přihlaste projekty na dobročinnou Burzu filantropie

  • 19. 04. 2017
přihlaste projekty na dobročinnou Burzu filantropie
Burza filantropie odstartovala svůj 6. ročník. Aktuálně na ni mohou přihlašovat své projekty neziskové organizace působící v okrese Svitavy a Ústí nad Orlicí. Projekty je možné přihlásit prostřednictvím elektronického formuláře na webu www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj. Příjem přihlášek bude ukončen 15. května 2017.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

přihlaste projekty na dobročinnou Burzu filantropie

Litomyšl – 13. dubna 2017

Burza filantropie odstartovala svůj 6. ročník. Aktuálně na ni mohou přihlašovat své projekty neziskové organizace působící v okrese Svitavy a Ústí nad Orlicí. Projekty je možné přihlásit prostřednictvím elektronického formuláře na webu www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj. Příjem přihlášek bude ukončen 15. května 2017.

Burzu filantropie pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem. Jejím smyslem je setkání neziskových organizací se zástupci firem a veřejné správy, kteří jsou na burze v roli donátorů. Neziskovky prezentují své veřejně prospěšné projekty a donátoři jsou připraveni je podpořit svými finančními, materiálními nebo jinými potřebnými dary. „Přihlášení projektu je začátkem možného úspěchu. V minulém roce se v okrese Svitavy přihlásilo 12 projektů, na Orlickoústecku jich bylo 22.      V letošním roce očekáváme podobná čísla. Na základě hlasování veřejnosti a donátorů pak vzejdou finalisté burzy, kteří budou své projekty prezentovat 4. října v Litomyšli a 18. října v Ústí nad Orlicí,“ vysvětluje postup Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

A jaké projekty vlastně v loňském ročníku uspěly? „V Moravské Třebové funguje díky podpoře Laskavárna, v níž nalezli práci lidé s handicapem. Kávu bude ve svém Andělském obchodě prodávat i moravskotřebovská charita. Skauti z Jevíčka si pořídili nový wigwam a Lesní škola Stribog z Městečka Trnávka získala nové židle a stoly do třídy. Charita Svitavy zakoupila nové bezbariérové auto pro převoz svých klientů. Děti s handicapem ze Svitavska jeli díky projektu „Já chci také lyžovat“ organizace Středisko rané péče na lyžařský zájezd, kde se naučili lyžovat ve speciálních monoski a biski,“ představuje úspěšné projekty z okresu Svitavy Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

„Podpořeny byly i tři organizace v Žamberku. Muzeum starých strojů a technologií získalo finance na vybudování nového výtahu, který zpřístupní jeho expozice lidem s pohybovými obtížemi nebo maminkám s kočárky. Sdružení Neratov vybavilo chráněnou dílnu, ve které našlo práci 13 handicapovaných. CEMA Žamberk uspořádala pro klienty svého Domu na půl cesty kurzy správného hospodaření s finančními prostředky a vaření. V Lesním klubu Letohrad vybavili lesní školku novými relaxačními hudebními nástroji. Rodinné integrační centrum v Lanškrouně pořídilo speciální hmatové a zvukové pomůcky pro učení dětí s handicapem, zejména těch s autismem. Orlickoústecká charita zateplila díky podpoře na Burze filantropie půdní prostory své budovy,“ přidává Jana Machová výčet podpořených projektů z Orlickoústecka.

Burza filantropie zaznamenala od roku 2012 mnoho úspěchů. Bylo v ní podpořeno 192 veřejně prospěšných projektů, na jejichž realizaci donátoři přispěli dary v celkové hodnotě 6 442 500 korun. V roce 2016 byla na jedné burze také překonána magická hranice půl milionu, kdy se v Ústí nad Orlicí shromáždily dary v hodnotě 514 000 korun, kterou donátoři rozdělili mezi 18 neziskovek. Na Burze filantropie pro okres Svitavy věnovali vloni donátoři 6 projektům neziskových organizací dary v hodnotě 274 000 korun.

V loňském roce byla také Burza filantropie oceněna v evropské soutěži SoziaMarie jako 3. nejlepší sociální inovace.