Pro ERGO Aktiv vaří i Max Semenchukov

  • 14. 02. 2019
Pro ERGO Aktiv vaří i Max Semenchukov

Osmý ročník gurmánské benefice ERGO Aktivu Polívková smršť v listopadu 2018 zahájil Max Semenchukov, šéfkuchař restaurace Amaryla v Praze. Zeptali jsme se ...

Polívková smršť je benefiční akcí neziskové společnosti ERGO Aktiv  – centra neurorehabilitace pro osoby se získaným poškozením mozku. Jedná se o veřejnou sbírku probíhající formou stánkového prodeje polévek z rukou skvělých šéfkuchařů. Pravidelně tuto akci podporuje i hotel Amarilis v čele s šéfkuchařem restaurace Amaryla Maxem Semenchukovem.

Čím Vás Polívková smršť oslovila?
Já si myslím, že je to super akce, protože pomáhá lidem, kteří to potřebují. Pro mě to byla také zajímavá zkušenost. Byl jsem přímo v tom stánku a prodával tam polévku. Viděl jsem ty lidi, kteří přispívají na dobrou věc. Je to celé hodně pozitivní, hodně jim fandím a určitě je budeme podporovat dál.

Jakou polévku jste uvařil? Prozradíte nám recept?
My jsme pro ně připravovali polévku několikrát, naposledy to byl Dýňový krém s pomerančem, zázvorem a dýňovými semínky. Je to velmi jednoduchá polévka, je bez lepku a bez laktózy. Rozkrájíte dýni a spolu se solí, pepřem, trochou medu, trochou olivového oleje a nějakou bylinkou (třeba tymián) ji dáte upéct do trouby. V hrnci orestujete šalotku, přidáte zázvor, také trochu orestujete, pak přidáte opečenou dýni, zalijete zeleninovým nebo kuřecím vývarem, vaříte 20 minut, případně přisolíte, nakonec přidáte pomerančovou šťávu a kůru a rozmixujete. Můžete zjemnit kokosovým mlékem. Dýňová semínka v troubě opražíte dozlatova a polévku na talíři jimi posypete.

V letošním roce bude Polívková smršť až v říjnu. Zapojíte se znovu? Už víte, jakou polévku budete vařit?
Do Polívkové smršti se určitě rádi zapojíme. Tentokrát uvaříme Rajčatovou polévku s cizrnou a baby špenátem, protože tato polévka je dobrá na prevenci proti mrtvici. Skládá se totiž z potravin, které tomu pomáhají, například: rajčata, cizrna, karotka, česnek, baby špenát a olivový olej. A také je bezlepková a bezlaktózová.

Co nejraději vaříte?
Jelikož jsem nadšený sportovec, rád vařím zdravá a pěkná jídla. Snažím se potraviny upravovat co nejmírnějším způsobem, aby si zachovaly co nejvíc živin a chutě. Proto rád upravuji maso metodou sous-vide, což je vaření ve vakuu při nízkých teplotách. Zeleninu většinou rychle spařím a pak šokově zchladím, pak je krásně barevná a je plná vitaminů.

Prozradíte nám nějaký Váš oblíbený recept?
Bazalkové pesto - můžete použít na saláty, sandwiche, teplá jídla (k masu, rybě či zelenině), těstoviny a rizota, a nebo do pesta můžete jen namáčet čerstvý chleba a užívat si jeho bohaté chutě. 
1 svazek bazalky (cca 100 g)
20 g pinie opečené (můžete použít mandle)
25 g parmezán nastrouhaný
1 stroužek česneku
60 g olivový olej extra panenský
Sůl, pepř
Všechny ingredience dáme do mixeru a dobře rozmixujeme. Ochutnáme, jestli máte rádi česnek, můžete přidat ještě trochu. Aby pesto bylo hustší, přidejte parmezán. Jestli chcete naopak tekutější pesto, přidejte olivový olej.

Dnes je den svatého Valentýna. Máte nějakou speciální zamilovanou nabídku?
V hotelu Amarilis, repektive restauraci Amaryla, máme speciální Valentýnskou měsíční nabídku. Kachní prso sous-vide, salát s červenou řepou a radicchio, Pecorino, pomeranč, mandle, balsamico nebo Ball Tip steak, pepřová omáčka, špenát, domácí hranolky. A sklenička sektu jako kompliment. V naší restauraci strávíte krásný romantický večer.

Více o Maxovi můžete zjistit zde: www.instagram.com/running_cheff/