Prezident Pavel, nobelistka z Ukrajiny Romancovova a cena pro venezuelského aktivistu Tarazonu. Festival Jeden svět byl oficiálně zahájen

  • 23. 03. 2023
Prezident Pavel, nobelistka z Ukrajiny Romancovova a cena pro venezuelského  aktivistu Tarazonu. Festival Jeden svět byl oficiálně zahájen

V podvečer 22. března proběhlo v Pražské křižovatce slavnostní zahájení jubilejního dvacátého pátého ročníku festivalu Jeden svět. To bylo tradičně spojeno s předáním ceny Homo Homini, jejímž letošním laureátem je venezuelský aktivista Javier Tarazona. Z rukou prezidenta České republiky Petra Pavla ocenění převzala Clara Ramírez, ředitelka nadace FundaRedes, kterou Tarazona založil. Na večeru promluvila také výkonná ředitelka ukrajinského Centra pro občanské svobody Oleksandra Romancovova, které je jednou z trojice organizací oceněných v roce 2022 Nobelovou cenou míru. Festival, který pořádá organizace Člověk v tísni, proběhne v 28 městech po celé České republice. Letošní program nabídne 75 celovečerních dokumentů, 10 snímků ve virtuální realitě a debatní program s hosty a hostkami z celého světa i filmy pro děti. Kompletní program najdete na www.jedensvet.cz/program.

Celý večer byl věnován tématu obrany lidských práv, na což ve svém projevu na slavnostním zahájení navázal i prezident České republiky Petr Pavel. „Moc si vážím příležitosti, že dnes mohu předat cenu Homo Homini člověku, který dělá to, co považuje za správné a nemůže jinak. Hájí lidská práva v zemi, kde nejsou samozřejmostí, přestože mu to přináší utrpení, vězení nebo mučení. Jde nám všem příkladem. A my vám za to, Javiere, na druhém konci světa děkujeme a jsme s vámi,“ pronesl. Návštěvou slavnostního zahájení navázal na tradici Václava Havla, který se zahájení festivalu Jeden svět a předání ceny Homo Homini pravidelně účastnil. Právě Havlovi bylo během večera poděkováno jako „kmotrovi festivalu“.
Cenu Homo Homini uděluje Člověk v tísni už od roku 1994 lidem a skupinám, které se významně zasloužily o obranu lidských práv, demokracii a nenásilné řešení politických konfliktů. Mezi dosavadní laureáty a laureátky patří například ruský politik Alexej Kovalev, čínský literární kritik a disident Liou Siao-po, ázerbájdžánský právník Intiqam Alijev, známá vietnamská disidentka Pham Doan Trang či nikaragujská farmářka Francisca Ramírez. V roce 2020 byla cena udělena čtyřem zadrženým členům běloruské lidskoprávní organizace Viasna.
Po slavnostním předání byl promítnut snímek Překonat temnotu, natočený kolektivem ukrajinských filmařů a filmařek během prvních týdnů války. Příběhová mozaika, pod níž je podepsaný autorský kolektiv Kinodopomoha, přináší mrazivá svědectví ukrajinského lidu čelícího ruské invazi. Snímek do Prahy doprovází producentka Olga Beskhmelnytsina a jeden z režisérů Yegor Troyanovsky. Ve vyprodaném sálu pražského kina Lucerna na zahajovací snímek navazovala debata s ministrem zahraničních věcí České republiky Janem Lipavským.
Diváci a divačky mohou pražskou část festivalu navštěvovat až do 30. března. Těšit se mohou na tradiční soutěžní sekce (Mezinárodní soutěž, Česká soutěž, Máte právo vědět), k nimž nově přibude soutěžní kategorie pro VR filmy Jeden svět interaktivně. Festival kromě toho však nabídne také 7 tematických kategorií, které filmy sdruží do sekcí Nová božstva, Síla žen, Ukrajina, Udržitelnost, Vztahy, Vykořenění a Sítě. Filmy pak doprovodí debaty s hosty a hostkami z celého světa.