nejčastěji to je právě chuť pomoci.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů na konferencích.

 

Za BuduPomahat.cz  Hanka

Na krátké video z dubnové konference se můžete podívat zde: youtu.be/2cqgItYlw7A